Když dva se rádi mají aneb volejte si levněji!

Oskar v současné době spustil masivní reklamní kampaň na službu Moje jednička. Náš článek se zabývá tím, co nabízí naši operátoři za možnosti levnějšího volání dvou lidí mezi sebou. Jaké jsou jednotlivé nabídky a nakolik se vyplatí?

Co na to Eurotel

Eurotel jako nejvýhodnější možnost, jak si mohou dva (až tři) účastníci jeho sítě volat levně mezi sebou, nabízí karty Tandem (nebudeme-li nyní brát v úvahu VPN, která je jen pro větší firemní zákazníky). Z mateřské karty voláte na Tandem karty vždy o 25 % levněji než je sazba u vašeho tarifu za volání do sítě Eurotel, což znamená, že volání na Tandem kartu je vždy nejlevnější variantou volání mezi dvěma až třemi lidmi.

Opačným směrem je však ona výhodnost trochu sporná. Mimo špičku naopak nabízí karta Tandem II a Tandem III nejlevnější hlasové volání v Eurotelu vůbec – v rámci Tandem skupiny totiž můžete volat za 2,36 Kč/min., (Tandem II) respektive 2,13 Kč/min. (Tandem III) včetně DPH. Ve špičce je však cena za volání již poměrně vysoká, ale i tak stále výhodnější než u mnohých tarifních programů Eurotelu.

Jasně nejlevnější je však Eurotel Tandem na komunikaci prostřednictvím SMS. Textové zprávy v rámci skupiny Tandem vás po celý den přijdou jen na 1,58 Kč, což je téměř nejnižší cena, kterou Eurotel za odeslání SMS nabízí.

Co na to Go

Pokud si chcete volat co nejlevněji u Go, pak je vaše situace ještě o něco složitější. V zásadě lze ale říci, že pokud většina vašich hovorů bude probíhat ve špičce ve všední dny, pak nejlepší volbou bude Original Go s cenou 6,60 Kč za 1. minutu a poté za 4,40 Kč/min. Jestliže si ale voláte hlavně mimo špičku, pak byste se měli spíše zaměřit na Quatro Go, kde vás minuta hovoru do sítě Eurotel mimo špičku vyjde na 2,70 Kč/min. Nejlevnější SMS vám pak nabídne třetí z tarifů – Fun Go.

Co na to T-Mobile

T-Mobile již delší dobu (v podstatě od začátku) praktikuje výrazné zvýhodňování volání do své vlastní sítě jako takové, nezaměřuje se tedy na páry. Cena 2,10 Kč/min. za volání do vlastní sítě, která dříve byla u tarifů Nonstop, se přenesla do tarifního zvýhodnění HIT (vyjma Tarifu 20 Start HIT). Je jen škoda, že podobná cena za volání se nepřenesla také na karty Partner. Ceny Partner karet se totiž odvíjejí od cen dnes již zaniklých tarifů a nikterak nezvýhodňují volání v rámci skupiny Partner karet, jak je tomu u Eurotelu. Pokud si tedy dva lidé volají navzájem častěji, pak se jim mnohdy vyplatí namísto Partner karty pořídit další paušál a nebo si dokonce pořídit Twist, kde zůstala služba T-Mobile Nej, umožňující relativně levné volání na jedno zvolené číslo v sítí T-Mobile.

Co na to Twist

Twist na rozdíl od tarifních programů T-Mobilu přímo počítá s tím, že celodenně zvýhodňuje volání na jedno číslo v síti T-Mobile. Tato služba s názvem T-Mobile Nej nabízí cenu 3 Kč/min. včetně DPH u všech tarifů ve špičce a 2,50 Kč/min. u tarifu Twist Extra mimo špičku. Cena za SMS se u T-Mobile Nej nikterak nezvýhodňuje. Nejlevnější SMS tak můžete svému protějšku odeslat za 1,80 Kč (u tarifů Twist Extra a Twist SMS) a nebo za 3,00 Kč (u tarifu Twist Standard). První nastavení čísla pro T-Mobile Nej je zdarma, ale za každou další změnu se platí jednorázový poplatek ve výši 100 Kč.

Co na to Oskar

Oskar si podobně jako Eurotel a T-Mobile všiml, že velká část uživatelů mobilních telefonů volá na některá čísla výrazně častěji než na ta ostatní. Již u tarifů první generace tak představil službu Oskamarádi, kterou u tarifů nové generace (tj. Řekni mi, Povídej a Nezavěšuj) nahradili Moji Nej…, ke kterým se nyní přidala také služba Moje Jednička. Moji Nej… vám umožní snížit cenu za volání o 1 Kč/min. až na pět vybraných čísel v Oskarově síti (nejméně tedy za volání zaplatíte u tarifu Nezavěšuj, a to 2,10 Kč/min.). Měsíčně za tuto službu musíte zaplatit 21 Kč s DPH. Jednotlivá čísla pak můžete bezplatně měnit (pokud je budete měnit přes internet nebo hlasovou samoobsluhu).

Služba Moje Jednička naopak nabízí pro všechny výše zmíněné tarify volání na jedno vybrané číslo v síti Oskar za cenu 1,58 Kč/min. včetně DPH. Za aktivaci této služby zaplatíte jednorázový poplatek 210 Kč včetně DPH (do 31. 5. 2003 je aktivace zdarma). Službu mohou používat však pouze dva uživatelé tarifů Nové generace mezi sebou, a to jen tehdy, nevyužívají-li tarifní zvýhodnění Moji Nej...

Co se textových zpráv týče, tak bezkonkurenčně nejlevněji si je můžete zasílat v síti Oskar s tarifem Odepiš, u kterého je cena za SMS odeslanou do sítě Oskar jen 0,37 Kč s DPH.

Co na to Oskarta

V případě Oskarty existuje v podstatě jen jedno jediné dostupné zvýhodnění – FlexiSazba. Ta dokáže poměrně zajímavě zvýhodnit veškeré volání a odesílání SMS do sítě Oskar. Podmínkou pro získání FlexiSazby je však měsíční účet ve výši 600 Kč. Pokud si tak chcete vzájemně volat levněji a těch 600 Kč měsíčně neprovoláte, pak pro vás bude u Oskara pravděpodobně lepší kombinace Řekni mi + Moje Jednička.

Jistou výjimkou jsou samozřejmě limitované edice Oskaret, které nabízejí cenu 10,50 Kč respektive 5×3,15 Kč/hod.

Kde si popovídáte nejlevněji

Na závěr jsme pro vás připravili souhrnnou tabulku, která ukazuje, jaké nejnižší ceny můžete získat za volání a posílání SMS na jedno vybrané číslo. Jak můžete sami vidět, tak úplně nejlépe pro zamilované (či jiné uživatele, kteří volají hlavně na jedno číslo) vychází opravdu tarifní program od Oskara s aktivovanou službou Moje Jednička se SIM kartou s tarifem Odepiš na posílání SMS.

 Údaje o hovoru Eurotel Go T-Mobile* Twist Oskar Oskarta
Hovor špička 2,13 Kč 6,60 Kč + 4,40 Kč/min. 2,63 / 2,10 Kč/min. 3,00 Kč 1,58 Kč 2,10 Kč
Hovor mimo špičku 2,13 Kč 2,70 Kč 2,63 / 2,10 Kč/min. 2,50 Kč 1,58 Kč 2,10 Kč
SMS 1,58 Kč 1,80 Kč 1,79 / 1,05 Kč 1,80 Kč 0,37 Kč 1,05 Kč

Ceny jsou uvedeny včetně DPH

 

Diskuze (66) Další článek: Samsung SGH-V200: Asie vám ukáže! (velký test)

Témata článku: , , , , Vole, Podobná cena,