KillerApp aneb Google odhaluje svoje know-how

Internetoví velikáni z křemíkového údolí hodlají ovládnout mobilní komunikátory. Chcete vědět jak na to půjdou?

Občas se setkáváme s anglickým pojmem "killer application." Znamená to aplikaci, nebo službu, která je stěžejní pro tu kterou technologii a měla by se postarat o její životaschopnost. Třeba pro 3G to měly být videohovory, dnes se oči operátorů upírají k mobilní televizi. Svoji KillerApp hledají výrobci mobilů, operátoři i vývojové laboratoře.

To, že se Google stále více dere do světa mobilní komunikace není žádná novinka. Jak si tento internetový gigant představuje definici pojmu "killer application"? O své know-how se Google podělil při otevírání svých luxusních kanceláří v New Yorku. Vedoucí pro vývoje uživatelských prostředí Leland Rechis vyzdvihnul několik nejdůležitějších bodů.

  • Uživatelé musí rozumět všem možnostem, které program nabízí
  • Zařízení na kterém je aplikace provozována se musí vejít do kapsy
  • Aplikace je úzce svázána s jedinou osobou (uživatelé se nestřídají tolik, jako před obrazovkou PC)
  • Aplikace musí být uzpůsobitelná pro širokou paletu různých zařízení
  • Ve všech zařízeních se musí chovat stejně
  • Lokalizace do mateřského jazyka uživatele je nutností

Obtížnou a zcela zásadní oblastí marketingu je zacílení produktu na zákazníka. Jak si poradil Google s tímto problémem? Zdá se, že má jasno a chce zaujmout uživatele, který...

...přichází opakovaně, službu využívá pravidelně
Příkladem jsou uživatelé, kteří vyhledávají stále stejné informace - jde jim například o zpravodajství z jednoho oboru, aktuální předpověď počasí. Toho chce Google využít a dostupnost těchto informací jim ulehčit. Pomoci mají cookies, integrované RSS čtečky a volitelné doplňkové programy (widgety).

...se nudí
Nuda je nepříjemná záležitost, každý se jí chce co možná nejrychleji zbavit a zde do věci vstupuje Google. Mobilní zařízení dnes stále nemají možnosti stolních počítačů, proto je nutné zábavu upravit pro menší zobrazovací plochy.

...má naspěch a potřebuje rychlou a jednoduše dostupnou pomoc
Znáte to určitě sami: na poslední chvíli dobíháte na autobus, ale ze kterého nástupiště že to odjíždí? Jde prostě o to, co možná nejrychleji a nejsnáze najít konkrétní informaci. Možnosti jsou ale samozřejmě daleko širší. Google hodlá využít své bohaté zkušenosti s mapami a dá uživatelům účinnou kapesní navigaci.

Zdroj: mad4mobilephones

Diskuze (8) Další článek: Prohlédněte si Nokii N95 na videu

Témata článku: Google, , , Životaschopnost, Nástupiště, Know-how, Google +