King of Fighters: první pořádná mlátička pro N-Gage

Na N-Gage se již objevily hry všech možných žánrů. Jeden však stále chyběl a tím byly staré dobré mlátičky ve stylu Mortal Combat. V současné době je již ale oznámeno hned několik titulů tohoto žánru a první z nich vám představíme.

Bojové hry jsou staré jako herní průmysl sám. Největší úspěch zaznamenaly na herních automatech a různých konzolích. Docela mě proto zaráží, že na N-Gage dorazily až nyní, jelikož právě herní konzole jsou pro bojové hry jako stvořené a právě na nich hráči skutečně ocení rozložení klávesnice. První bojovkou na N-Gage je před nedávnem představená hra King of Fighters.

 

Poznámka: obrazovky se nám ze hry nepodařilo z neznámého důvodu stáhnout, v článku jsme proto použili zejména obrázky serveru N-page.de.

Jen jeden nestačí

Na výběr je hned několik různých módů, dlouhé turnaje i rychlé zápasy. Při spuštění každého módu si hráč navolí dva nebo tři bojovníky, za které bude hrát a které bude moci přivolat na pomoc ve chvílích největší nouze, aby zasadili protivníkovi zaslouženou ránu.

Při hlavním módu „Story“ postupuje hráč jednotlivými koly, kde se v každém utká postupně se třemi protivníky. Pokud hráčova postava prohraje, nastoupí na její místo další v pořadí a zemřou-li všechny tři, turnaj pro něj končí. Hráč má ovšem možnost pokračování, pokud zvolí po své porážce možnost Continue. Story se bohužel musí dohrát v jednom kuse, jelikož není žádná možnost rozjetou hru uložit. Při vypnutí a opětovném zapnutí hry musíte hrát znovu od začátku. Dalšími módy jsou Time attack, Survival, Practice a v neposlední řadě Battle, v němž se můžete utkat s některým z vašich přátel přes Bluetooth.

  
Nemáš strkat ruce kam nemáš • křehká dívka v akci • těsně vedle

Za koho hrát?

Postav, do jejichž kůže se může hráč vtělit, je celkem 21 a každá má své specifické vlastnosti. Uplatní se tudíž i odlišná taktika. Pokud si zvolíte obrovského hromotluka, je asi nejlepší zasazovat dobře mířené rány a ani se nesnažit moc uhýbat. Pokud se ale rozhodnete pro malé pružné děvče, budete muset být neustále v pohybu a snažit se likvidovat protivníka rychlými protiútoky.

Každá postava má i své specifické údery, které se vyvolají po stisku dané kombinace kláves a nutno říci, že stisknutí všech kláves tak rychle, aby se speciální útok provedl, není nijak jednoduché. Pochopitelně platí, že čím složitější kombinace, tím drtivější je síla následného útoku. Seznam speciálních úderů lze při hře jednoduše vyvolat z herního menu, ale až si vyberete své oblíbené postavy, rychle se naučíte jejich údery nazpaměť a nebudete nápovědu potřebovat. Protivník se dá ale porazit i bez těchto specialit a to obyčejnými ranami, které jsou umístěny na všech číselných klávesách vyjma nuly a jedničky.

 
Výběr postavy • to muselo bolet

Spící protivníci

S umělou inteligencí si autoři bohužel nedali moc práce. Velmi často se stane, že protivník zapomene hrát a jen stojí na místě a čeká na váš smrtící útok, který si můžete pečlivě připravit. Naopak zase když máte nepřítele zatlačeného u zdi a snažíte se z něj vymlátit duši, kolikrát se ze sevření dostane až moc jednoduše. Když už se ale protivník rozjede, je poměrně těžké se ubránit a je jisté, že po několika dnech hraní této hry budou klávesy na vašich telefonech ve velmi špatném stavu, jak se budete snažit silnějším stiskem klávesy přimět postavu k silnějšímu úderu.

 
Bojím, bojím • velmi zajímavý chvat • a je to

V jednoduchosti je síla

Hra je oblečena do slušivého 2D kabátku a musím říci, že je to jedině dobře. Hra není tím pádem tolik náročná a otevírá se tím prostor pro zběsilé bitky, které nejsou narušovány nepříjemným trháním obrazu. Jsem zvědav, jak si s grafickou stránkou poradí autoři dalších bojových her, které jsou pro N-Gage připravovány.

King of Fighters Extreme sice nepatří k nejlepším titulům, se kterými se můžeme na N-Gage setkat, ale patří k lepšímu průměru.

Plusy a minusy

+ hratelnost
+ množství postav

– umělá inteligence
– absence ukládání

Diskuze (4) Další článek: Čerstvé lahůdky od Apple

Témata článku: , , , Nokia N-Gage, Pro +, Nejlepší titul, F +, Speciální útok, FIG, Pór