Kinpo iDo S600: tchajwanský komunikátor vyvíjený sedm let

Nápad spojit kapesní počítač s mobilním telefonem se zrodil v hlavách inženýrů společnosti Kinpo již před sedmi lety. Až nyní se však objevil první produkt jejich dlouhého vývoje – atraktivní komunikátor iDo S600 zaměřený na multimédia.

Neznámá tchajwanská společnost Kinpo se zabývá výrobou různých elektronických zařízení, zejména běžných kalkulaček. Již před více než sedmi lety však přišla s myšlenkou propojit kapesní počítač s mobilním telefonem a ohlásila vývoj takového zařízení. Od té doby na vývoji možná pracovali, zjevně jim to ale moc nešlo. Na trhu se začala postupně taková zařízení objevovat a vývojáři Kinpa proto asi museli neustále přizpůsobovat své tvůrčí záměry. Nakonec se podívali, jak to dělají druzí a vyrazili na trh s modelem označeným iDo S600.

Klepněte pro větší obrázek 

Multimediální PDA

Výsledek snažení není vůbec k zahození. Přístroj má proporce klasického kapesního počítače s velkým dotykovým displejem. Ve spodní části je malá klávesnice se základními ovládacími prvky, kterým dominuje kruhová čtyřsměrná navigační klávesa. Nad displejem je sluchátko pro telefonování a po jeho stranách dva stereofonní reproduktory pro vyzvánění, hlasitý odposlech či přehrávání hudby. Zajímavostí je 192hlasé polyfonní vyzvánění.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Na zadní straně najdeme čočku integrovaného fotoaparátu s rozlišením 1,3 MPx, kterou doplňuje přisvětlovací dioda. Přístroj se při fotografování drží naležato, velké tlačítko spouště je umístěno na kraji levé strany. Získáte tím kompaktní fotoaparát s obrovským hledáčkovým displejem. Na druhé straně přístroje se pak nachází slot pro paměťové karty typu miniSD. Je škoda, že chybí klasický slot SD/MMC s podporou SDIO, který by umožnil komunikátor vybavit o nové funkce.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Uvnitř bychom našli procesor Freescale i.MX21 s taktem 266MHz, 64 MB RAM paměti a 128 MB paměti flash ROM. Dále GSM modul pracující v sítích 900/1800/1900 MHz, Bluetooth a infraport. O datovou výměnu v síti se postará GPRS třídy 10. Podpora Wi-Fi bohužel chybí, ale výrobce slibuje nápravu v příštím modelu (snad to bude dříve než za dalších sedm let).

Funkce – prostě Windows

O zobrazení a ovládání se stará velký dotykový displej s úhlopříčkou 71 mm. Má rozlišení 240 × 320 bodů a dokáže zobrazit až 262 tisíc barev. Zobrazení na displeji bude možné přepnout tak, aby se dalo s přístrojem pracovat nejen klasicky na výšku, ale i naležato. Displej je možné překrýt odklopným krytem, který je vybaven numerickou klávesnicí a průhledovým okénkem na část displeje. Komunikátor je pak možné ovládat stejně jako běžný telefon.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Odklápěcí kryt s klávesnicí (živé obrázky tchajwanského serveru Sogi)

Funkční základ tvoří operační systém Windows Mobile 2003 software for Pocket PC Second Edition. Nejnovější verzi 2005 bude možné do přístroje instalovat dodatečně. O bohatou funkční nabídku tedy nebude nouze. Samozřejmostí je propracovaná správa kontaktů a organizace času s možností synchronizace s počítačem. Nechybí e-mailový klient a internetový prohlížeč. O zábavu se postará multimediální přehrávač Windows Media Player 9, pro práci se bude více hodit balík aplikací Microsoft Office.

Výrobce přichystal i zajímavé příslušenství, například reproduktory se stojánkem, které se budou hodit při přehrávání hudby. Dále je k dispozici skládací Bluetooth klávesnice a přídavný gamepad pro pohodlnější hraní her.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázka příslušenství 

Nač ten spěch?

Komunikátor Kinpo iDo S600 by neměl být posledním výrobkem společnosti v této oblasti. Označení iDo totiž náleží celé řadě produktů určených pro mobilní sítě. Zatím je však model S600 jediný. Lze jen těžko odhadovat, kdy bychom se mohli nových modelů dočkat. Vývojáři totiž zřejmě teprve usilovně pracují na zprovoznění webové prezentace svého nového výrobku. Na stránkách společnosti je v sekci iDo prozatím upozornění, že web bude zprovozněn v červnu tohoto roku. Menší zpoždění si lze vysvětlit zvolněním pracovního tempa po úspěšném dokončení sedmiletého vývoje. S takovou se však nového produktu dočkáme možná za dalších sedm let.


Ve zkratce

rozměry a hmotnost: 109 × 55 × 22 mm, 145 g

síť: GSM 900/1800/1900 MHz

procesor: Freescale i.MX21 266MHz

paměť: 64 MB RAM, 128 MB flash ROM, slot pro paměťové karty miniSD

displej: dotykový TFT, úhlopříčka 71 mm, rozlišení 240 × 320 bodů, 262 tisíc barev

fotoaparát: rozlišení 1,3 MPx, diodový blesk, osminásobný digitální zoom, možnost natáčení videa

multimédia: stereofonní reproduktory, 192hlasé polyfonní nebo MP3 vyzvánění, přehrávač multimediálních souborů

datové přenosy: GPRS třídy 10, Bluetooth, infraport, USB datový kabel

operační systém: Windows Mobile 2003 software for Pocket PC Second Edition

softwarová výbava: telefonní seznam a kalendář s možností synchronizace, aplikace MS Office, Windows Media Player 9, MSN Messenger, Internet Explorer

výdrž: 190 hodin v pohotovostním režimu, 300 minut při hovoru

Diskuze (17) Další článek: Chystá se česká verze navigátoru Wayfinder pro chytré telefony

Témata článku: Tchajwan, Úspěšné dokončení, Model označený, Klasický slot, Sed, Let, Pohodlné hraní, Malá klávesnice, Komunikátor