Klávesnice ještě nejsou na odpis, zjistila Nokia

Ne všem se píše pohodlně na dotykovém displeji. Nokia zjistila, že velká část uživatelů dává stále přednost plnohodnotné QWERTY klávesnici.

Nokia na svém oficiálním blogu Conversations uskutečnila průzkum, ve kterém pátrala po nejoblíbenějším způsobu ovládání mobilu. Uživatelé a fanoušci značky mohli hlasovat pro dotekové ovládání, klasickou numerickou klávesnici, plnou QWERTY nebo ovládání hlasem. Navzdory očekávání je podle výsledků ankety u Nokie stále nejoblíbenější ovládání pomocí plnohodnotné alfanumerické klávesnice.

Klepněte pro větší obrázek
Podíly preferovaných způsobů ovládání mobilu podle čtenářů blogu Nokia Conversations

Necelá polovina uživatelů dává při psaní do mobilu přednost "počítačové" klávesnici. Přitom takových telefonů je jako šafránu. Sama Nokia od dob E7 nemá žádný smartphone s QWERTY, mezi hloupými telefony hájí barvy messengerů alespoň modely Asha 302 a 303. Telefonům s ryze dotykovým ovládáním, kterých je nyní na trhu většina, dává přednost o něco více než třetina uživatelů. Že by Nokia na základě tohoto zjištění začala pracovat na Lumii s QWERTY?

Jiný kraj, jiný mrav

Průzkum odráží i geografické odlišnosti, které by mohly racionálně vysvětlit jinak překvapivé výsledky. Telefony s QWERTY klávesnicí (zejm. takzvaný typ BlackBerry) jsou velmi oblíbené v jihovýchodní Asii. Nemusí jít ani o smartphony, lidé si tam klidně koupí hloupý messenger. Hlavní je, že má klávesnici se všemi písmenky. V těchto zemích, jež Nokia prezentuje na příkladu Filipín, je rozložení preferencí zhruba následující: QWERTY 40 %, dotykový displej 30 %, běžná numerická klávesnice 15 % a ovládání hlasem 15 %.

V mobilně vyspělejších zemích, mezi které patří většina evropských států, ale také Spojené státy, už nejsou výsledky ve prospěch QWERTY tolik přesvědčivé. Na příkladu výzkumu společnosti ComScore Nokia ilustruje, že američtí uživatelé dávají přednost ovládání na dotykovém displeji (47 %), až potom pomocí QWERTY (33 %), na třetím místě je díky jazykové dostupnosti hlasové ovládání (12,5 %) a na pozadí zájmu zůstává klasická číselná klávesnice (7 %). A jak jsou na tom čtenáři MobilManie? Pro svůj nejoblíbenější způsob ovládání mobilu můžete hlasovat v anketě.

Diskuze (52) Další článek: Samsung MobilePrint: tiskneme z mobilu [test]

Témata článku: Nokia, , Nokia Asha 302, Polovina uživatelů, Dotekové ovládání, Preferovaný způsob, Numerická klávesnice, ComScore