Kolik nás je? Český mobilní internet v číslech

Čeští mobilní operátoři ve vzácné shodě uveřejnili několik zajímavých čísel kolem mobilního internetu. Kolik nás je a jaké telefony používáme?

Asociace provozovatelů mobilních sítí (APMS) na konferenci Mobile internet forum uveřejnila zajímavá čísla týkající se mobilního internetu v ČR. První číslo je překvapivé (alespoň pro mě, čekal bych více): na českém mobilním internetu je dnes 41 % smartphonů, před rokem to bylo 39 %. Rozdělení operačních systémů je následující:

Mobilní platformaSymbianAndroidAppleWindowsBlackBerryostatní
srpen 201156%21%13%6%3%1%
změna-13%+18%-4%-2%0+1%
srpen 201243%39%9%4%3%2%

Kolik je vlastně v České republice uživatelů mobilního internetu? A jaká je definice „uživatele mobilního internetu“ podle Asociace provozovatelů mobilních sítí? Jsou to uživatelé, kteří se v daném měsíci alespoň jednou připojili k internetu skrze webový prohlížeč mobilního telefonu a využili k tomu síť T-Mobilu, Vodafonu, nebo O2. Nejsou tam započítané tablety, přístupy přes Wi-Fi, ani datové balíčky určené primárně pro mobilní připojení počítače.

  • březen 2011: 2,3 miliónu uživatelů
  • srpen 2011: 2,5 miliónu uživatelů
  • srpen 2012: 3,3 miliónu uživatelů

Tato absolutní čísla v relativním vyjádření znamenají, že z celkového počtu 14 miliónů SIM karet je 23 % používáno na připojení k internetu. V porovnání s Evropou v penetraci mobilního internetu mírně zaostáváme, ale meziročně rosteme o 3%.

Klepněte pro větší obrázek 
Data pro Francii, Německo, Itálii, Španělsko a Velkou Británii. Jsme pozadu, ale procentuální vyjádření je trochu deformované extrémně vysokým počtem SIM karet připadajících na jednoho Čecha.

V závěru své přednášky Slavomír Doležal dodal, že celosvětově už v roce 2015 mobilní přístupy k internetu v kvantitě překonají klasické počítače. Ostatně už dnes to platí pro některé služby. Twitter hlásí, že 55 % přístupů je z mobilu a na Facebook se z nedávno ohlášené miliardy alespoň občas připojí přes mobil 600 miliónů uživatelů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Mobilní internet v jednotlivých krajích a trocha demografie. Za pravidelného uživatele je považován každý, kdo se připojí alespoň 4× měsíčně (data: srpen 2012, T-Mobile)
Klepněte pro větší obrázek 
K čemu vlastně používáme mobilní telefon? (data: svět)
Diskuze (15) Další článek: Motorola v Německu stáhla z nabídky všechny Androidy

Témata článku: , , , , , , , , Český, Český Mobil, Milión SIM, Mobilní přístup, První číslo, MOBI, Mobil,