Kolonožka je jako Segway. Jen menší a levnější

Gadget, o kterém je poslední dobou hodně slyšet. Američané mu říkají hoverboard, ale vznášet se pochopitelně neumí.

Dvě kola na jedné ose, elektromotory, baterie, gyroskopy a nějaká ta elektronika. Podobně by se dal popsat i všeobecně známý Segway, ale Kolonožka je jiná – konstrukčně jednodušší, chybí jí tyč s držadlem, ale princip jízdy je stejný. Nakloníte se dopředu, jedete dopředu, nakloníte se dozadu, zpomalujete, případně couváte. Poloviny vozítka se vůči sobě mohou natáčet, takže problém není ani zatáčka. Kolonožka budí dojem, že jízda vyžaduje cirkusové dovednosti, ale opak je pravdou. Za týden mého testování se na ní naučily jezdit asi dvě desítky lidí a každému to trvalo asi tak dvě minuty.

A ještě trocha srovnávání se Segway. Kolonožka má výrazně kratší dojezd (8 až 10 km), nižší maximální rychlost (15 km/h) a k nevýhodám řadím i menší kola, která znamenají horší prostupnost terénem – cokoliv hrbolatějšího než hladká dlažba (viz foto výše) načně snižuje komfort jízdy. Pak jsou tu výhody: rozměry, hmotnost (12 kg) a především dostupnost. Nám Kolonožku půjčila společnost PowerGuy.cz, která nabízí různé modely od 13 do 17 tisíc korun.

O „hoverboardech“ se v posledních dnech hodně píše v souvislosti se zastavenými prodeji a hořícími bateriemi. Zeptali jsme se tedy, jak je to konkrétně s těmito výrobky. „Apeluji na zájemce, aby vybírali pouze výrobky s kvalitními komponenty. Hned na začátku jsme rozmýšleli, jestli dovážet levná vozítka, ale naši partneři (Alza.cz, Datart adal.) jednoznačně vyžadovali kvalitu. Naše Kolonožky mají baterie značky Samsung, motor Changhong a elektroniku Taotao, tedy komponenty prověřené řadou testů zaměřených nejen na kvalitu, ale i na bezpečnost,“ říká Martin Zelenka, zástupce společnosti PowerGuy.cz.

Diskuze (15) Další článek: Třetina Američanů si přeje, aby jim vládl Apple

Témata článku: , , , Kolon, Segway, Hrbol, Kolo, Menší, Jak, Zatáčka