Komerční banka má novou aplikaci KB+ a časem na ni převede každého. Vyzkoušet ji můžete hned

  • Nová aplikace Komerční banky má název KB+
  • Prozatím funguje paralelně s KB Mobilní bankou
  • Do dvou let banka převede všechny klienty na nový tarif

Komerční banka spustila velkou digitální transformaci. V rámci ní převede do dvou let všechny své rezidentní zákazníky na nový interní systém, na jehož vývoji pracuje už přes dva roky a který přináší nejen nové jádro, ale také nové klientské bankovnictví, ať už ve formě internetového desktopového bankovnictví nebo mobilní aplikace.

Klepněte pro větší obrázek
Komerční banka prochází velkou digitální transformací. Spustila nové webové i mobilní bankovnictví

Právě mobilní aplikace je dnes nejčastější vstupní branou klienta ke své bance, a tudíž nová mobilní aplikace, nazvaná jednoduše KB+, stojí v popředí této pro banku velmi důležité inovace. Postupně nahradí dosavadní aplikaci KB Mobilní banka. Základem nového systému je jeho zjednodušení, propojení platforem, možnost provádět většinu úkonů digitálně bez nutnosti fyzické návštěvy banky a hlavně co nejsnazší obsluha na straně klienta.

V aplikaci si bez nutnosti návštěvy pobočky budete moci založit, ale i zrušit účet, měnit většinu jeho parametrů, aktivovat a vypínat mnoho služeb, měnit limity karet a provádět další nastavení. Novou funkcí bude výběr vlastního čísla účtu. Klient si může zvolit jakékoli volné číslo v rozsahu 6 až 10 číslic. Ruší se staré, obvykle dvouciferné předvolby před pomlčkou, kód banky zůstává za lomítkem 0100.

Číslo účtu dle vlastního výběru

Aplikace přinese i mnoho dalších funkcí v moderním minimalistickém designu, jako jsou nejrůznější měsíční přehledy, vlastní pojmenování účtu, nahrání fotografie uživatele a další přizpůsobení. Novou funkcí budou tzv. „Spořící obálky“, což budou v podstatě virtuální subúčty, kam si klient může „odkládat“ peníze na určitý účel, např. na dovolenou, na nákup spotřebičů atp. Tyto prostředky budou dány „bokem“, aby nedošlo k jejich útratě při běžném placení.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nová aplikace KB+ a desktopové internetové bankovnictví mají stejný design i funkce a udržují uživatelskou kontinuitu – co začnete na jedné platformě, můžete dokončit na druhé

Banka myslí i na klienty platící nebo provádějící transakce v různých měnách, proto bude součástí většiny nových účtů (tzv. tarifů, které si popíšeme níže) také multiměnová funkce. Samozřejmostí je provádění (zadávání odchozích) plateb v aplikaci. Zjednoduší se QR platby, kdy nebude potřeba pouze fotit QR kód z jiného zařízení nebo dokumentu, ale samotný elektronický dokument bude možné přímo otevřít v aplikaci.

Ukázky nových funkcí aplikace KB+ najdete nahoře v galerii tohoto článku

I do nové aplikace KB+ bude možné uložit virtualizovanou platební kartu a tu potom využívat provázanými službami pro placení mobilem nebo chytrými hodinkami (Google Pay, Apple Pay, Fitbit Pay, Garmin Pay). Příjemnou inovací je integrace ověřovací utility KB Klíč přímo do aplikace KB+. Ověřovat a přihlašovat se dle typu telefonu bude opět možné pomocí biometrického zabezpečení (otisk prstu, sken obličeje).

Co vše umí aplikace KB+

  • Aplikaci k jednomu účtu lze provozovat až na 6 zařízeních
  • Okamžitý přehled o transakcích a zůstatcích na vašem účtu
  • Nová indikace neprovedených plateb v přehledu produktů
  • Možnost načíst QR platbu přímo ze souboru, bez nutnosti fotit QR kód
  • IBM Trusteer Rapport zaměřený na ochranu proti specifickým hrozbám typu podvržených škodlivých stránek, škodlivých programů a na zamezení pokusů o zjištění hesel
  • Při zadávání SEPA platby se v seznamu zobrazí nejčastěji zadávané země
  • Trvalé příkazy se řadí podle nejbližší plánované platby
  • Aplikace i pro Apple Watch a Wear OS
  • Možnosti nastavení karet (limity, platby na internetu, žádost o opětovné zaslání PIN, zamknutí/odemknutí karty, reklamace transakcí provedených platební kartou)

Zdroj: KB

Se zjednodušením interních systémů souvisí i přehlednější nabídka typů účtů, které banka bude v retailovém segmentu (pro nefiremní zákazníky) nabízet. Podobně jako operátoři jim říká tarify a za téměř každý vybraný tarif se bude platit měsíční paušál, přičemž nejnižší Start bude zdarma. Všechny tarify zahrnují automaticky vedení účtu, odchozí i příchozí platby, SEPA platby a výběry z vlastních a sdílených bankomatů zdarma. Dál už se parametry i ceny budou lišit podle rozsahu nabízených služeb.

Klepněte pro větší obrázek
Nová nabídka účtů Komerční banky. Při migraci bude muset na jeden z těchto tarifů přejít každý

Důležité je říct, že přechodu na nový tarif se dříve nebo později nevyhne žádný ze stávajících klientů banky. Právě proto, aby bylo možné převést celou strukturu na nový systém, musí proběhnout i převedení na nové zjednodušené produkty – nejedná se tedy pouze o migraci technickou, ale jak banka sama uvádí, o migraci obchodní: „Migrace klientů (retailových i korporátních) bude probíhat postupně do roku 2025. Letos bude moci začít využívat novou banku téměř 300 000 klientů KB, kteří budou postupně převedeni ze současného do nového světa,“ říká Miroslav Hiršl z Komerční banky. 

Přechod, který by neměl bolet

Výhodou je, že zákazník se dopředu nemusí vlastně o nic starat. Až „přijde ten správný čas“, banka ho osloví a předloží mu propozici přechodu na nový tarif, podle stávajících využívaných služeb mu doporučí ten nejvhodnější. Důležité je, že všechna původní nastavení účtu (trvalé příkazy, inkasa a další parametry) a platební karty se automaticky přenesou do nového účtu.

Novou aplikaci KB+ mohou v tuto chvíli vyzkoušet nejen noví klienti, kteří si u banky chtějí založit zcela nový účet, ale i stávající zákazníci s původním účtem. Ten sice do prostředí KB+ zatím sami nenašroubují, ale mohou si založit nový účet (např. bezplatný Start), zkoušet jeho funkce v prostředí aplikace (ale i desktopového internetového bankovnictví, které má stejné funkce i design), vyčkávat na okamžik migrace a potom banka starý i nový účet jednoduše sloučí do jednoho. Dobrou zprávou je, že původní číslo účtu zůstane funkční, takže zákazník nebude muset měnit žádné smlouvy ani faktury, kde měl uvedeno původní číslo.

Aplikaci KB+ stahujte zdarma

Diskuze (21) Další článek: Xiaomi 13 Ultra. S unikátními foťáky chce způsobit malou velkou mobilní revoluci

Témata článku: , , , , , , , , , , , Nový tarif, Platba, Bank, Miro, Účet, Mena, KB +, Aplikace, , Start, SEP, Banka, Nová aplikace, Google Pay / Apple Pay,