Komerční banka se přidala ke službě Android Pay. Postupně jí nahradí vlastní mobilní HCE platby

Komerční banka se jako čtvrtý tuzemský bankovní subjekt dnešním dnem připojila k bezkontaktním mobilním NFC platbám Android Pay společnosti Google. Službu si může aktivovat každý zákazník KB (soukromý i firemní) ve své aplikaci Mobilní banka. Poté už se stačí přihlásit na androidovém smartphonu do služby Android Pay a začít platit.

Pro využití služby Android Pay je třeba smartphone s operačním systémem Android 4.4 KitKat a vyšším, a s podporou NFC. K samotné platbě stačí mobilní telefon „probudit“ a přiložit jej k platebnímu terminálu stejně jako standardní plastovou kartu. Pro transakce vyšší než 500 Kč je pro zvýšení bezpečnosti potřeba telefon ještě odemknout (otiskem prstu, PINem, gestem atd.). Platby je možné provádět na všech platebních terminálech umožňující bezkontaktní platbu, a to jak v České republice, i v zahraničí.

Klepněte pro větší obrázek

Platby Android Pay samozřejmě vyhovují přísným požadavkům zabezpečení. Služba totiž nepracuje s reálným číslem platebním karty, ale pouze s její digitální šifrovanou verzí, tzv. tokenem, který je unikátní pro každé dané mobilní zařízení a transakci z něj provedenou. Nedochází tak k předání reálného čísla karty na terminál obchodníka, jenž platbu přijímá. Tím je platba přes Android Pay mnohem bezpečnější než u klasické bezkontaktní plastové karty.

Komerční banka patří mezi české průkopníky placení smartphonem. Už v roce 2012 nabídla mobilní platby s pomocí NFC SIM karty ve spolupráci s Visou a operátorem O2. Loni službu nahradila novinka v podobě HCE plateb s virtuální platební kartou Moje mobilní karta, kde již není potřebná účast operátora. I tento způsob plateb chce ale banka časem utlumit právě ve prospěch Android Pay. Zatím však platby přes aplikaci Mobilní banka fungují beze změn dál.

Proč byste měli chtít platit mobilem?

Diskuze (15) Další článek: Pokémon Go změnil zdroj map. Pomůže to ke zpřesnění a doladění OpenStreetMap?

Témata článku: , , , , , , , , Ban, Terminál, Postup, Post, MOBI, Reálné číslo, Mobilní platba, HCE, Platba, PLA, Pay, Transakce, Banka, Bank, Mobilní telefon, Česká republika, Operační systém,