Kompletní přehled mobilů s GPRS

Rychlá data GPRS jsou čím dál aktuálnější. Před nedávnem spustil Eurotel neomezený paušál GPRS, tento týden budou představeny nové GPRS tarify T-Mobilu. Máte mobil s GPRS? Zde je jejich přehled.
Kapitoly článku

Technologie GPRS (General Packet Radio Service) je v současné době velmi aktuální. Operátoři nás začínají lákat nejrůznějšími nabídkami mobilního připojení k internetu a chtějí tak konkurovat zejména hojně používanému dial-upu. Mohutnou vlnu nedávno spustil Eurotel, když představil neomezený paušál Eurotel Data Nonstop. Největší výhodou GPRS připojení je totiž fakt, že oproti klasickým datovým přenosům CSD (resp. HSCSD) neplatíte za strávený čas, nýbrž za objem stažených dat – stejně jako u pevné linky, mikrovlnného spojení či ADSL.

Pokud však chcete využívat výhod GPRS – ať už přes WAP či plnohodnotný internet – potřebujete také mobilní telefon, který tuto technologii podporuje. Telefony navíc nabízí různé varianty GPRS konfigurace (rozuměj rychlosti), odlišné způsoby propojení s PC a samozřejmě se liší i cenově. Proto vznikl tento přehled mobilů s GPRS, které lze v našich podmínkách pořídit. Nejdříve si ve stručnosti zopakujeme pár základních technických pojmů, které byste měli znát, poté se podíváme na výčet samotných GPRS mobilů. K připojení k internetu přes počítač a mobilního operátora si ale můžete pořídit i speciální GPRS modem, pokud si z jakýchkoli důvodů nechcete pořizovat nový (resp. další) mobil, na tato zařízení se ale podíváme až příště.

Tip: Velký přehled datových služeb mobilních operátorů

Jak na internet přes PC

Zřejmě nejjednodušší způsob, jak využít rychlých přenosů GPRS, je WAP. Nepotřebujete počítač, notebook ani PDA, informace dostanete ve smrštěné podobě přímo na displej vašeho telefonu. Připojení k plnohodnotnému internetu si však žádá své, v tomto případě poslouží váš mobil jako modem. K počítači jej můžete připojit třemi způsoby.

Nejjednodušší variantou je pravděpodobně využití sériového kabelu (RS-232). Zajímavější alternativou může být v tomto případě USB kabel, který dokáže přenášet data a zároveň dobíjet baterii, která se při datování logicky rychle vybíjí. Tato možnost se ale nabízí jen u některých přístrojů. Pro majitele notebooků bude výhodné připojení přes infračervený port, nevýhodou je však omezený dosah a nutnost přímé viditelnosti.

Zřejmě nejpohodlnějším řešením je pravděpodobně bezdrátová technologie Bluetooth, která se nezalekne pevných překážek (není nutnost přímé viditelnosti) ani vzdálenosti okolo 10 metrů. Jedná se však o nejnákladnější řešení. Bluetooth (stejně jako infraport) musí totiž na jedné straně podporovat nejen telefon, ale na druhé straně také počítač. Proto je ve většině případů potřeba zakoupení Bluetooth adaptéru, a to do USB, nebo ve formě PCMCIA karty.

Rychlost, rychlost, rychlost

Telefony jsou rozděleny do tříd podle rychlosti. Základním určením je konfigurace timeslotů. U mobilů se udává rychlost pro download (stahování) a upload (odesílaní). Pokud přístroj podporuje například 3+1, pro stahování jsou k dispozici tři timesloty, pro odesílaní jeden. Reálná rychlost je však odvislá od dalších faktorů. Jedním z nich je kódování sítě (CS-1, CS-2, CS-3, CS-4). Čím vyšší číslo kódování, tím větší rychlost pro timeslot. Čím je číslo na druhou stranu nižší, tím kvalitnější a spolehlivější je datový přenos.

Schéma Přenosová rychlost na timeslot
CS-1 9,05 kb/s
CS-2 13,40 kb/s
CS-3 15,60 kb/s
CS-4 21,40 kb/s

Naši operátoři standardně podporují kódování CS-1 a CS-2. Síť T-Mobilu však na některých místech využívá kódování CS-3 a CS-4. Teoreticky tedy nabízí nejrychlejší GPRS.

Počet timeslotů Rychlost při CS-2 (kb/s)
1 13,4
2 26,8
3 40,2
4 53,6

Kromě počtu timeslotů se můžete setkat i s označením třídy GPRS (class). Třída udává maximální počet timeslotů pro stahování a odesílání dat. Class 10 například nabízí maximální využití pěti timeslotů. Pro download lze využít čtyři timesloty, pro upload timesloty dva. To znamená, že telefon může pracovat v konfiguraci 4+1, nebo 3+2. Rozdělení jednotlivých tříd si můžete prostudovat v následující tabulce.

Třída Pro download Pro upload Max. počet timeslotů
1 1 1 2
2 2 1 3
3 2 2 3
4 3 1 4
5 2 2 4
6 3 2 4
7 3 3 4
8 4 1 5
9 3 2 5
10 4 2 5
11 4 3 5
12 4 4 5

Pokud komunikujete přes GPRS a někdo vám zavolá, je několik možností, jak bude telefon reagovat. Právě z toho důvodu se můžeme setkat s posledním označením. Jedná se o další rozdělení do tříd - tentokráte A – C. Telefony třídy C se při GPRS spojení chovají, jako kdyby byl telefon vypnutý, takže se vám nikdo nedovolá. Třída B, jež je nejrozšířenější, funguje tak, že když přenášíte data, pak vám nepřijde ani SMS a pro volajícího jste nedostupní. To ale platí pouze v případě, že přenášíte data. Pokud se tak neděje, můžete pracovat s SMS zprávami a normálně přijímat hovory. Telefony třídy A zvládají obojí, a to nezávisle na stavu GPRS připojení.

Důležitým údajem je také výdrž baterie, zejména majitelé notebooků, jež touží po naprosté mobilitě, pravděpodobně nebudou rádi, když se jim mobil po chvilce vypne. Hledání místa, kde dobít telefon, nemusí být v přírodě rozhodně to, po čem bychom toužili.

Témata článku: Ericsson R600, Ericsson T39m, Ericsson T65, Motorola C330, Motorola T192, Motorola T192emo (L), Motorola T720, Motorola T720i, Motorola Timeport 260, Motorola Timeport 280, Nokia 5100, Nokia 6100, Nokia 6310, Nokia 6310i, Nokia 6510, Nokia 6610, Nokia 6800, Nokia 7250, Nokia 7650, Nokia 8310, Nokia 8910, Nokia 8910i, Panasonic GD67, Panasonic GD87, Philips Fisio 620