Kompletní přehled telefonů pro mobilní internet

Neomezený paušál na internet už nabízejí dva z našich operátorů, proto jsme zpracovali kompletní přehled mobilů s GPRS. Článek získá ještě větší hodnotu, pokud se v diskusi svěříte s vašimi zkušenostmi.
Kapitoly článku

Neomezený internet za sedm stovek

Minulý týden se nesl ve znamení mobilního internetu přes GPRS, T-Mobile představil svou variantu neomezeného paušálu pro GPRS, Eurotel pak o pár hodin později zareagoval zlevněním tarifu Data Nonstop. Obě nabídky pak Martin Zikmund srovnal ve speciální analýze. V současné době tedy zaplatíte za GPRS paušál u obou operátorů zhruba sedm stovek, což je výborné. O volných minutách u Eurotelu nemluvě.

Z toho důvodu jsme připravili kompletní přehled mobilů pro připojení k internetu přes GPRS. Všechny telefony mají hardwarový modem a GPRS. V současné době se sice ještě dá sehnat několik modelů s hardwarovým modemem, které nemají GPRS (Nokia 5210 atd.), pro práci s mobilním internetem ale nejsou příliš použitelné.


Zorientujte se v článku

  • Na úvod si řekneme něco o tarifech pro internet a o způsobu připojení mobilu k PC. 
  • Druhá kapitola bude o rychlosti GPRS. Taky jsme připravili pět tipů na mobil pro GPRS.
  • Třetí kapitola skrývá nejlevnější a nejvybavenější mobily, nechybí tabulky s parametry.
  • Textová verze článku je pro všechny s pomalým připojením.

    Jaké telefony jsme vybrali 

    Skutečnost, že mobilní telefon obsahuje hardwarový modem a má určitou deklarovanou rychlost GPRS však ještě neukazuje, jak pohodlně a efektivně se s telefonem při připojení k internetu pracuje. Tento článek proto neberte jako test všech telefonů s GPRS modemem, ale hlavně jako jejich přehled a zkušenosti hledejte v Poradně, ve Fóru, v recenzích telefonů. Bylo by také určitě velmi užitečné, kdyby se pod tímto článkem rozjela diskuse nad kvalitou a použitelností jednotlivých telefonů pro připojení k internetu.

    V přehledu uvažujeme pouze s telefony, které jsou v současné době oficiálně v prodeji nebo které se začnou prodávat v blízké době a už známe jejich cenu. Je pravděpodobné, že se ještě někde můžete setkat se staršími telefony. V závěrečných a stěžejních tabulkách nejsou komunikátory - v tomto případě se jedná pouze o Sony Ericsson P800 a P900. Kombinovaná zařízení XDA jsme nebrali v úvahu, ty už patří spíše do kategorie kapesních počítačů.

    Zajímavé odkazy

  • Návod: jak si nastavit GPRS na počítači
  • Fórum: neomezený internet přes GPRS
  • Fórum: jak vám funguje Eurotel Data Nonstop?
  • Poradna: obecná rubrika mobilní internet
  • Poradna: co a k čemu je Bluetooth?

    Jak se připojit

    Zřejmě nejjednodušší způsob, jak využít rychlých přenosů GPRS, je wap. Nepotřebujete počítač, notebook ani PDA, informace dostanete ve smrštěné podobě přímo na displej vašeho telefonu. Připojení k plnohodnotnému internetu si však žádá své, v tomto případě poslouží váš mobil jako modem. K počítači jej můžete připojit třemi způsoby.

    Nejjednodušší variantou je pravděpodobně využití sériového kabelu (RS-232). Zajímavější alternativou může být v tomto případě USB kabel, který dokáže přenášet data a zároveň dobíjet baterii, která se při datování logicky rychle vybíjí. Tato možnost se ale nabízí jen u některých přístrojů. Pro majitele notebooků bude výhodné připojení přes infračervený port, nevýhodou je však omezený dosah a nutnost přímé viditelnosti.

    Nejpohodlnějším řešením je bezdrátová technologie Bluetooth, která se nezalekne pevných překážek (není nutnost přímé viditelnosti) ani vzdálenosti okolo 10 metrů. Jedná se však o nejnákladnější řešení. Bluetooth (stejně jako infraport) musí totiž na jedné straně podporovat nejen telefon, ale na druhé straně také počítač. Proto je ve většině případů potřeba zakoupení Bluetooth adaptéru, a to ve formě USB nebo PCMCIA karty. Jejich ceny začínají u tisícovky.


    V druhé kapitole si povíme něco o rychlosti GPRS, timeslotech a třídách. Zajímavější bude ovšem našich pět redakčních tipů na mobil pro mobilní internet.

  • Témata článku: , , , Eurotel Smartphone, Eurotel Smartphone II, Motorola C350, Motorola MPx200, Motorola V300, Motorola V600, Nokia 3650, Nokia 5210, Nokia 6600, Nokia 6600 fold, Nokia 6600 slide, Nokia 7250i, Nokia 7650, Nokia N-Gage, Philips Fisio 620, Philips Fisio 820, Philips Fisio 825, Sagem myX-5m, Sagem myX-6, Siemens C55, Siemens S55, Sony Ericsson P800