Konec jedné éry? ARM má iSIM, SIM kartu integrovanou přímo v čipsetu

Společnost ARM, která je doslova architektem současných mobilních čipsetů, představila řešení, které může předznamenat brzký konec SIM karet. Tedy alespoň tak, jak je známe dnes. I přesto, že se v posledních letech miniSIM karty zmenšovaly na verze micro a nano, tlak na minimalizaci zařízení je neúprosný. Šuplík pro SIM zabírá stále moc prostoru.

ARM sice nevlastní žádné továrny, ale poskytuje výrobcům návrhy architektur, které jsou používány u Snapdragonů, procesorů Apple A nebo u Exynosů od Samsungu. A tou největší novinkou je tzv. iSIM (integrated SIM), která by se měla brzy dostat do všech návrhů čipsetů.

iSIM je programovatelná SIM karta, podobně jako delší dobu existující eSIM (embedded SIM), ovšem s tím rozdílem, že čip nebude nikde „samostatně“ na desce, ale přímo součástí čipsetu. Mezi procesorovými jádry, rádii pro Wi-Fi, Bluetooth a LTE tak ARM umístí i iSIM, která nezabere ani milimetr čtvereční. Šuplíky pro SIM karty se tak již brzy stanou minulostí, a prostor, který se jejich absencí získá, může být využit na rozumnější účely. Navíc se díky iSIM vyřeší i segment miniaturních IoT zařízení, pro která je nanoSIM stále dost velká.

Standard eSIM pochází z roku 2015, masově nasazen měl být již vloni:

Zdroj ARM

Diskuze (14) Další článek: Huawei P Smart se popere s konkurencí ve střední třídě. A jde na to chytře

Témata článku: , , , , , , , , , , Procesorové jádro, Největší novinka, Ula, Karta, Čipset, Wi-fi bluetooth, Dlouhá doba, Současný mobil, Milimetr čtvereční, Snapdragonů, Umíráček, Brzký konec, Éra, Embedded SIM, Šuplík