Konečně víme, co je Pocophone F1. Levné Xiaomi s kompromisy přijde i do Česka

Poco je nová značka společnosti Xiaomi, která slibuje špičkovou rychlost a vysmívá se předraženým superphonům. Mezi řádky se dalo číst, že máme čekat nízkou cenu a kompromisy. Takže bylo otázkou, kde se šetřilo a díky portálu Android Authority už to víme – vyzkoušeli si předprodukční vzorek, i když světová premiéra proběhne až 22. srpna.

Procesor Snapdragon 845 taktovaný na 2,8 GHz a 6 GB RAM jsou příslibem špičkového výkonu a také Android 8.1 s nadstavbou MIUI 9.6 prý běhá naprosto plynule. Skóre v Antutu vychází kolem 240 tisíc bodů, což je ve společnosti telefonů se stejným procesorem spíše spodní hranice. Ale můžeme to přičíst ještě nedoladěnému softwaru, finální telefony mohou sahat blíže obvyklé hodnotě kolem 280 tisíc bodů. Ostatně nedokončenost operačního systému je vidět třeba i na tom, že výřez v displeji nakusuje hodiny na zamčeném displeji.

Kde se šetřilo

  • Plastová záda – asi nejviditelnější kompromis. Plast jsme u špičkově vybavených telefonů neviděli několik let, na druhou stranu věřím, že právě tento kompromis bude pro řadu uživatelů přijatelný. Buď mají jiné priority než vzhled a je jim přednější úspora peněz, nebo telefon tak jako tak dají do pouzdra, takže na použitém materiálu vlastně nezáleží.
  • Úložiště – ne že byste nenašli jiný Snapdragon 845 s pamětí 64 GB, ale je to spíše spodní hranice a současné superphony míří výše. S touto hodnotou se dá žít, takže další kompromis ze skupiny těch přijatelných.
  • Displej – špička tíhne k OLED, Pocophone F1 dostal technologii IPS. Vadí to? Vlastně ne, moderní IPS panely vypadají skvěle, potvrzuje to i recenzent z Android Authority, takže i tato úspora je docela na místě. Horší už to je s absencí oleofobní vrstvy, displej se prý neuvěřitelně patlá. Problém může být i to, že displej vystupuje nad boční rám, takže je při pádu hodně na ráně, bude se rozbíjet a mnoho nepomůže ani v balení dodávaný kryt. Také výřez displeje je prý až zbytečně velký.
  • Fotoaparát – znovu je to něco, co se dá svést na neodladěný software a ve finálním telefonu může pracovat lépe, ale právě fotoaparáty označuje Android Authority za největší slabinu. A tady už se obávám, že Poco u mnoha uživatelů narazí, v obrazové kvalitě se kompromisy neodpouští.
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Hlasitý reproduktor je jen jeden, zato je prý velmi hlasitý. Viditelný důkaz, že tenhle konkrétní telefon opustil továrnu před doladěním. Výřez displeje se zakousnul i do hodin.

Co se povedlo

  • Baterie – 4 000 mAh je skvělá hodnota, věřím že ten milimetr na tloušťce, který telefon přibral oproti konkurenci je zde dobře využitý.
  • Čtečka otisků prstů – recenzent ji označil za nejrychlejší, kterou kdy testoval.

Poco přijde i do Česka

Základní informaci máme potvrzenou, Pocophone F1 přijde i na Český trh. Podrobnosti jsou zatím pod embargem a dozvíme se je patrně po premiéře (příští středa 22. srpna), pokračovat tedy budeme se spekulacemi.

Jeden z evropských prodejců krátce vystavil F1  s prodejní cenou 430 eur (64GB verze), což je 11 000 Kč. To je jistě lákavá nabídka, ale už to bude o zvážení všech výše jmenovaných kompromisů a srovnávání s konkurencí. Xiaomi Mi8 se aktuálně prodává za 13 990 Kč, Asus ZenFone 5Z za 12 990 Kč, Samsung neustále chrlí slevy a cashbacky na svoji špičkovou S9, takže ji aktuálně můžete koupit i za 12 990 Kč a Poco bude narážet i na silnou střední třídu v podobě Honoru 10 (10 990 Kč) a dalších.

Zatím se zdá, že to tahle „šedá myška“ nebude mít jednoduché, ale počkejme si, jaké  trumfy vytáhne při světové premiéře a s příchodem na český trh.

Tohle je vyspělejší a lesklejší sourozenec Pocophonu, Xiaomi Mi 8:

Diskuze (17) Další článek: ARM zveřejnilo roadmapu. Do roku 2020 se těšte na 7nm jádra Deimos a Hercules

Témata článku: , , , , , , , , Pocophone F1, Kompromis, Skvělá hodnota, Český trh, Zamčený displej, Česká republika, Plastové záda, Předprodukční vzorek, Základní informace, Nízká cena, Šedá myška, Obvyklá hodnota, Komp, Použitý materiál, Displej, Telefon, Hlasitý reproduktor,