Korejci do dvou let pustí do mobilů bezpečnější baterie Solid-state

Společnost Samsung SDI bude schopna do dvou let dodávat baterie typu Solid-state, které jsou odolné proti explozím a vzplanutí. Pro Koreaherald to prohlásil zástupce divize, která vyrábí baterie pro elektromobily, smartphony a tablety. Anonymní zdroj ze společnosti dodal, že technologie má být dotažena do konce v horizontu dvou let. Bude ale záležet na mobilní divizi, zda začne nové baterie hned integrovat do smartphonů.

Baterie typu Solid-state mají nahradit současnou generaci lithium-iontových akumulátor (Li-Ion), které jsou používány u současných smartphonů a tabletů. Nové akumulátory využívají pevný elektrolyt namísto tekutého, což výrazně snižuje riziko vznícení či explozi při proražení baterie a následném styku elektrolytu se vzduchem či vodou.

V posledních letech je vidět největší pokrok právě u baterií Solid-state, než u jiných technologií, které se často vyvíjí i déle než 10 let bez výrazného dopadu na mobilní trh. Vývoj nových typů baterií u Samsungu zřejmě popohnal i loňský Note 7, za jehož stažení z trhu mohly právě vadné baterie. A protože tyto baterie budou pro použití v automobilovém průmyslu potřebovat řadu zdlouhavých certifikací a zkoušek, měly by se poprvé objevit nejprve u smartphonů. Stát by se tak mohlo již kolem roku 2019.

Zdroj ze Samsung SDI prozradil, že stejný typ baterií vyvíjí i konkurenční LG Chem. Obě společnosti jsou ve vývoji zhruba na stejné úrovni, a dá se očekávat, že mezi oběma rivaly proběhne závod o to, kdo na trh uvede první „bezpečnější“ akumulátory. Prvním krokem obou společností by však podle odborníků mohly být i tzv. kombinované „Solid-like“ baterie, které jsou bezpečnější než Li-Ion baterie a jednodušší na výrobu, než Solid-state baterie.

Jak zareagoval Samsung na nepovedené baterie v Galaxy Note 7?

Diskuze (4) Další článek: „Diablovka“ Torchlight se chystá na smartphony s Androidem a na iPhony

Témata článku: LG, Samsung, , , , , , , Mobil, SOL, Li-ion akumulátor, Pokrok, Let, MOBI, Půst, Samsung SDI, Stejný typ, Iont, Nový typ, Elektrolyt, LG Chem, Anonymní zdroj, Typ baterií, Solid State, Loňský note