Korejský deníček: osm pater plných elektroniky

Dnes jsme měli v Soulu odpočinkový den, navštívili jsme místní skanzen a megaobchod s elektronikou. Styl prodeje je velmi podobný našim vietnamským tržnicím, jen sortiment je trochu jiný.

Takzvaný TechnoMarkt je obrovská budova s jedenácti patry, která se nachází v centru Soulu. Kupodivu není vynecháno čtvrté patro. Čtyřka je totiž pro Korejce velmi nešťastné číslo a je to snad první budova, u které jsem našel čtvrté podchodí. Nejvyšší patro je věnováno restauracím, spodní dvě naopak oblečení a obuvi. Zbylých osm je plných elektroniky.

Klepněte pro větší obrázek

Každé patro má rozlohu srovnatelnou snad se čtyřmi fotbalovými hřišti. Zatímco v prvních třech podlažích najdete všehochuť od MP3 přehrávačů, přes digitální fotoaparáty až po automatické pračky, šesté patro je věnováno mobilům a další dvě počítačům. Samozřejmě jsme jako první navštívili mobilní patro. Je vyplněno stánky, které velmi připomínají naše výstaviště, například Invex. U každého stánku postává několik mladých Korejců a výkřiky ne nepodobnými skandování středověkých trhovců vás lákají ke svému stánku. Všichni prodávají to samé - stříbrná či barevná véčka.

Klepněte pro větší obrázek

Když se do šestého patra vyhrnulo patnáct novinářů s fotoaparáty na krku, začali se stánkaři ošívat. Když jsme začali fotit, přiběhl k nám nějaký Korejec v obleku a něco křičel. Nic jsme si z něho nedělali, Korejci často vypadají velmi naštvaně a mluví, jako by nadávali. Průvodkyně námk přeložila, že v celé budově je focení zakázáno. Takže fotka kousku jednoho stánku, kterou vidíte nahoře, je možná jediná, která tam kdy byla pořízena.

Je zajímavé, že v Jižní Koreji je velmi populární air brushing - vytváření obrázků na krytu mobilu pomocí zvláštní techniky. Mnoho mladých Korejců má na svých telefonech nejrůznější blikající samolepky, které vzdáleně připomínají Pokémony. Nálepky můžete vidět dokonce na klávesnicích.

V perexu článku jsem zmiňoval skanzen a zde máte několik obrázků:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek


Zítra se chystáme na návštěvu továrny ve městě Kumi. Už nás varovali, že nebude možné fotit a cokoli, co má v sobě baterie, nám bude zabaveno. Rozhodně ale připravím krátký článek s nějakými zajímavostmi.

Diskuze (6) Další článek: Tajemné HSCSD stále žije

Témata článku: Samsung, , Skanzen, Nešťastné číslo, Kumi, Korejec, Den, Elektron, Nejvyšší patro