Koupit nebo nekoupit? Siemens CX65 a CX70

Za oblíbený Siemens CX65 již brzy nastoupí modernější a vybavenější nástupce. Ten bude o poznání dražší a velmi lákavé ceně svého předchůdce bude jen těžko konkurovat. Přestože se Siemens CX65 prodává za méně než čtyři tisíce, rozhodně nepatří do starého železa. Vyplatí se koupit?
Kapitoly článku

Organizace času

Proč ano

• Kalendář je jedním z nejpropracovanějších kalendářů vůbec. Zdatně mu konkurují pouze organizátory chytrých mobilů. Díky velkému displeji vidíte přehledně celý měsíc s výrazně označenými dny s upomínkou. Při výběru takového dne se na dvou řádcích pod tabulkou zobrazí čas a popisek událostí. Stejně tak to funguje i při týdenním náhledu. Upomínek do kalendáře se vejde až tisíc.

• Kromě kalendáře telefon nabízí stejně propracovaný úkolovník.

• U budíku si můžete nastavit libovolnou melodii a dny, ve kterých má zazvonit.

• Pro zachycení myšlenek poslouží buď hlasový záznamník s délkou záznamu omezenou jen sdílenou pamětí nebo textové poznámky.

• Adresář, kalendář, úkoly i poznámky lze synchronizovat s Outlookem. K dispozici je také možnost vzdálené synchronizace.

 
Měsíční, týdenní a denní pohled na kalendář

Proč ne

• Textové poznámky mohou být dlouhé jen 160 znaků.

• Hlasový záznamník nelze použít při telefonním hovoru.

• Pro synchronizaci dat s Outlookem je nutné použít starší verzi komunikačního softwaru, určenou pro modely řady 55, zvanou Siemens Data Suite. S programem Mobile Phone Manager určeným pro telefony řady 65, synchronizace nefunguje.

  
Úkolovník • budík • poznámky

Multimédia, zábava a datové funkce

Fotoaparát, hry, různé doplňky a datové funkce jsem nepoužíval a nemohu zde proto uvést své poznatky z praxe. Psal bych jen to, co již bylo napsáno v recenzi a tak se omezím jen na výčet nejdůležitějších vlastností.

Fotoaparát má klasické VGA rozlišení a vytvářené fotografie patří k tomu lepšímu, co lze mezi VGA fotomobily vidět. Při fotografování máte možnost nastavení kompenzace expozice i základní vyvážení bílé. Nabízený zoom pracuje pouze na principu výřezů a negativem je také chybějící noční režim.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázkové snímky pořízené telefonem

Paměťového prostoru je myslím tak akorát. Deset megabajtů na melodie a VGA obrázky stačí. Z telefonu lze snadno vymazat „tovární“ data a kapacitu tak o něco zvýšit. Správce paměti je velmi přehledný a umožňuje mazání, kopírování a přesouvání souborů. Vytvářet a mazat můžete i složky.

  
Data v telefonu používají adresářovou strukturu

Pokud chcete od mobilu víc, je vám k dispozici fůra doplňkových funkcí od kalkulačky, přes převodník jednotek až po stopky. Další funkce je možné telefon naučit javovými aplikacemi. Již z výroby jsou připraveny dvě javové hry.

Telefon si dobře vede i v oblasti datové komunikace. S počítačem ho můžete spojit prostřednictvím datového kabelu nebo infraportu. Bluetooth by jistě mnoho uživatelů uvítalo, ale vzhledem k ceně telefonu jej nemůžeme čekat. V síti GSM dokáže telefon přenášet data technologií GPRS třídy 10.

Levný mobil pro práci

Z hlediska funkční výbavy nemá Siemens CX65 ve své cenové kategorii konkurenci. Vzhledem k výborně zpracovanému adresáři a organizačním funkcím s možností synchronizace se uplatní jako pracovní mobil pro náročné uživatele. Ti ocení i velký displej a množství doplňkových funkcí. Spokojit se však musí s horším konstrukčním zpracováním a vrzajícími kryty.

Přestože je Siemens CX65 rok starý model, stále je docela atraktivní i po stránce designu. Zhýčkaní uživatelé se budou domáhat jemnějšího displeje a kvalitnějšího vyzvánění. V ceně pod čtyři tisíce korun však najdou jen málo takových telefonů.

Pro mnohé nastává dilema, zda si pořídit starší model či počkat na modernějšího nástupce. Ten přinese Bluetooth, megapixelový fotoaparát, MP3 přehrávač a podporu paměťových karet. Má také jemnější, ale menší displej. Zaplatíte za něj však dvojnásobek a zvyknout si musíte na poměrně extravagantní design.

V článku jsem uváděl pouze ty vlastnosti a funkce, které se mi při používání telefonu zalíbily nebo mi naopak vadily. Pokudy byste chtěli výčet doplnit o některé svoje poznatky, využijte diskusi pod článkem.

Témata článku: Siemens, Siemens CX65, Siemens CX70, Tovární data, Velká dávka, Štych, Vrzající kryt