Koupit nebo nekoupit? Siemens CX65 a CX70

Za oblíbený Siemens CX65 již brzy nastoupí modernější a vybavenější nástupce. Ten bude o poznání dražší a velmi lákavé ceně svého předchůdce bude jen těžko konkurovat. Přestože se Siemens CX65 prodává za méně než čtyři tisíce, rozhodně nepatří do starého železa. Vyplatí se koupit?
Kapitoly článku

Každý telefon má své mouchy, nedostatky ve výbavě a vlastnosti, které by vás mohly od nákupu odradit. Naopak potěšit může propracovanost některých funkcí, intuitivní nabídka nebo maličkosti, které ze specifikací nevyčtete. Důvody pro a proti nákupu Siemensu CX65 se pokusím shrnout v dnešním článku. Informace čerpám ze zkušeností s modelem CX70, který je však úplně stejný jako model CX65 – rozdílem je pouze jiná barva krytu a podpora funkce Push to talk.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Siemens CX65

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Siemens CX70

Design a konstrukce

Proč ano

• Siemens CX65 lze zařadit mezi vzhledově atraktivní mobily. Šedá barva možná na někoho působí příliš nudně, ale eleganci přístroji nelze upřít. Obzvlášť klávesnice se zvýrazněnými krajními sloupci a nápaditým tvarováním působí velmi moderně. Pokud chcete vetší „odvaz“, zvolte model CX70 nabízený v tmavě modré barvě, se kterou také více vynikne bílá barva rámu telefonu na bocích a v zadní části.

• Pokud vás barva omrzí, můžete si vybrat z nabídky neoriginálních výměnných krytů. Oficiálně jsou k dispozici i originální výměnné kryty, v českých internetových obchodech jsem na ně ale nenarazil.

• Tělo telefonu má velikost „tak akorát“, mobil není titěrný a zároveň nikde nebude překážet. Příjemná je tloušťka pouhých 18 mm.

• Na krytech telefonu se nezachytávají otisky prstů. Výjimku tvoří pouze oblast displeje.

• Systémový konektor je shodný pro celou řadu 65 a k dispozici je velké množství dokoupitelného příslušenství. Pokud se následně rozhodnete telefon vyměnit za novější model CX75, můžete příslušenství dále používat, protože konektor je opět zachován.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Proč ne

• Jednou z největších slabin tohoto Siemensu je kvalita konstrukčního zpracování. Telefon hlasitě povrzává při každém silnějším stisknutí.

• Ledabylé zpracování se projevuje i u joysticku, který je mnohdy špatně usazen. Naštěstí lze tento nedostatek napravit sejmutím předního krytu a lepším usazením bloku klávesnice.

• Zadní odnímatelný kryt baterie má v mém případě znatelnou vůli. K sejmutí je ale zapotřebí přiměřené síly a sám nikdy neodpadne. Při držení si však vůle všimnete a dobrým dojmem to rozhodně nepůsobí.

• SIM karta se velmi těžko vyjímá. K vytažení je zapotřebí pevný nehet či špendlík a velká dávka trpělivosti. Pokud SIM karty měníte často, budete muset dlouho trénovat, nebo vás Siemens CX65 brzy dovede k zoufalství.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Displej a klávesnice

Proč ano

• Displej je velký a ve střední třídě patří k největším. Díky tomu je zobrazení velmi přehledné a vidíte zároveň více informací.

• Pokud budete potřebovat telefon používat venku za slunečného dne, nezůstanete ve štychu. Displej zůstane stále velmi dobře čitelný a to i bez aktivovaného podsvícení.

• Po chvíli nečinnosti se na displeji může objevit vámi zvolený šetřič nebo také ručičkové či digitální hodiny. Ty jsou zobrazeny inverzně a jsou velmi dobře viditelné. I s aktivovaným šetřičem nezůstanete ochuzeni o informaci o zmeškaném hovoru či přijaté zprávě.

• Klávesnici tvoří velká tlačítka, která jsou dobře hmatově rozlišitelná a jejich stisk je poměrně jistý. Pochvalu si zaslouží také joystick, který díky gelové čepičce neklouže pod palcem a velmi pohodlně se ovládá.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Proč ne

• Rozlišení displeje je sice poměrně velké, ale vzhledem k rozměrům displeje je zobrazení poměrně hrubé. Této často diskutované nevýhody si však při běžném používání ani nevšimnete.

• Vzhledem k velikosti displeje by možná mnozí očekávali také použití většího písma. To je ale naopak poměrně drobné. Při psaní SMS lze písmo zvětšit (nebo ještě zmenšit). V nabídce pak máte možnost písmo zvětšit tak, že se na displej vejde vždy jen jedna položka. Rozsáhlá nabídka se tak ale stává značně nepřehlednou.

• Cvaknutí doprovázející stisk každé klávesy je docela hlučné a v některých situacích by mohlo rušit.

• Tlačítka spodní řady numerické klávesnice jsou příliš malá a vzhledem k vystouplému okraji lemu klávesnice se hůře tisknout. Spodní řada je také hůře podsvícena.

   
Hlavní nabídka • klasické písmo nabídky • velké písmo nabídky


V druhé kapitole se zaměříme na ovládání a telefonování. Zhodnotíme telefonní seznam a práci se zprávami

Témata článku: Siemens, Siemens CX65, Siemens CX70, Velká dávka, Vrzající kryt, Štych, Tovární data