Koupit nebo nekoupit? Véčka Nokia 6170 a 7270

Dvě atraktivní kovová véčka z dílny Nokie vychází ze stejného konstrukčního i funkčního základu. Možná i vás zaujal decentní model 6170 nebo jeho stylovější sourozenec 7270. Přečtěte si, co vás u těchto telefonů může zklamat a co naopak příjemně překvapit.
Kapitoly článku

Zprávy

Proč ano

Paměť má kapacitu pro 150 textových zpráv.

Do multimediálních zpráv lze vkládat kromě textu, obrázků a zvuků také videa, která můžete pořídit vestavěným fotoaparátem.

Při psaní SMS se můžete rozepsat až na délku pěti textovek, vždy jste informováni o počtu použitých SMS a zbývajících znacích.

Vybrat si můžete ze dvou velikostí písma. S tou menší se na displej vejde při psaní zprávy až deset řádků textu.

Český slovník T9 sice píše s českou diakritikou, před odesláním ale háčky a čárky ořeže a nedochází tak ke zkracování zpráv.

Proč ne

Pokud zapnete zasílání informací o doručení zprávy, brzy vás asi omrzí zdlouhavý postup pro jejich vymazání. Doručenku není možné smazat hned, je nutné vstoupit do složky příchozích zpráv, otevřít ji a následně odstranit. Pokud si doručenku nepřečtete, bude na displeji svítit ikona symbolizující zmeškanou zprávu.

Slovník T9 píše slova s českou diakritikou, což zdržuje při výběru slov, kterých je takto pochopitelně více. Háčky a čárky se přitom po uložení nebo odeslání zprávy stejně ořežou.

E-mailový klient je pouze jednoduchý, jedná se o vestavěnou javovou aplikaci. Nepodporuje práci s přílohami, stahují se rovnou celé e-maily.

Při tvorbě MMS se přímo nezobrazují vložené obrázky. Pro přehled zprávy je nutné spustit funkci náhledu.

Telefon si nerozumí se zprávami EMS.


Psaní textové zprávy malým a velkým písmem • tvorba multimediální zprávy

Ostatní funkce

Proč ano

Propracovaná organizace času s možností synchronizace s počítačem, nechybí ani úkolovník.

Budík je opakovaný a budit vás může libovolná melodie.

Oba telefony podporují rychlé datové přenosy EDGE třídy 10.

Vestavěný fotoaparát patří k těm lepším, co se konkurence s VGA rozlišením týče. Umožňuje také natáčet video.

Nokia 7270 má dostatečně velkou paměť o velikosti 15,2 MB.

Nokia 7270 má vestavěné rádio s pamětí na dvacet stanic. K telefonu dostanete poměrně kvalitní stereofonní sluchátka, která zároveň poslouží jako lehká handsfree.

Propracovaný obslužný software PC Suite je volně k dispozici na internetu.

Proč ne

Není možné změnit upozorňovací tón upomínky v kalendáři.

Malé možnosti nastavení fotoaparátu.

Telefony nemají Bluetooth, ke spojení s počítačem slouží pouze infraport nebo kabel, který je nutné si dokoupit.

Nokia 6170 má malou paměť, pouze 2,3 MB.


Koupit, nekoupit?

Oba telefony nabízejí solidní funkční základ. Nedostatků v oblasti komfortu ovládání není příliš a lze si na ně zvyknout. Design obou telefonů je velice originální a patří k hlavním přednostem. Naopak největším záporem je vysoká cena, za kterou je možné pořídit i vyspělé manažerské telefony nebo chytré mobily s operačním systémem. Dalším dost podstatným nedostatkem je absence technologie Bluetooth, která by u takových telefonů měla být samozřejmostí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Který se vám více zalíbí?

Pokud chcete lehce výstřední mobil véčkové konstrukce pro práci a reprezentaci, může být Nokia 6170 či 7270 dobrou volbou. U těchto modelů oceníte intuitivní ovládání léty prověřeného prostředí Series 40 na velkém displeji, pohodlnou klávesnici a snadné ovládání všech funkcí. Po zakoupení datového kabelu se z telefonu stane dobrý nástroj pro rychlé internetové připojení vašeho počítače. Vystačit si můžete samozřejmě i s infraportem.

Je však na zvážení, zda jste ochotni investovat vyšší cenu. Srovnatelně vybavené mobily konkurence se prodávají pod hranicí deseti tisíc korun.

Témata článku: Nokia, Nokia 6170, Nokia 7260, Nokia 7270, Špatné podání, Nejvyšší nárok