Král je mrtev, ať žije král: iPAQ 5450 (recenze)

iPAQ 5450 je v současné době nejvybavenějším kapesním počítačem na platformě Pocket PC. Vedle špičkového technologického základu disponuje několika finesami, které bychom u konkurence hledali marně.
Kapitoly článku

Displej – okno do duše

Displej iPAQu 5450 patří k nejlepším ze současné nabídky. Má výborný kontrast, syté barvy a hlavně velmi silné podsvícení. Displej se tak stává dobře čitelným i na přímém slunci. Skutečné rozměry displeje jsou 58 x 77 milimetrů, což je například o půl centimetru víc, než u modelu iPAQ 1915. iPAQ nepostrádá automatické nastavení intenzity podsvícení v závislosti na okolním světle, což má šetřit energii. I v tomto automatickém režimu si smíte vybrat několik režimů intenzity. Zapnete-li automatický režim, aktivuje se i hezká, avšak nepříliš praktická finesa - postupné rozsvěcování displeje.

  

Zopakujme samozřejmé parametry: rozlišení 240 × 320 obrazových bodů, barevná hloubka 65 536 barev. Na vyšší rozlišení si zřejmě budeme muset chvíli počkat, výtky však nesměřujme k výrobcům kapesních počítačů, ale k tvůrci operačního systému – Microsoftu. Právě on musí učinit první krok ke zvýšení rozlišení PDA.

Tep na čtyřech stech

Procesorem iPAQu není nic jiného, než starý známý Intel XScale na frekvenci 400 MHz. Jde o starší typ PXA250 se 100 MHz sběrnicí. V době uvedení PDA na trh nebyl k dispozici nový PXA255 s dvojnásobnou frekvencí sběrnice a výrobce nemění parametry výrobku v průběhu jeho životního cyklu, jako třeba Dell s Aximem. Automatický přechod na nový procesor v průběhu životního cyklu výrobku, jako třeba u Aximu, vypadá na první pohled růžově - nový lepší procesor za stejnou cenu.

Na druhý pohled však zaznamenáme i negativní dopad. Objevují se hlasy rozhořčených uživatelů, kteří měli od Dellu slíbeno PDA s PXA255 a obdrželi model se starým procesorem. Zpět k iPAQu. Výkon procesoru bohatě dostačuje, práce se systémem i různými aplikacemi je velmi svižná. Zkoušel jsem přehrávat hudbu, otevírat velké office dokumenty a současně brouzdat internetem přes Bluetooth. iPAQ se s tímto testem popral na výbornou.

Paměti plná polní

Konfigurace paměti RAM/ROM je 64/48 megabajtů. Velikost operační paměti je dostačující i pro kratší videa či několik hudebních souborů. Hodláte-li na PDA přehrávat celovečerní filmy, nevyhnete se investici do paměťové karty. Paměť ROM skýtá dostatečnou rezervu pro upgrade operačního systému (ostatně Pocket PC 2003 je již za dveřmi). HP nabídne upgrade operačního systému pro modely iPAQ 39x0 i 5450.

Rozšiřující slot je typu Secure-Digital s podporou SDIO (Secure Digital Input Output), akceptuje tedy rozšiřující karty tohoto formátu. Nyní mne nenapadá mnoho rozšiřujících funkcí, které bychom mohli do iPAQu přidat. Bluetooth má a Wi-Fi taky. Rozšiřujících SD karet zatím mnoho není, HP ale připravuje například digitální fotoaparát.

Bluetooth a Wi-Fi

S Bluetooth se u iPAQu setkáváme již od modelu iPAQ Pocket H3870 a od té doby se mnoho nezměnilo. Pomocí Bluetooth můžete propojit mobilní telefon, více kapesních počítačů pro výměnu vizitek, dat či hraní her, propojení s PC. Se spárováním a nastavením komunikace vám pomůže Bluetooth Manager. Zástupce Bluetooth je na hlavní Today obrazovce, pro jeho aktivaci/deaktivaci nemusíte hluboko do menu. iPAQ si perfektně rozuměl s Ericssonem T39m včetně připojení k internetu, problémy jsme nezaznamenali ani s USB Bluetooth adaptérem Acer. Dosah modrého zubu závisí na mnoha aspektech, zejména na tom, s jakým zařízením komunikujete. Od mobilního telefonu Ericsson T39m a USB Bluetooth adaptéru jsme se mohli vzdálit zhruba na deset metrů, dle HP se však může dosah s jiným protějškem podstatně zvětšit.

  

Ani nastavení a práce s Wi-Fi není problémová. Testovali jsme komunikaci s access pointem U.S Robotic. Stačí nastavit základní parametry a během chvilky máte přístup do vnitřní sítě či k internetu. Samozřejmostí je WEP šifrování, a to buď 64-bit či 128-bit. Mile nás překvapil dosah zařízení na volném prostranství. Při přímé viditelnosti jsme mohli od AP na zhruba 100 - 120 metrů. V budově je situace horší, zde začínají problémy už při překážce v podobě dvou cihlových stěn. Toto je však spíše problém technologie Wi-Fi, nežli samotného kapesního počítače.

  

Důležitá je skutečnost, že obě technologie mohou pracovat současně bez vzájemného rušení či omezení své funkčnosti. Za to náleží iPAQu poklona.

Snímač otisku prstů

Další věcí, kterou se může iPAQ 5450 pochlubit jako jediný, je snímač otisku prstů pro ochranu dat v PDA. Snímač se nachází pod D-PADem v drobném žlábku, který navede na přesné postavení prstu. Nejprve musíme kapesní počítač naučit naše otisky. Pro rozpoznání smíte využívat třeba všechny prsty, zřejmě nejpříjemnější je využívat palce. Přiložte jej tak, aby se hranice posledního článku dotýkala hrany PDA. Snímací plošky se musíte jemně dotýkat a tah musí trvat zhruba sekundu. Snímání začíná vždy ve chvíli, kdy se prst na plošce pohne. Přikládejte tedy prst kolmo k plošce a okamžitě táhněte. Může se vám stát, že drobným pohybem prstu do strany začne snímání, které ovšem ihned skončí a PDA samozřejmě neobdrží žádný obrázek. Raději své PDA naučte více prstů, nikdy nevíte, který si poraníte při klepání nedělních řízků. Rituál zalepování fialového palce vám uzavře cestu k vašemu kapesnímu počítači.

  

  

Pro ochranu dat můžete zvolit několik variant od jednoduchého čtyřmístného číselného PINu, přes snímání otisku prstů až po silné heslo. Tyto tři prvky navíc můžete kombinovat: třeba PIN a/nebo otisk prstů. Ochranu je třeba zvolit tak, aby se v případě ztráty či odcizení nedostala data do nepovolaných rukou. Na druhou stranu není nic otravnějšího, než zadávat na mini klávesnici při každém spuštění heslo h8aY -8G či jemu podobné. Snímání otisku je rychlé a snadné. Jako nejvýhodnější vidím kombinaci PIN a otisk prstu (nikoli PIN nebo otisk prstu). Neprolomí-li zloděj ochranu, k datům se nedostane a buď PDA prodá za pár korun (pokud neví, co to má v rukou), nebo provede tvrdý reset, čímž se vymažou všechna data. PDA se tak stane použitelným.

Příslušenství: kolébka a pouzdro

K iPAQu obdržíte spolu s PDA hezkou synchronizační kolébku s praktickými otvory pro odložení pera při práci. Synchronizační kabel kolébky má dvě koncovky: USB i sériovou. Sériové připojení se může zdát v dnešní době jako zbytečné, PC bez USB se nevyrábí již několik let, některé firmy však nedovolují užití USB portu jako nezabezpečitelného rozhraní. Sériové připojení tedy svůj význam stále má.

Dále je v krabici drobná napájecí redukce, protože iPAQ nemá AC konektor – nabíjení probíhá přes konektor synchronizační. Samozřejmostí je napájecí adaptér s dostatečně dlouhým přívodním kabelem. K iPAQu je standardně dodáváno i ochranné pouzdro, to se bohužel cestou do redakce někde zatoulalo. Jak je u iPAQů zvykem, nechybí hromada kvalitních návodů.

Témata článku: , , , , Ericsson T39m, Pino, Malá anténa, Poklona, Král, Goliáš, Starý procesor, První skupina, Výborný kontrast, Nápaditost, Silné heslo