Král je mrtev, ať žije král: iPAQ 5450 (recenze)

iPAQ 5450 je v současné době nejvybavenějším kapesním počítačem na platformě Pocket PC. Vedle špičkového technologického základu disponuje několika finesami, které bychom u konkurence hledali marně.
Kapitoly článku

Nějaký ten software

iPAQ 5450 je již od výrobce obdarován dvěma programy:

iPAQ Backup: Jde o výborný a rychlý program pro zálohu důležitých dat a informací v PDA. Můžete zálohovat jen data PIM aplikací, registr, nebo třeba celou paměť RAM. Záloha může být provedena na paměťovou kartu či do iPAQ File store, což je oblast volné Flash paměti (cca 21 MB). Záloha i obnovení zálohy probíhá přímo v PDA, což usnadňuje a urychluje použití. A co víc, program může provádět automatické zálohy bez zásahu uživatele v zadaných intervalech.

iPAQ Image Viewer: Jednoduchý prohlížeč obrázků. Nedisponuje funkcemi editace obrazu a svou rychlostí také nevyniká. Pro občasné prohlížení však bohatě postačuje.

Na CD se nachází hromada softwaru, některý je zdarma, většinou však jde o trial či placené verze. Samozřejmě nechybí voucher s pěti body pro výběr několika programů z iPAQ Choice. Jednoduché utilitky jsou za bod, kvalitní gamesky jsou i za tři body.

iPAQ je dodáván s tzv. velkou češtinou od Sunnysoftu, počeštěno je prostředí operačního systému i klávesnice. Jako bonus obdrží uživatelé výborný program Word off-line, který svými schopnostmi předčí i známou, avšak v současné době nepříliš spolehlivou službu AvantGo. Na Word off-line jsme se již blíže podívali.

iPAQ jako dálkové ovládání

iPAQ disponuje infraportem se zvýšeným dosahem (CIR – Customer InfraRED) a speciálním programem Nevo. Tato dvojice činí z iPAQu univerzální dálkový ovladač jakékoli domácí elektroniky. Prostředí Neva je hezké a jednoduché. Můžete si vytvořit více virtuálních místností i více uživatelských profilů. V prvních krocích vybíráte, jaký druh zařízení chcete ovládat. Pak přichází na řadu „učení“ příkazů či sekvencí příkazů z originálního dálkového ovladače. Na jedno tlačítko tak můžete aktivovat víc spotřebičů, což oceníte například u domácího kina. Abyste nemuseli při každém úkonu vytahovat stylus, můžete využít hardwarových tlačítek. Ovládání i celková práce s programem je velmi příjemná a iPAQ je jako dálkový ovladač prudce návyková věc. A co víc, nevyzraje na vás přítelkyně či manželka schováním ovladače, když se „zase chcete dívat na fotbal“.

  

  

Výdrž baterie

Akumulátor je typu Li-Pol a má kapacitu 1250 mAh. V případě potřeby jej lze vyměnit za akumulátor o dvojnásobné kapacitě. iPAQ patří mezi PDA s většími nároky na energii. Ve srovnávacím testu čtyř PDA dosáhl nejhoršího výsledku, který připisujeme rychlému procesoru a velkému displeji. Při testu samozřejmě bylo vypnuto Wi-Fi i Bluetooth.

Typ PDA Výdrž multimedia
(h:min)

Výdrž běžná
práce (h:min)

 iPAQ 5450

  2:49

  3:29 
 iPAQ 1915   4:33   5:15
 FS Pocket Loox   3:21   4:15 
 Dell Axim   9:58   14:35
 Toshiba e740   neměřeno   4:52 

Výdrž kapesních počítačů jsme měřili ve dvou testech. První měl odhalit výdrž přístroje při nenáročných operacích. Zakázali jsme vypnutí přístroje a podsvícení, jehož intenzitu jsme nastavili na střední stupeň. PDA jsme ponechali bez zásahu. V druhém testu jsme 30 minut přehrávali video se zapnutým zvukem i podsvícením, pak jsme připojili sluchátka a nechali PDA reprodukovat hudbu ve formátu Mp3. V obou případech jsme měřili dobu do prvního upozornění o kritickém stavu akumulátoru.

Baterie zabírá velkou část zadní stěny.

Nevýhodou paměti RAM je její náročnost na energii. Paměť si žádá energii i ve chvíli, kdy přístroj nepoužíváte. Necháte-li i plně nabité PDA několik týdnů bez nabití, o data s největší pravděpodobností přijdete. iPAQ má uživatelsky nastavitelnou dobu zálohy paměti RAM. V boji proti ztrátě dat v paměti RAM vystupuje i aplikace iPAQ Backup a zhruba 21 MB Flash paměti (tzv. iPAQ File Store).

    

iPAQ 5450 disponuje hezkou finesou, a to nabíjení z USB. Stačí v menu napájení aktivovat příslušnou položku a vybrat buď pomalé, nebo rychlé nabíjení. Toto lze provádět i u spousty jiných PDA, avšak pomocí speciálního kabelu.

Královský kapesák za královskou cenu

iPAQ 5450 můžeme v dnešní době označit za nejlépe vybavený kapesní počítač na trhu. Prvenství si získává nejen „hrubou silou“ – procesorem, pamětí, výborným displejem či technologiemi bezdrátového přenosu dat, ale zejména drobnostmi, které perfektně dotváří celkový dojem: snímač otisku prstů, vstup pro externí mikrofon, funkce dálkového ovladače, vibrace. Vše završuje representativní design a kvalitní zpracování. iPAQ 5450 si však za sebe nechává patřičně zaplatit. Cenu hraničící s cenou nového notebooku si nebude moci dovolit každý. Jestliže však na plno využijete všechny nabízené technologie, je iPAQ tím pravým pro vás.

Plusy a mínusy

+ Wi-Fi a Bluetooth
+ snímač otisku prstů
+ reprezentativní vzhled
+ výborný displej
+ plné počeštění

- nižší výdrž akumulátoru
- jen jeden paměťový slot

Ve zkratce

zdroj: Hewlett-Packard
Cena: doporučená koncová 27 264 Kč s DPH
Operační systém: Pocket PC 2002
Rozměry: 138 × 84 × 16 milimetrů
Hmotnost: 206 gramů
Procesor: Intel XScale PXA250 400 MHz
RAM/ROM: 64 / 48 MB
Displej: 240 × 320 bodů, 65 536 barev
Skutečné rozměry displeje: 58 x 77 milimetrů
Sloty: Secure Digital/ Multi Media Card (SDIO)
Komunikace: synchronizační serial/USB kabel, IrDA, Bluetooth, Wi-Fi
Akumulátor: vyměnitelný, Li-Pol 1250 mAh
Příslušenství: synchronizační kolébka, síťový adaptér, redukce síťového napájení, ochranné pouzdro
Další funkce a schopnosti: Snímač otisku prstů, vstup pro externí mikrofon, infraport se zvýšeným dosahem, vibrace

Témata článku: , , , , Ericsson T39m, Poklona, Pino, Výborný kontrast, Malá anténa, Král, Nápaditost, Silné heslo, První skupina, Starý procesor, Goliáš