Krátká vize: přejete si platit kartou, nebo raději mobilem?

Mobilní telefony změnily styl našeho žití. Bez nadsázky. Komunikace s přáteli a rodinou, fotografie, hudba. Kam to vede? Jaký je další krok? U nás zatím neprobádanou oblastí jsou platby přímo mobilním telefonem.

Přirozená cesta mobilním vývojem

Platby mobilním telefonem? No něco neuvěřitelného... dalo by se říci. Přitom jde o téměř jistou etapu vývoje. Bankovní domy pracují na maximální využitelnosti klientských účtů, mobilní operátoři hledají nové příležitosti trhu. Uživatelé nestojí rádi ve frontách. A ruku na srdce, kolikrát funguje čtečka magnetických pásků platebních karet napoprvé? Kolikrát jste se pokoušeli podepsat stejně jako kdysi, když jste čmárali na novou kartu?

Nebude trvat dlouho a fastfoodové restaurace dosáhnou nových rekordů v rychlosti obsluhy zákazníků. Objednáte si a jídlo zaplatíte přiložením mobilního telefonu těsně ke čtečce kreditních čipů. Utopie? V žádném případě – v Jižní Koreji se mobilními telefony platí třeba parkovné nebo jízda metrem.

Je to příležitost pro všechny strany. Výrobci telefonů vytvoří nové, o něco dražší rozhraní, operátoři nabídnou další placené služby pro finanční transakce, bankám se zvednou operace na trhu a uživatelé dosáhnou většího pohodlí. Vždyť po jednoduchosti a rychlosti společnost baží. Ve prospěch mobilních kreditních čipů hovoří i skutečnost, že mobilní telefon mají lidé u sebe prakticky neustále, zato peněženku ne.

Nenáročný, přitom mílový posun dále

S bezkontaktní identifikací osobního účtu lidé pracují již dnes, i když jim to běžně nepřijde na mysl. Namátkou: kartové přístupy do vyhrazených prostor budov, ISIC karty a studentské platby v menzách. U plateb mobilním telefonem by muselo být ale lépe ošetřeno zabezpečení.

Stačily by zvláštní položky v menu pro aktivaci čipu a pak zadání hesla. Po uskutečnění platby se na displeji zobrazí podrobnosti týkající se ceny a mobilní kreditní čip se opět uzamkne. Oproti platebním kartám je to obrovská výhoda z důvodu nemožnosti podobného zneužití, k jakému dochází při jejich ztrátě – čerpání peněz jen na základě podpisu shodného s tím, který je uveden na zadní straně karty.

Výrobci a banky by se k tomu musely domluvit na jednotném standardu. Jednoho dne tak budeme mít možnost nosit v telefonu hned několik peněžních účtů současně. V nabídce se pak vybere jeden konkrétní, ze kterého půjdou peníze na ten béžový svetr v pánské sekci.

K většímu pohybu peněz na trhu

Lidé navíc v bezhotovostním styku utrácejí mnohem více, než kdyby měli platit papírovými bankovkami. Když mobilní kreditní systém zkušebně testovala společnost American Express na jaře ve Státech, toto tvrzení se potvrdilo. V obchodech, které se testu účastnily, vzrostly tržby o 20 až 30 procent.

Mobilní kreditní účty by se v naší republice ujaly rychle. Jsme národ, který velmi vstřícně přijímá nové technologie a co je podstatné – využívá je opravdu hojně.

Diskuze (11) Další článek: Za koho a o co se bude hrát?

Témata článku: , American Express, Plát, Vize, Karta, Parkovné, Mobil, Vyhrazený prostor, Obrovská výhoda, MOBI, PLA, Pře, Fastfood, Finanční transakce