Která předplacená karta toho umí nejvíc

V minulých dnech jste měli možnost se na MobilMánii podrobně seznámit se službami našich operátorů. Nyní přinášíme první ze dvou přehledů. Zajímá vás, která česká předplacená karta nabízí svým uživatelům největší množství služeb?

Kdo s koho

Než se vrhneme do samotného porovnání jednotlivých služeb, tak bude dobré se trochu seznámit s metodikou, kterou jsme zvolili pro porovnávání jednotlivých služeb. U každé služby můžete najít ve sloupku daného operátora buď ne, pro případ, že danou službu nenabízí vůbec nebo ano, pro případ, že danou službu nabízí. Kromě toho jsme však do tabulky nově zařadili také čtyři nové druhy hodnocení: ano+, pokud daný operátor tuto službu nabízí s jistou konkurenční výhodou oproti ostatním dvěma operátorům, jinak pro případ, že operátor danou službu řeší jiným způsobem (popřípadě jinak+, když je toto řešení lepší) než jeho konkurence a částečně, pro případ, že operátor danou službu nabízí s určitým omezením.

Srovnání služeb

Služba Eurotel Go T-Mobile Twist Oskar Oskarta
AoC Ano Ano Jinak
Asistenční služby Ano Ano Ne
Audio pohlednice Ne Ano Ne
Blokování hovorů Ne Částečně Ano
Cell Broadcast Ano Ne Ne
CLIP Ano Ano Ano
CLIR Ano Ano Ano
Datové přenosy CSD Ano Ano Ano
Datové přenosy GPRS (WAP) Ano Ano+ Ne
Datové přenosy HSCSD Ano Ne Ne
Datové přenosy Internet Ano Ano Částečně
Dobíjení kreditu alternativní způsoby Ano Ano+ Ne
Dobíjení kreditu přes Internet Ano Ano Ano
Dobíjení kreditu přímo z mobilu Ano Ano Ano
Dobíjení kreditu z bankomatů Ano Ano Ano
Faxové služby Ne Ano Ano
GSM banking Ano Ano Ne
Hlasová samoobsluha Ano Ano Ano
Hlasová schránka Ano Ano+ Ano
Hlasová SMS Ne Ano Ne
Internetová samoobsluha Ne Ano Ano+
JuiceEasy Ano Ne Ne
Konferenční hovor Ne Ano Ano
Mobilní e-mail Ano Ano+ Ano
Moje Info Ne Ano Ne
m-platba Ne Ano Ne
Navigační služby Jinak Ano Jinak
Podrobný výpis hovorů zdarma Ne Ne Ano
Přesměrování hovorů jinam než do hlasové schránky Ne Ne Ano
Roaming Ano Ano+ Ano
S@T Ano Ne Ne
SMS e-mail Ano Ano Ano
SMS chat Ano Ano Ano
SMS informační služby Ano Ano Částečně
Tarifní zvýhodnění Ne Ano Ano
Volání do zahraničí přes Internet Ano Ano Jinak+
WAP Ano Ano Ano

Kdo toho umí víc

Abychom mohli nějak objektivně říci, který operátor pro své předplacené uživatele nabízí nejvíce služeb, tak bylo nutné vytvořit nějaký bodový hodnotící systém. Pravda je, že každý může namítnout, že pro něj je důležitější ta či ona služba. Například já využiji spíše podrobný výpis hovorů než m-platbu, ale m-platba je služba, která si přeci jen nějaké ty uživatele najde a tudíž za ní T-Mobile dostane stejně bodů jako Oskar za podrobný výpis hovorů. Náš článek nehodnotí důležitost služby či cenu za její použití (tím se budeme zabývat až v další sérii článků). Úkolem tohoto článku je něco trochu jiného – a to stanovit, která předplacená karta toho umí nejvíce, což také ovlivnilo výsledný tvar naší hodnotící tabulky:

Hodnocení Počet bodů
Ne 0
Částečně 1
Ano 2
Ano+ 3
Jinak 2
Jinak+ 3

Jak to celé dopadlo

Pořadí Operátor Počet bodů
1. T-Mobile 66
2. Eurotel 52
3. Oskar 50

Co do počtu služeb tedy s přehledem vítězí T-Mobile s předplacenou službou Twist a za ním se umístil Eurotel se službou Go a Oskar se svoji Oskartou. Dalo by se říci, že T-Mobile zvítězil především díky svým dodatečným službám jako Audio pohlednice, Hlasová SMS či Moje Info a díky tomu že oproti například Eurotelu nabízí více možností dobíjení kreditu, tarifní zvýhodnění Twist Nej a nebo třeba volání do hlasové schránky zdarma.

Eurotel zase oproti Oskaru nasbíral body na službách jako Juice Easy, Eurotel S@T, GSM banking či HSCSD a nebo připojení k Internetu přes CSD s přípojným bodem ve vlastní síti (stejně jako u T-Mobilu).

Oskar zase nasbíral nemalé množství bodů na službách, které ostatní operátoři u předplacených karet poněkud opomíjejí jako například blokování či přesměrování hovorů a nebo podrobné vyúčtování hovorů dostupné na Internetu.

Tip: Popis jednotlivých služeb naleznete v předchozích dílech našeho seriálu, který podrobně pojednával o službách Eurotelu, T-Mobilu a Oskara.

Diskuze (114) Další článek: Třetím největším výrobcem mobilů se stává Samsung!

Témata článku: , , , , , Pře, Předplacená karta, Karta, Kter, Nemalé množství,