Který tarifní program toho umí nejvíc

Dnes vám přinášíme poslední díl našeho seriálu o službách českých mobilních operátorů. Jestli vás někdy zajímalo, který operátor vám může nabídnout nejvíce služeb, pak si určitě přečtěte náš článek.

Kdo s koho

Než se vrhneme do samotného porovnání jednotlivých služeb, tak bude dobré se trochu seznámit s metodikou, kterou jsme zvolili pro porovnávání jednotlivých služeb. U každé služby můžete najít ve sloupku daného operátora buď ne, pro případ, že danou službu nenabízí vůbec nebo ano, pro případ, že danou službu nabízí. Kromě toho jsme však do tabulky zařadili také čtyři další druhy hodnocení: ano+, pokud daný operátor tuto službu nabízí s jistou konkurenční výhodou oproti ostatním dvěma operátorům, jinak pro případ, že operátor danou službu řeší jiným způsobem (popřípadě jinak+, když je toto řešení lepší) než jeho konkurence a částečně, pro případ, že operátor danou službu nabízí s určitým omezením. Srovnání služeb se týká pouze sítí GSM, z čehož vyplývá, že u společnosti Eurotel Praha, s. r. o., ve srovnání figuruje její síť Eurotel GSM Global.

Srovnání služeb

Služba Eurotel T-Mobile Oskar
AoC Ne Ne Ano
Asistenční služby Ano Ano Ne
Audio pohlednice Ne Ano Ne
Blokování hovorů Ano Ano Ano
Cell Broadcast Ano Ne Ne
CLIP Ano Ano Ano
CLIR Ano Ano Ano
Datové přenosy - GPRS roaming Ano Ano Ne
Datové přenosy CSD Ano Ano Ano
Datové přenosy GPRS Ano Ano Ano
Datové přenosy HSCSD Ano Ne Ne
Dočasná deaktivace SIM karty Ano+ Ano Ne
Dotovaný telefon při prodloužení smlouvy Ano Ano Ne
Dvě čísla na jedné SIM kartě Ano Ne Ne
Dvě SIM karty se stejným číslem Ano Ano Ne
Faxové služby Ano Ano Ano
GSM banking Ano Ano Ne
Hlasová samoobsluha Ne Ne Ano
Hlasová schránka Ano Ano+ Ano
Hlasová SMS Ne Ano Ne
Internetová samoobsluha Ne Ano Ano+
JuiceEasy Ano Ne Ne
Konferenční hovor Ano Ano Ano
Lokalizační služby Ne Ano Ne
Mobilní e-mail Ano Ano+ Ano
Moje Info Ne Ano Ne
m-platba Ne Ano Ne
Navigační služby Jinak Ano Jinak
Partnerské karty Ano Ano Ne
Platba faktury z mobilu Ano Ano Ano+
Platba inkasem – SMS a volné minuty navíc Ano Ne Ne
Platba inkasem – výpis hovorů zdarma Ne Ano Ano
Platba z bankomatu Ne Ne Ano
Přechod z tarifu na předplacenou kartu Ne Ano Ano
Přesměrování hovorů Ano Ano Ano
Převod nevyčerpaných volných minut do dalšího měsíce Ano Ne Částečně
Recepce (personalizované IVR) Ne Ano Ne
Roaming Ano Ano+ Ano
Rozšířená hlasová schránka Ano Ano Ano
S@T Ano Ne Ne
SMS e-mail Ano Ano Ano
SMS chat Ano Ano Ano
SMS informační služby Ano Ano Částečně
Tarifní zvýhodnění Ne Ano Ano
Unified Messaging (hlasová + faxová + e-mailová schránka) Ne Ano Ne
Věrnostní program Ano Ano+ Ne
Volání do zahraničí přes Internet Ano Ano Jinak+
WAP Ano Ano Ano
Změna tarifního programu (i směrem dolů) zdarma Ano Částečně Ne

Vysvětlivky:

U dočasné deaktivace SIM karty nabízí Eurotel oproti T-Mobilu při stejné ceně možnost deaktivace na delší dobu než T-Mobile.

Volání do hlasové schránky v síti T-Mobile je oproti ostatním operátorům vždy zdarma, což je také důvod, proč získal hodnocení ano+

Při placení faktury z mobilního telefonu nabízí Oskar možnost platby s Komerční bankou a eBankou pomocí SIM toolkitové aplikace Platby z mobilu. Taková platba se pak řídí cenou za platbu platební kartou a je tudíž zdarma. U ostatních dvou operátorů můžete platit pomocí GSM bankingu, ale musíte při tom své bance zaplatit poplatek za převod z účtu.

U služby Roaming nabízí T-Mobile oproti ostatním dvěma operátorům možnost okamžité aktivace tzv. Holiday roamingu pro evropské státy a Turecko.

U věrnostního programu nabízí T-Mobile oproti Eurotelu navíc také kartu Paegas Club, se kterou můžete při nákupu ve vybraných obchodech získat slevu. Kromě toho nabízí T-Mobile také kobrendovanou kartu s HVB Czech republic.

Kdo toho umí víc

Abychom mohli nějak objektivně říci, který operátor pro své uživatele tarifních programů nabízí nejvíce služeb, tak bylo nutné vytvořit nějaký bodový hodnotící systém. Sice každý může namítnout, že pro něj je důležitější ta či ona služba. Náš článek ale nehodnotí důležitost služby (která je silně subjektivní) či cenu za její použití (tím se budeme zabývat až v další sérii článků). Úkolem tohoto článku je něco trochu jiného – a to stanovit, který operátor nabízí uživatelům svých tarifních programů nejvíce služeb, což také ovlivnilo výsledný tvar naší hodnotící tabulky:

Hodnocení Počet bodů
Ne 0
Částečně 1
Ano 2
Ano+ 3
Jinak 2
Jinak+ 3

Jak to celé dopadlo

Pořadí Operátor Počet bodů
1. T-Mobile 81
2. Eurotel 71
3. Oskar 55

V počtu služeb i tentokráte zvítězil T-Mobile. Eurotel si však oproti předplaceným kartám vedl výrazně lépe. Na posledním místě se umístil Oskar, který u svých tarifních programů nabízí jen o několik málo služeb více než u Oskarty. Poměrně zajímavý je také pohled na to, kde jednotliví operátoři své body nasbírali.

T-Mobile, který z našeho porovnání vyšel vítězně, se především snaží nabídnout to, co nabízí Oskar a Eurotel. Postupně se u něj tak změnilo účtování, změna tarifu směrem dolů je nyní zdarma a přibyla také možnost přechodu z tarifního programu na předplacenou kartu. Kromě toho se však snaží T-mobile jít také vlastní cestou a svým zákazníkům přináší i nové, netradiční služby jako Hlasová SMS, Audio pohlednice či Click, který koncem loňského roku obohatil ještě o Recepci.

Eurotel se tradičně drží v roli „datového“ operátora, který svým zákazníkům přináší mobilní data ve všech možných podobách. Kromě toho se také nejvíce snaží o zpopularizování WAPu, ke kterému nabízí i poněkud netradiční přístup pomocí aplikace S@T. Eurotel se ale také přiučil u konkurence, a tak mezi jeho službami přibyl třeba převod volných minut do dalšího měsíce a nebo partnerské karty Eurotel Tandem.

Oskar, náš nejmladší operátor, je zatím s nabídkou služeb pro uživatele tarifních programů trochu pozadu. Nicméně i tak se snaží držet krok alespoň v těch nejdůležitějších věcech jako je GPRS či SMS služby s přidanou hodnotou. Oskar se také zaměřuje především na přímý kontakt se zákazníkem, čehož dociluje například svoji Samoobsluhou či možností platit faktury z bankomatu. Poměrně zajímavá, avšak často opomíjená služba, jsou také jeho velmi levné hovory do zahraničí, které na rozdíl od konkurence, za stejnou cenu nabízejí nesrovnatelně vyšší kvalitu hovoru, neboť nepoužívají k volání technologii VoiceOver IP, nýbrž „klasické“ telefonní linky. Levné mezinárodní hovory však neocení jen ti, co volají do zahraničí, ale také ti, co přijímají hovory v roamingu. Cena za příchozí hovor v zahraničí je totiž stejná jako cena za odchozí hovor tamtéž.

Co říci na závěr? Ať už používáte Eurotel, T-Mobile či Oskara, tak je nutné říci, že služby našich operátorů patří ke světové špičce, za což vděčíme především tvrdému konkurenčnímu prostředí, které již od počátku motivovalo naše operátory k stále lepším a lepším službám.

Tip: Popis jednotlivých služeb naleznete v předchozích dílech našeho seriálu, který podrobně pojednával o službách Eurotelu, T-Mobilu a Oskara.

 

Diskuze (36) Další článek: Benq M770G – zlatý elegán z východu

Témata článku: , , , , Tarif, Program, Kter, GSM Global, Pro +, Hlasová samoobsluha, Holiday roaming, Tarifní program, Evropské státy,