Kvalita tuzemských mobilních sítí není fáma. Uspěly v mezinárodním srovnání, i když nejrychlejší nejsou

  • České sítě bodovaly ve využití pro volání přes internet a hraní her
  • Dobře dopadly i u streamování videa
  • Naopak v rychlosti stahování čeští operátoři neexcelují

Jako jeden z argumentů drahých tarifů u nás operátoři už roky uvádějí vysokou kvalitu sítí. Zkušenosti ze zahraničí, ani žádná studie nikdy nepotvrdila, že cena služeb a kvalita sítě jsou nutně v korelaci, ale samotnou kvalitu českých sítí nyní prokazuje organizace OpenSignal.

Ta nyní v rámci udílení ocenění Mobile Network Experience Awards 2022 ocenila nejlepší světové mobilní operátory podle kvality jejich sítě. Sledováno bylo hned několik kategorií a je nutno uznat, že tuzemští operátoři si v mnoha z nich nevedli špatně, ba naopak někde se umístili i mezi nejlepšími.

Klepněte pro větší obrázek
Čeští operátoři ve světové žebříčku uspěli rovnou ve čtyřech kategoriích. V jedné dokonce tuzemský Vodafone zvítězil

Vypsáno bylo celkem šest kategorií, které mají reprezentovat typické využití sítí na smartphonech. 5G nebylo posuzováno, protože není ještě plošně rozšířeno u všech operátorů, 5G pokrytí nicméně hodnotí OpenSignal ve zvláštní analýze pro každou zemi na národní úrovni.

Hodnoceno bylo streamování videa, hraní online her, volání přes různé komunikátory a samozřejmě se řešila také rychlost stahování, uploadu a dostupnost 4G sítě. OpenSignal uděloval ceny Global Winner pro ty nejlepší na světě, případně Global Leaders těm, kteří patří mezi úzkou skupinu nejlepších, kteří v testech podle dané metodiky skončili vysoko nad světovým průměrem.

Jedno (skoro)vítězství

Zdaleka nejlépe z našich operátorů dopadl Vodafone, který si dokonce v jedné kategorii odnesl zmíněnou nejvyšší cenu Global Winner, a to konkrétně v kategorii Voice App Experience. Ta hodnotila kvalitu hlasového připojení při volání přes populární komunikátory, jako je WhatsApp, Skype či Facebook Messenger. O nejvyšší ocenění se dělí se dvěma jihokorejskými operátory LG U+ a SK Telecom, kteří v interní metodice dostali ještě o pár desetinek lepší hodnocení. 

Klepněte pro větší obrázek
Český Vodafone získal ocenění Global Winner, zvláštní však je, že získal o desetinku horší bodové skóre, než jihokorejský operátor KT, který se mezi absolutní vítěze nedostal. Jde jen o překlep v čísle, nebo chtěl OpenSignal trochu zmírnit naprostou převahu korejských operátorů?

Malou pikantností však je, že se do nejlepší trojice český operátor možná dostal omylem. V interní metodice OpenSignalu si Vodafone odnesl hodnocení 83,6 bodů, ovšem v testu je ještě třetí jihokorejský operátor KT, který získal o jednu desetinku lepší hodnocení než český Vodafone. Přesto jej OpenSignal mezi vítěze nezařadil a upřednostil raději našeho operátora. O důvodu můžeme jen spekulovat, možná šlo o překlep v čísle, možná by podle organizátorů nevypadalo dobře, kdyby všichni tři výherci byli ze stejné země.

V kategorii Voice App Experience byl oceněn také český T-Mobile, ovšem nižší cenou Global Leaders. Mezi nadprůměrné operátory v této kategorii hodnocené jako Global High Performers bylo zmíněno také O2. Našim operátorům se ale dařilo i v dalších kategoriích.

Do měření se může zapojit každý

Vodafone si odnesl ocenění Global Leaders i v kategorii Video Experience, kde se testoval přenos videa přes populární streamovací aplikace, a to v různé kvalitě a rozlišení. Nejlépe v této kategorii dopadli operátoři z Nizozemska. Český Vodafone a T-Mobile patří mezi lídry také v připravenosti sítí pro gaming, kde se hodnotil kompletní uživatelský zážitek v multiplayer hrách. Nadprůměrných výsledků dosáhlo i O2.

Třetí ocenění Global Leaders si Vodafone odnesl také v kategorii hodnotící rychlost uploadu mobilních sítí. V tomto ohledu však vyhrál dánský operátor s názvem „3“ (Three). Ve zbylých kategoriích rychlosti stahování a dostupnosti 4G už naši operátoři ocenění nedostali a překvapivě se nedostali ani do výběru těch nadprůměrných.

Celkově si ale jako země odnášíme poměrně pozitivní výsledky. OpenSignal hodnotí operátory po celém světě. Jako podklady využívá výsledky z crowdsourcového měření pomocí aplikací Opensignal (zdarma pro Android a iOS) a Meteor (zdarma pro Android a iOS) pro měření rychlosti a kvality připojení, které si může stáhnout každý a globálně je používají miliony uživatelů.

Ukázka 5G laboratoře od Vodafonu:

Zdroj: OpenSignal

Diskuze (52) Další článek: Apple terčem podvodu. Zaměstnanec z firmy vyvedl za deset let přes 220 milionů korun

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , SK Telecom, Česká síť, F +, LG U +, Mobilní síť, Stahování, Meteor, Streamování, T Mobil, Měření rychlosti, OpenSignal, Operátor,