Kvalitní čtyřproudová dálnice skoro bez aut. Tak vypadají mobilní datové sítě v ČR

  • Máme nejlepší LTE sítě, nebo jsou nejlepší proto, že jsou prázdné?
  • 1,4 milionu Estonců prodatuje stejný objem jako 10,4 milionu Čechů
  • Drahá data = nízká spotřeba? Nebo jsme prostě národ „wifinářů“?

Máme nejlepší sítě v Evropě, hlásají v posledních měsících operátoři a možná mají pravdu. Kdo ví, skoro nikdo je totiž nepoužívá. To je samozřejmě přehnané, jen je prostě využíváme „vocamcaď pocamcaď“. Čili odbavit to nejdůležitější, prolistovat Facebook, vyřídit pár nejdůležitějších mailů a rychle sjet z mobilní datové dálnice na nejbližším Wi-Fi exitu.

Nebo to snad máte jinak? Statistika říká, že v globále máme hodně nízkou spotřebu, že si vystačíme s málem. A příčina? Možná jen nehodláme platit nekřesťanské peníze za něco, co jsme roky používali zdarma (internet přes Wi-Fi), protože 3G prakticky neexistovalo a jiná možnost nebyla. Tak či onak, co do objemu přenesených dat jsme na chvostu Evropy, uvádí Tefficient.

Výrazně hůř jsou na tom statisticky jen na Islandu (ale pozor, to jen proto, že je jich málo), Estonsko, Maďarsko a Belgie jsou na tom skoro stejně bídně jako my a de facto se tak dělíme o poslední místo. Mimochodem není bez zajímavosti, že právě v Maďarsku vládne prakticky stejná „velká trojka“ jako v ČR (Telekom, tzn. náš T-Mobile, Telenor – naše O2, a Vodafone). Teprve od září má v Maďarsku spustit služby čtvrtý operátor Digi Mobil, který snad rozvíří stojaté vody slepých ramen Dunaje v Panonské nížině.

Korelace mezi vysokými cenami a nepoužíváním datových služeb se znovu potvrzuje (ačkoli operátoři to vehementně odmítají), což dokazuje analýza Evropské komise, která vyhodnotila jako extrémně drahé trhy právě Maďarsko i Českou republiku. Belgie s prakticky stejným počtem obyvatel a také třemi „zakonzervovanými“ operátory je také drahá, ale je na tom relativně cenově líp díky vyšší kupní síle. Estonců je 1,4 milionu, Lotyšů zhruba dva miliony a prodatují stejně jako desetimilionové Česko.

Operátoři to mohou komentovat, jak chtějí, poukazovat na „jiné“ spotřebitelské chování Čechů („2 GB stačí všem“), odvádět pozornost poukazováním na překážky k výstavbě ze strany státu, ale tyhle řádové rozdíly mezi Českem a většinou ostatních evropských zemí prostě nezakryjí. Jsou drazí a nejúčinnějším lékem proti jejich drahotě by byl 4. operátor. Příští rok proběhne aukce 700 MHz, která snad nového hráče konečně přiláká.

Příští rok bude poslední šance na vstup 4. operátora do Česka:

Diskuze (91) Další článek: Další fotografie Samsungu Galaxy Note 9. Vyčnívá žlutý S Pen a hnědá varianta

Témata článku: , , , , , , , , Telenor, Lte síť, Kupní síla, Maďarsko, Lotyš, Stejný objem, Island, Nejlepší síť, Přenesená data, Nový hráč, Poslední šance, Vysoká cena, Estonsko, Korelace, Dálnice, Datová služba, Nejlepší LTE