Kvalitní freeware pro váš smartphone nebo komunikátor (přehled)

Komu by se chtělo za programy platit. Asi nikomu. Svůj chytrý mobil nebo komunikátor si však můžete vybavit kvalitními aplikacemi, které jsou k dispozici zdarma. Přinášíme vám malý přehled nových užitečných freewarových programů pro operační systém Windows Mobile, samozřejmě s odkazy ke stažení.

The Core Pocket Media Player

Jedním z nejlepších multimediálních přehrávačů je bezesporu program TCPMPlayer, dříve známý jako BetaPlayer. I když světlo světa stále nespatřila finální verze, nabízí tato aplikace komfortní řešení pro přehrávání videa i audio souborů, problémy mu nedělá ani prohlížení obrázků. Podporu formátů lze navíc rozšířit doinstalováním nových pluginů. TCPMPlayer nabízí opravdu široké možnosti konfigurace, od nastavení asociace souborů, přes vyvážení barev až po ekvalizér.

 
Prostředí programu, možnosti přehrávání

Jako velmi užitečná se jeví funkce Benchmark, která důkladně otestuje výkon vašeho zařízení. Výsledky umí uložit do textového souboru, vy si můžete dosažené hodnoty srovnat například s kamarádem. Samozřejmě je nutné, aby se na testovaných zařízení přehrávaly ty samé soubory, jinak by test neměl smysl. Z nabídky programu si dále můžete aktivovat možnosti jako různé rychlosti přehrávání, rotace displeje, poměr stran nebo opakované/náhodné přehrávání.

Aktuálně se program nachází ve verzi 0.71, která je označována jako stabilní, vyzkoušet ale můžete testovací verzi 0.72RC1, která taktéž nevykazuje žádné problémy. Na internetu dále koluje verze označovaná jako 0.81RC1 “Subtitle edition“, která navíc přináší podporu titulků. Vzhledem k tomu, že je TCPMPlayer šířený pod GNU licencí a jeho zdrojové kódy jsou volně dostupné, nemají verzi 0.81RC1 s největší pravděpodobností na svědomí samotní autoři, ale nějaký šikovný programátor.

 
Asociace s typy souborů, výsledky Benchmarku

Tento všemocný přehrávač je dostupný pro všechny Smartphony a PocketPC s operačním systémem Windows Mobile 2002,2003/SE a 5.0, problém mu nedělají ani VGA displeje, a navíc je k dispozici v české verzi.

Podporované video formáty: MP4, 3GP, WMV, AVI, DIVX, MKV, MPG, MPEG, MOV
Podporované audio formáty: MP3, OGG, WMA, WAV, AMR, ASF
Podporované obrázkové formáty: JPG, JPEG, PNG, TIF

Výrobce: Gabor Kovacs
Cena: zdarma
Download verze 0.71 pro Smartphone, PocketPC


Pocket Rar 3.60

Před několika dny byla vydána nová verze programu Pocket RAR, který slouží pro práci s komprimovanými soubory typu RAR, ZIP, ARJ, TAR, ACE nebo LHARC. Díky této aplikaci už nemusíte mít ve vašem PocketPC žádného jiného kompresního manažéra, WinRar se postará o vše.

 
Ochrana heslem, práce s archívem

Pocket RAR navíc podporuje dělené archívy, šifrování, ochranu heslem a je nenáročný na operační paměť. Je šířený jako freeware a funguje na všech PocketPC s operačním systémem Windows Mobile 2003/SE a 5.0.

Výrobce: Alexander Roshal
Cena: zdarma
Download verze 3.60 pro PocketPC


Compact Zip

Pokud vám z nějakého důvodu Pocket RAR k srdci nepřirostl, můžete sáhnout po alternativě v podobě aplikace Compact Zip, která umí pracovat pouze se ZIP soubory. U těch je možné nastavit vlastní úroveň komprese, navíc můžete pracovat se soubory přímo v archívu. Prostředí programu je velmi jednoduché a přehledné, proto se v něm budou dobře orientovat i nováčci.

 
Nastavení úrovně komprese, prohlížení archívu

Compact Zip je freeware, od stejného autora však pochází další program s názvem Compact Zip Control, který nabízí vyspělejší funkce a větší možnosti nastavení, bohužel není freeware. Majitelé PocketPC s Windows Mobile 2002 navíc ke spuštění programu musejí nainstalovat rozhraní NET Compact Framework 1.0.

Výrobce: Paul Olsen
Cena: zdarma
Download verze 1.3.4 pro PocketPC


psShut XP

psShut XP je jednoduchá utilita, která slouží k vypínání displeje, restartu nebo vypnutí vašeho PocketPC. Po nainstalování program automaticky vytvoří zástupce v menu Start a zároveň přidá ikonku na Today do Tray lišty, odkud jej můžete pohodlně spouštět. Mezi další možnosti programu patří načasování si výše popsaných funkcí nebo ochrana heslem a uzamčení zařízení.

 
Možnosti programu

Prostředí programu je velice povedené a připomíná odhlašovací obrazovku, kterou známe z Windows XP, navíc je možné program kompletně přeskinovat. Primárně je tato aplikace určena pouze pro PocketPC s Windows Mobile 2003/SE, bez problémů ale funguje také na WM5.0. K dispozici je navíc speciální verze pro zařízení s VGA displeji. Na oficiálních stránkách programu naleznete ke stažení několik desítek nových skinů.

 
 
 
Nové skiny

Výrobce: PPCsoft
Cena: zdarma
Download verze 0.29, VGA verze


NewsCopier

V poslední době jako by se s volně šířitelnými RSS čtečkami roztrhl pytel, to je ale jedině dobře. Program NewsCopier od společnosti MaximumSoft pracuje se standardy RSS 0.92, 1.0 , 2.0 a Atom, novinky umí ukládat pro offline prohlížení, a to jak do paměti zařízení, tak na paměťovou kartu. Prostředí programu je velice přehledné a je rozděleno do několika obrazovek.

 
Práce s kanály, čtení novinek

V Channel listu se například zobrazuje stručný přehled všech vašich monitorovaných zdrojů, se kterými můžete dále pracovat. Samozřejmostí je nastavení automatických aktualizací kanálů. NewsCopier je velmi nenáročný na operační paměť, ze které si ukrojí pouhých 300kB, podporuje všechna PocketPC s Windows Mobile 2002 až 5.0.

Výrobce: MaximusSoft Corp.
Cena: zdarma
Download verze pro PocketPC


VITO CopyPaste Smartphone

Na závěr se podíváme na velmi užitečnou utilitu určenou pro všechny majitele smartphone telefonů, která slouží ke kopírování označeného textu. Tato funkce totiž ve Windows Mobile ve verzi pro chytré telefony standardně chybí. Po nainstalování a spuštění programu se automaticky vytvoří nová nabídka, kterou můžete v libovolném textovém poli aktivovat delším stiskem joysticku/středového tlačítka. V nabídce naleznete základní příkazy Vyjmout, Kopírovat a Vložit, v případě potřeby označení textu se můžete přepnout do tzv. Selection módu.

 

Drobnou nevýhodou aplikace je, že se nespouští automaticky po startu systému. K bezproblémovému chodu je navíc potřeba, aby měl váš smartphone odemčené registry. Na operačním systému nezáleží, jelikož VITO CopyPaste podporuje Windows Mobile 2002, 2003/SE a 5.0.

Výrobce: VITO Technology
Cena: zdarma
Download verze pro Smartphone

Diskuze (33) Další článek: Tři Bluetooth sluchátka Nokia: mějte za ušima (recenze)

Témata článku: , , , Komunikátor, Přehled, F +, SMA, Vaš, Smartphone, Free +, Váš smartphone, Free, Pro +, Pře