Legendární The Sims na Nokii N-Gage (recenze)

V nové hře The Sims Bustin´ Out pro herní konzoli Nokia N-Gage čelíte každodenním nástrahám okolního světa. Se svou postavičkou se musíte učit, získávat přátele, vydělávat peníze, jíst, bavit se, prostě všechno jako v běžném životě.

The Sims se již dočkali předělávek na několika herních platformách. Z počítače se nejdříve přestěhovali na PS2, následně na Game Boy a nyní dorazili i do N-Gage. The Sims je simulátor každodenního života a vašim úkolem je zajistit, aby postava, za kterou budete hrát, v ničem nestrádala. Navíc musíte plnit různé úkoly, které dávají hře nový rozměr.

 
Úvodní obrazovka • kontextová nabídka

Vítejte ve městě

Hra začíná příjezdem Simáka do malého města na prázdniny, na farmu ke svému strýci. Zde dostane hned několik úkolů, po jejichž splnění se podívá i do dalších lokací. Aby se hráč při hraní neztratil, může se kdykoli během hraní podívat do mapy, kde se mu zobrazí jeho poloha. Zároveň se v pozdějších úrovních ukáže i umístění mopedu, který je užitečným pomocníkem při přesunu po městě.

 
Malebné městečko • proč namáhat nohy?

Pořád se po nás něco chce

Ve hře je pět sérií úkolů po šesti menších celcích, které se dělí na koncové úkoly. Jednotlivé úkoly dostáváte od postav pohybujících se po ulicích města. Některé úkoly jsou jednoduché a jdou zvládnout během několika sekund, u jiných se hráč trochu zapotí, než je zdárně vyřeší. K nejtěžším úkolům patří získání určité hodnoty popularity u ostatních obyvatel.

 
Seznam aktuálních úkolů • úkol splněn

Nákupní horečka

Aby se Simák cítil dobře, bude potřebovat všelijaké vybavení, které si musí koupit. Musíte s ním zajít do některého z obchodů, nebo můžete nakupovat od speciálních postav. Nabídka se v obchodech mění každým dnem a je ji tedy nutné sledovat. Nakupovat se dá za pevné ceny, ale ve hře je také možnost dražby, kdy hráč licituje o cenu s počítačem řízenými postavami, nebo s někým přes Bluetooth.

  
Aukce – kdo dá víc? • Speciální postava, která prodává jen v určitou tajnou dobu nákup

Spokojenost nade vše

V dolní části obrazovky je zobrazeno několik sloupců značících spokojenost vaší postavy. Stav těchto ukazatelů je nutno neustále sledovat, aby Simák nijak nestrádal. Pokud například zapomenete postavu nakrmit, po určité době padne hlady k zemi a probudí se až v nemocnici. Když zapomenete navštívit toaletu, pod vaší postavou se po chvíli objeví loužička, kterou je potřeba uklidit, čímž klesne na minimum ukazatel hygieny. Udržování herní postavy není příliš náročné, takže je při hraní spousta času na mnohem zábavnější věci.

   
Hygiena je důležitá • pro dnešek již bylo chůze dost… • …tak si trochu odpočinu •
když nestihnete uspokojit potřebu včas…

 
Spánek • vaření

Zadarmo ani kuře nehrabe

I ve hře The Sims Bustin´ Out jsou samozřejmě potřeba peníze na základní potřeby, jako je jídlo, ale také na zakoupení nejrůznějšího moderního vybavení pro zpříjemnění života. Měnou jsou tzv. Simoleony, které lze vydělat pouze poctivou prací. Na výběr je celkem osm zaměstnání: sekání trávy, práce za barem, v pizzerii, v hudebním klubu a podobně. Částka, kterou za vykonanou práci obdržíte, se různí podle kvality odvedené práce a také podle toho, na jakém postu se nacházíte. V každé práci je totiž možnost povýšení, které závisí na několika faktorech.

   
Seznam zaměstnání • zaměstnání jsou označena touto cedulí • ovládání • hrajeme si na barmana

   
Rybaříme a jsme povýšeni • sekáme trávu a jsme povýšeni

Když znalosti nestačí

Člověk se učí celý život a i Simák se musí neustále zdokonalovat, aby mohl lépe zvládat životní situace. Je zde možnost vylepšování šesti vlastností, což lze provádět různými způsoby: charisma se zdokonaluje před zrcadlem, fyzička se zlepšuje zvedáním činek v posilovně atd. Všechny dovednosti lze zdokonalovat také v městské knihovně, kde stačí vzít do ruky správnou literaturu.

  
V knihovně • boxem se dá zlepšit kondička • opravováním zase zručnost

Zapomeňte na samotu

Ve hře je celkem pětadvacet různorodých postav, s každou z nich se může hráč seznámit a popovídat si. Rozhovory jsou řešeny pomocí nabídek otázek/odpovědí, které si musí hráč navolit a podle nich pak druhá postava zareaguje. Reakce mohou být kladné i záporné a mění se podle nich ukazatel přátelství u každé postavy. Z ukazatelů se pak vypočítává celková popularita.

 
Dialog s detektivem • seznam přátel

Co všechno se může stát

Ve hře je nespočet dalších zajímavých prvků. Například můžete získat masožravou rostlinu a když ji zalijete vodou, udělá si z vás svačinku. Nebo se můžete chodit koupat do bazénu.

Na začátku hry také vaše postava dostane mobilní telefon Nokia 5110, na kterém si může zahrát hry, např. známého Hada. Pokud si ale zahrajete přes N-Gage Arenu, vaše postavička dostane Nokii 7600, kde jsou hry výrazně vylepšeny.

Výborným nápadem je vytvoření vlastní postavy, kterou si můžete sestavit přesně podle potřeb. Ze začátku si vyberete vzhled, kam patří barva pleti, délka a barva vlasů a oblečení. Následně pak charakterové vlastnosti jako například ostýchavost, lenost, hravost a jiné.

  
Vzpomínka na dávné doby mobilního hraní • proč si nezaplavat?

Znovu proti duchům

Jak jsem již zmínil výše, hry, které má postavička na svém mobilním telefonu, lze hrát i přes N-Gage Arenu. Jedná se o Snake, Blocks, Tennis a Darts. Hraje se proti duchům jiných hráčů podobně jako u hry FloBoarding (www.mobilmania.cz/PDA/AR.asp?ARI=106885). Stačí si navolit, od kterého hráče se má duch nahrát, a podle něj se pak hraje. Pokud dohrajete danou hru dříve než soupeřův duch, přičte se vám určitý počet bodů. K dispozici je i tabulka, kde si může každý ověřit, jak si vede a kolik ještě potřebuje bodů, aby dosáhl na lepší umístění. Hraním přes N-Gage Arenu se hráč také dostane k novým předmětům, které jsou pak přidány do jeho inventáře.

  
Soupeřův duch je znázorněn šedou barvou • konec kola •
porovnání výsledků s ostatními hráči

Čeština by potěšila

Hra The Sims je velmi precizně zpracovaná, ovšem mnohé jistě zamrzí, že není lokalizována do češtiny. Textů je ve hře totiž poměrně hodně, a tak pro hráče, kteří neumí některou z nabízených řečí, je v podstatě nehratelná.

Plusy a minusy:

+ hratelnost
+ délka
+ grafika

– absence českého jazyka
– proces učení trvá příliš dlouho

Oficiální stránka hry: www.n-gage.com/cs-CZ/games/gamedata/sims.htm

Diskuze (3) Další článek: Displeje mobilů: jak fungují a čím se liší

Témata článku: Nokia, , , , , Nokia N-Gage, Blocks, The Sims, Nový předmět, Malé městečko, Nákupní horečka, Barva pleti, Licit, Sims, Hygiena, Game Boy