Nokia 9210 Communicator. Před 23 lety hi-tech, dnes by se nám z tolika tlačítek zamotala hlava

  • Přesně před 23 lety představila Nokia svůj legendární model 9210
  • Třetí generace komunikátorů přinesla mnohá vylepšení
  • Jako první Nokia běžel na Symbianu (S80), uměl fungovat jako fax

Dnes používáme smartphony skoro bez tlačítek, před dvěma dekádami ovšem mobilnímu světu, alespoň po funkční stránce, kralovala elita komunikátorů. Ať už to byly dotykové modely se stylusem, postavené na raných verzích Windows Mobile, nebo ty převážně tlačítkové s OS Symbian, které vyráběla Nokia.

Způsob ovládání těchto zařízení z dnešního pohledu neviděl slova ergonomie nebo intuitivnost ani z rychlíku, přesto tyto telefonující cihly budily pozornost. Byly totiž pekelně drahé, se svými desítky tlačítek vypadaly náramně sofistikovaně a hlavně je neměl každý. Málokdo totiž pro na tehdejší dobu pokročilé organizační a komunikační funkce našel reálné využití.

Internet celkově byl v plenkách, o tom mobilním v českých dobových poměrech raději pomlčme. A tak to nejzajímavější na Nokia 9210 Communicator byl po rozevření její protáhlý barevný displej a fakt, že se s ní volalo s vnější klávesnicí směrem od ucha, což trochu připomínalo pevné autotelefony z 90. let. Pojďme si v dalším pokračování Legend připomenout tuto zajímavou kapitolu mobilních dějin. 

Diskuze (8) Další článek: Tim Cook se nečekaně objevil v podcastu slavné zpěvačky. Myslí si, že se iPhony používají víc, než je zdrávo

Témata článku: Nokia, , , , , , , , , Mobilní dějiny, Dnešní pohled, Vylepšení, Legenda, Reálné využití, Tlačítko, OS Symbian, Mobilní svět, Endrle, Komunikátor, Funkční stránka, Raná verze, Vnější klávesnice, Rozevření, Model, Rychlík