Legendy s velkým L. Tyto Samsungy se nesmazatelně zapsaly do mobilní historie

  • Novodobé Samsungy se točí jen okolo Androidu
  • Nuda. Mobilní historie značky byla daleko zajímavější!
  • Zavzpomínejte s námi na platformy Bada, Windows Phone, Symbian i na dotykový TouchWiz

Cesta k největšímu mobilnímu výrobci na světě rozhodně nebyla pro Samsung nijak jednoduchá. Výrobce se však mohl opřít o povedené telefony, které si záhy získaly renomé, a z některých z nich se dokonce staly legendy.

Pojďte s námi zavzpomínat na mobilní historii Samsungu, a na známé modely, které jste možná nikdy nepoužívali, ale po přečtené jejich názvu budete hned vědět, o jaký telefon se jedná. Ať už je to Samsung Monte, Star, Pixon nebo legendární Omnia. A nezapomeneme ani na přerod v moderní dobu smartphonovou, který se nesl ve znamení experimentů s mobilními systémy Windows Mobile, Windows Phone, Badou, Symbianem či Androidem. A je zřejmé, že jen jeden ze systémů to dotáhl až do dnešní doby...


Samsung E700: véčko konečně bez antény

Historická véčka z dnešního pohledu „zdobila“ nevzhledná anténa, integrovaná anténa se poprvé ukázala až u modelu Samsung E700. Psal se rok 2003, a jednalo se o zatím nejlepší telefon, který Samsung nabídl pro evropský trh. A tím i pomyslně započala expanze vybavenější telefonů, původně omezených jen na domácí trh či sousední asijské země, i na starý kontinent.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Portfoliu Samsungu před téměř dvaceti lety dominovala véčka. E700 bylo vůbec první véčko bez nevzhledné antény

Vnitřní displej byl sice stále TFT, při rozlišení 128 × 160 pix jste si mohli vychutnat až šest řádků tetu. Jenže ten vnější už byl typu OLED, a ani nevadilo, že podporuje jen 256 barev. Na svou dobu véčko překvapilo i VGA fotoaparátem nebo samotným barevným provedením.

Samsung E700
rozměry a hmotnost: 90 × 45 × 23,0 mm, 86 g
displej: 1,8", nedotykový TFT LCD, 128 × 160, 114 PPI
sítě: GSM
konektivita: none
paměť: 9 MB, baterie: 800 mAh
procesor: neuvádí se
operační systém: nestandardní
fotoaparát: 0,3MPx
8 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Nepsaným pravidlem bylo, že véčka od Samsungu musí být stříbrná, E700 však šel modrým přelivem proti proudu. Telefon měl slušnou 9MB paměť i infraport, chybělo mu však Bluetooth, profily nebo FM rádio. Na svou dobu navíc véčko stálo také relativně hodně, v roce 2003 jste jej mohli pořídit za zhruba 14 tisíc korun.

Diskuze (39) Další článek: Teď už to půjde i naopak. Google vydal aplikaci pro iPhony, která usnadní přechod na Android

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Beam, Samsung Galaxy Fold,