Leica je nevěrná Xiaomi. Prémiový Leitz Phone 2 vyrobila společně se Sharpem

Leica je v souvislosti s mobily známá hlavně dlouholetou spoluprací s Huawei. Ta ale v loňském roce skončila, posledním smartphonem Huawei s fotoaparátem „podepsaným“ Leicou byl Huawei P50 Pro. Nově už letos německá fotografická firma spolupracuje s jinou čínskou značkou – Xiaomi. Zřejmě ale nejde o partnerství zcela exkluzivní, protože na svět se dostala druhá generace modelu Leitz Phone 2.

Klepněte pro větší obrázek
Telefon má elegantní boky s vroubkováním a ostrými rohy

Model je určen opět pouze pro japonský trh, s výrobou německé firmě pomáhá tamní Sharp. Konkrétně je Leitz Phone 2 založen po hardwarové stránce na letošním modelu Shartp Aquos R7. Mírně odlišné je designové zpracování, telefon od Leicy působí prémiověji, upoutají hlavně hranaté rohy šasi v kontrastu se zaoblenými rohy displeje a zádové části, čímž telefon částečně připomíná někdejší Lumie od Nokie/Microsoftu. Telefon splňuje normu voděodolnosti IP68.

Opravdu špičkový displej

Na rozdíl od předchozí generace, která byla černá, Leica tentokrát vsadila na bílou barvu zad a stříbrný obvodový rámeček. Překvapivě samotné logo „Leica“ nikde na telefonu nenajdeme, na zádech je místo toho stejným fontem vyveden název „Leitz“. Výrobce částečně modifikoval vnitřní prostředí Androidu 12 a obohatil jej o některé vlastní widgety. Fotoaparáty Leica má připomínat také prostředí aplikace fotoaparátu, nastavit lze zvuk závěrky známý z fotoaparátů řady Leica M a některé filtry.

Klepněte pro větší obrázek
Telefon má ochrannou krytku na modul zadního fotoaparátu

Telefon používá 47Mpx senzor jednopalcového typu a čočku se světelností f1.9. Sekundární 2Mpx fotoaparát slouží pro měření hloubky ostrosti, víc objektivů už na zádech nenajdeme. Přední kamera pro selfie má rozlišení 12,6 Mpx. Dotykový 6,6" AMOLED displej využívá IGZO technologii Sharpu, 240Hz obnovovací frekvenci, atypické rozlišení 1260 × 2730 bodů a maximální okamžitý jas až 2000 nitů. Ultrazvuková čtečka otisků je součástí displeje.

Také další výbava odpovídá vlajkovému produktu. Výkon dodává procesor Snapdragon 8 Gen 1, k dispozici je 12 + 512 GB paměti (a navíc rozšíření microSD kartou), nechybí NFC, Wi-Fi 6 a dokonce ani 3,5mm jack. Baterie disponuje kapacitou 5 000 mAh a lze ji dobíjet i bezdrátově. Telefon se může stát sběratelským kouskem, do prodeje jde totiž v těchto dnech pouze v Japonsku, a to za cenu v přepočtu 38 tisíc korun.

Váš názor Další článek: Smartphony brzy změří i srážlivost krve. Bude stačit jedna kapka, držák a fotoaparát telefonu

Témata článku: Sharp, , , , , , , , , Leitz Phone, Telefon, Roh, Displej, Leica M, IGZO,