Lenovo Moto E4 Plus: když je kompromisů až příliš [recenze]

  • Řada Moto E4 přináší výhodný poměr ceny a výkonu v pěkném obalu
  • Model Moto E4 Plus oproti konkurenci vyniká 5 000mAh baterií
  • Zaostává však po stránce výkonu a videa
Kapitoly článku

1. Design

Jestli se společnosti Lenovo letos něco opravdu povedlo, tak je to osvojení nového poznávacího znamení u telefonů řady Moto. Tím je kruhový fotoaparát a pod ním ikonické logo Motoroly (předtím než se vrátí i před přídomek Moto). Všechny novější modely této řady tak jsou v davu lehce rozpoznatelné a působí jednoduše nevšedně.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Zpracování a obecně vzhled je rozhodně tou silnější stránkou modelu Lenovo Moto E4 Plus. Ve zlatém provedení navíc vypadá podstatně dražší telefon, než ve skutečnosti je.

Svoji výjimečnost se snaží držet i provedením čtečky otisků prstů, která se nachází na čelní straně pod displejem. Dokáže totiž posloužit i jako „lišta” se systémovými klávesami, které zmizí z displeje. Posunutím po čtečce vlevo učiníte krok zpět, krátkým stisknutím se vrátíte na domovskou obrazovku a konečně posunutím po čtečce vpravo vyvoláte správce aplikací.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Čtečka otisků prstů je stejně jako u modelu Moto G5 Plus trochu pomalejší a musíte s ní mít občas dost trpělivosti

Nad displejem je ihned rozeznatelná známá trojice (sekundární kamerka, čidlo přiblížení a senzor okolního světla pro automatickou regulaci jasu). Posledním do party je reproduktor. Jediná hardwarová tlačítka jsou na pravé straně (ovládání hlasitosti a zamykání). Levá strana pak zůstala nedotčena.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Rozměry Lenovo Moto E4 Plus činí 155 × 77,5 × 9,6 mm a jeho hmotnost je 198 gramů

Horní hrana připomíná, že výrobci telefonů stále myslí i na 3,5mm jack k připojení sluchátek a staré časy připomíná i microUSB konektor pro dobíjení umístění na spodní hraně. Nalevo od něj šestice zdířek naznačuje, že se za nimi ukrývá hlasitý reproduktor. Posledním prvkem na spodní hraně je první z dvojce mikrofonů.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Šuplík pro nanoSIM a microSD kartu budete na povrchu hledat marně. Zadní kryt je totiž odnímatelný, a proto se uvedené sloty ukrývají pod ním

Druhý z nich po kratším bádání objevíte na zadní straně nad kruhovým fotoaparátem. Pod ním je (ještě uvnitř kruhu) umístěn duální LED blesk. Logo M pak dává vzpomenout na slavnou historii Motoroly, která se nyní bude snažit o velkolepý návrat.

2. Displej

První místo, kde se evidentně šetřilo je vidět ihned při prvním spuštění. Lenovo totiž pro tento model zvolilo IPS displej s úhlopříčkou 5,5 palců, který vybavilo pouze HD rozlišením (1 280 × 720 pixelů). To znamená, že jsou na první pohled rozeznatelné jednotlivé pixely, když (vyjádřeno čísly) jeho jemnost dosahuje pouze 267 ppi.

Zatímco jeho vlastnosti si ani nezaslouží dalšího okomentování, jelikož spadají do šedého průměru, funkce Displej Moto je úplně z jiné kategorie. Pro ten způsob zobrazení oznámení, času a data na zamčeném displeji (always-on) mám jen slova chvály. Tato funkce není ukrytá v nastavení, ale v samostatné aplikaci Moto, kde si ji můžete aktivovat a současně nastavit blokaci oznámení z vybraných aplikací či množství zobrazovaných informací.

3. Hardware

Jestliže vzhled jsem hodnotil jako povedený, displej jako průměrný, tak bohužel u hardwaru musím v této sestupné tendenci pokračovat a označit ho jako podprůměrný. To proto, že model Moto E4 Plus nabízí slabší čtyřjádrový procesor MediaTek MT6737 s taktem 1,3 GHz. V rámci tohoto čipsetu se pak setkáváme i s grafickým čipem Mali-T720. Telefon pak sice disponuje 3GB RAM, ty již ale situaci nedokáží zachránit.

Výsledky benchmarku AnTuTu:

  • celkové skóre: 30 534
  • 3D: 2 377
  • UX: 13 164
  • CPU: 10 618
  • RAM: 4 375

Lenovo Moto E4 Plus tak sice nabízí relativně plynulé samotné prostředí, avšak jakýkoliv výpočetně náročnější úkon mu dá zabrat. Tím mám na mysli spuštění náročnějších aplikací, mezi které se dá řadit i Facebook, nebo i natáčení jednoduché natáčení videa v HD kvalitě.

Celkový obraz nevylepšuje ani (dnes již minimální) 16GB vnitřní paměť, která reálně poskytuje zhruba 10 GB prostoru pro vaše aplikace a soubory. Naštěstí ji lze rozšířit o paměťovou microSD kartu (až 128 GB). Kladné body zajišťuje konektivita telefonu, když nabízí podporu všech důležitých LTE pásem, dále Wi-Fi /802.11 b/g/n), Bluetooth 4.2 (s A2DP) a zapomenout nemohu ani na NFC. Samozřejmostí je přítomnost čipu A-GPS s podporou GLONASS.

AnTuTu Battery Test:

  • 7 421

Silnou stránkou tohoto modelu by měla být výdrž. Alespoň ho k tomu předurčuje velmi štědrá 5 000mAh baterie. Realita je však (alespoň pro mne) velkým zklamáním, když telefon obvykle nevydrží více než standardní dva dny na jedno nabití. S ohledem na nižší rozlišení a horší výkon to je opravu nemilé překvapení.

Naopak velikost baterie se nepříjemně projevuje při jejím dobíjení. S absencí jakékoliv technologie pro rychlé dobíjení, že telefon budete tzv. z 0 na 100 dobíjet zhruba 3 hodiny, což je dnes již opravdu dlouhá doba.

4. Software

Podobně jako u recenze vybavenějšího a po všech stránkách povedenějšího modelu Moto G5 Plus, tak i u modelu Moto E4 Plus bude tato část kratší než obvykle. Lenovo totiž k radosti všech setrvalo na svém přístupu obnášejícím minimální zásahy do systému telefonu, kterým je v tomto případě Android 7.1.1 Nougat.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
První okamžiky s Lenovo Moto E4 Plus

Jediné přizpůsobení systému ze strany výrobce telefonu (nepočítáme-li kruhový widget hodin a počasí) tvoří aplikace Moto. Ta vám umožňuje aktivovat chytrá gesta k usnadnění používání telefonu (zapnutí svítilny zatřepáním, ztlumení vyzvánění nebo zapnutí režimu Nerušit), a rovněž nastavit režim Nerušit a již uvedenou funkci Displej Moto.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
​Právě v aplikaci Moto můžete aktivovat ovládání systému skrze čtečku otisků prstů

Tím úprava systému ze strany Lenova končí. Ostatní předinstalované aplikace (včetně galerie fotografií a videí nebo přehrávače hudby) tvoří povinný balíček aplikací od společnosti Google, které již tradičně nelze odinstalovat, ale pouze deaktivovat.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Užitečné tipy, které se ukáží při prvním spuštění fotoaparátu

5. Fotoaparát

Oproti řadě Moto G již Lenovo u této řady E veřejně neprovokovala o nejlepší fotoaparátu ve své třídě. Lenovo Moto E4 Plus má standardní 13Mpx snímač s duálním LED bleskem a sekundární kamerku s rozlišením 5 Mpx. Návratem do doby minulé pak fakt, že videozáznam lze pořídit maximálně v HD kvalitě při 30 fps.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Aplikace fotoaparát obsahuje i jednoduchý instruktážní program

Pochvalu si ale zaslouží zpracování aplikace Fotoaparát. Základní režim je zpracován minimalisticky, avšak funkčně. Nabízí rychlé přepínače HDR režimu (bohužel automatické HDR chybí), blesku či možnosti samospoušti. Po přejetí prstem vpravo se objeví další nastavení, včetně vodící mřížky, možnosti změnit rozlišení nebo ukládání polohy snímku či zvuk uzávěrky. Ocenil bych i možnost rychlého pořízení snímku i ze zamknutého stavu, tuto funkci však částečně ničí nízký výkon telefonu.

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Scházející ostrost je hlavním nedostatek výstupů z fotoaparátu

Výsledné snímky z fotoaparátu se hodnotí obtížně, když je nutné zvažovat cenovou relaci, v níž se telefon bude prodávat. Nelze proto očekávat žádnou velkou kvalitu, avšak na druhou stranu to není ani propadák. Fotografiím přitom chybí občas zejména větší ostrost a detaily, což může jít opět na vrub horšímu výpočetnímu výkonu.

Ukázka videa (HD, 30 fps)

S ohledem na možnost natáčení videa maximálně v HD kvalitě je zřejmě, že videokameru příliš často nevyužijete. Tím spíše když později zjistíte, že video prakticky nelze natáčet, protože zaznamenávaný obraz se seká už při jeho pořizování. 

 

Hodnocení: 54%

Při hodnocení modelu Lenovo Moto E4 Plus se dá říct, že tento výrobce při snaze o vytvoření solidního telefonu za nízkou cenu zašel až příliš daleko. Přitom vše začal povedeným designem, avšak poté to (s výjimkou softwaru) šlo dolů. Ve výsledku tak vznikl sice líbivý telefon, avšak s nižším výkonem, který se již příliš neodpouští ani v této kategorii. Konkurence v cenové relaci kolem 5 tisíc Kč, zejména z pohledu tradičních čínských modelů, je přitom obrovská.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
V prodejním balení je kromě telefonu ještě cestovní adaptér, microUSB kabel a sluchátka

Motorola Moto E4 Plus
rozměry a hmotnost: 155 × 78 × 9,6 mm, 198 g
displej: 5,5", kapacitní IPS LCD, 720 × 1 280, 267 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (300|100 Mb/s)
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.2, GPS
paměť: 16 GB, microSDXC (128 GB), RAM: 3 GB, baterie: 5 000 mAh
procesor: Mediatek MT6737 (4× Cortex-A53, 1 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 7.1 (Nougat)
fotoaparát: 13MPx, video (1 280 × 720), autofocus, blesk
40 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Verdikt: ​Lenovo uvedlo na trh model, který se má rvát o pozici na výsluní v segmentu s obrovskou konkurencí. Bohužel mu do vínku nevložilo natolik pádné argumenty, aby jste o jeho koupi měli uvažovat. Hlavní předností měla být velkokapacitní baterie, avšak její chování v praxi přineslo spíše zklamání.

Plusy:

  • líbivý vzhled a solidní konstrukce
  • funkce Displej Moto (always-on)
  • chytrá čtečka otisků prstů
  • téměř čistý Android 7.1.1

Minusy:

  • nízký výkon
  • nepoužitelné video
  • nevyužitý potenciál 5 000mAh baterie

Témata článku: Lenovo, Motorola, , , , , , , , , , , , , , , Obtíž, Obec, Vodící mřížka, Automatické HDR, Velkokapacitní baterie, E Plus, Nový model, Používání telefonu, Velkolepý návrat,