Lenovo Vibe S1: stylovka pro selfiemaniaky [recenze]

Otestovali jsme první telefon s duální selfie kamerou. K čemu je to dobré? A jaké je Lenovo Vibe S1 jako celek?
Kapitoly článku

Konektivita a senzory

Hned na začátku telefonu musím vyčíst absenci NFC, které Lenovo u mnoha smartphonů stále ignoruje. Rád bych zde viděl kromě Wi-Fi standardu 802.11 a/b/g/n i nový standard ac, ten však bohužel chybí. K připojení dále slouží Bluetooth 4.0 LE, 3,5mm jack a micro USB, nechybí ani funkce jako FM rádio, Wi-Fi hotspot či Wi-Fi Direct.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
LTE podporují oba nano SIM sloty, v systému pak zvolíte, na kterém budete data využívat.

Vibe S1 zvládá LTE na všech důležitých frekvencí (800, 900, 1 800, 2 100 a 2 600 Mhz) a umí jej na obou nano SIM kartách, přičemž výběr té primární je možný přímo v systému. Telefon nabízí hybridní slot, tudíž si musíte vybrat mezi druhou nano SIM či paměťovou kartou. 

V nabídce jsou také navigační systémy GPS, A-GPS s rychlou fixací polohy, či digitální kompas. Někteří z vás jistě ocení přítomnost akcelerometru, který můžete využít například pro měření nachozených kroků v aplikaci Google Fit.

Výdrž baterie: dva dny pouze s ústupky

Pod skleněnými zády se skrývá uživatelsky nepřístupná baterie o kapacitě 2 420 mAh. I když se dnes nejedná o nijak závratnou hodnotu, dokáže telefonu zajistit výdrž jednoho a půl dne při běžném používání. To obnáší neustále zapnutou datovou síť či Wi-Fi, surfování na webu, kontrolu sociálních sítí, poslech hudby, pár hovorů a SMS. Přestože mi po celém dni používání zbývalo večer většinou kolem 40% baterie, stejně jsem ho dal nabít, aby to se mnou neodpískal v polovině druhého dne.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
K prodloužení výdrže poslouží některý z úsporných režimů. 

Pokud jsem telefon trochu více trápil a během dne si zahrál náročnější hru nebo delší dobu používal polohové služby, večer už mě vyzýval k připojení nabíječky. V opačném případě, kdy jsem vypínal datovou síť a využíval úsporný režim se sníženým jasem displeje a omezeným výkonem grafického jádra, vydržel telefon na jedno nabití i dva dny. V extrémním případě dokáže vydržet i několik dní pokud využijete tzv. Režim maximální úspory energie, který zakáže datové sítě a funkce telefonu omezí pouze na volání, SMS a budík. 

Vyplatí se koupit?

Lenovo Vibe S1 hodnotím jako velmi příjemný telefon, který za svou cenu startující na 9 200 Kč nabízí vše co by jste od smartphonu vyšší střední třídy měli očekávat. Nabídne reprezentativní vzhled (kdo jiný má zaoblená skleněná záda?), solidní výkon, plnou podporu LTE,  příjemné prostředí, dobrý fotoaparát a selfiemaniaky potěší dvě kvalitní selfie kamerky s možností pozdějšího přeostřování fotografií. Jediné co může někoho odradit je absence NFC, případně horší zvukový projev.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Telefon se prodává v bílé, tmavě modré a zlaté variantě.

Fenomén selfie nepodcenili ani další výrobci a Vibe S1 má hned několik silných konkurentů. Tím největším je bezesporu Asus Zenfone Selfie (od 7 668 Kč), který má podobnou výbavu a nabízí ještě o něco lepší přední fotoaparát. Po stejné stránce vyniká i HTC Desire Eye (od 9 990 Kč), u kterého si připlatíte za vyšší výbavu. Pokud nutně nevyžadujete selfie funkce, je na místě zmínit Honor 7 (od 9 988 Kč) se čtečkou otisků prstů, lepším fotoaparátem a celokovovým tělem.

Lenovo Vibe S1
rozměry a hmotnost: 143 × 71 × 7,8 mm, 132 g
displej: 5,0", kapacitní IPS LCD, 1 080 × 1 920, 441 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (150|50 Mb/s)
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4, GPS
paměť: 32 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 3 GB, baterie: 2 500 mAh
procesor: Mediatek MT6752 (8× Cortex-A53, 2 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 5 (Lollipop)
fotoaparát: 13MPx, video, autofocus, blesk
35 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Plusy:

  • Povedený design
  • Více než dostatečný výkon
  • Pěkné a dobře odladěné prostředí
  • Dvojice selfie kamer
  • Plná podpora LTE
  • 32 GB vnitřní úložiště

Minusy:

  • Absence NFC
  • Horší kvalita reproduktoru
  • Zbytečně moc bloatwaru

Témata článku: Lenovo, , , , , , Apple iPhone 4GB, Asus Zenfone Selfie, Honor 7, HTC Desire, HTC Desire Eye, Lenovo Vibe S1, Lenovo Vibe S1 Lite, Nachozený krok, Nachozených krok, Solidní výkon, Demoverze, Pro +, Skvělý design, Digitální kompas, Zhasnutý displej, Styl, Dobrý fotoaparát, Reprezentativní vzhled, Kvalitní selfie,