10
Fotogalerie

Lenovo Yoga Tablet 2: lepší výkon, stále skvělá výdrž

Dobrý tablet pro sledování videa je v nové verzi mnohem lepší. Při sledování filmů doma i na cestách exceluje.

Když Lenovo před rokem představilo první Yoga Tablet, bylo z toho pozdvižení. Na první pohled totiž tablet vypadal hodně podivně, ale ti, kdo jej nakonec dostali do ruky, brzy poznali jeho kouzlo. Podivně umístěná baterka ve válečku podél delší strany je překvapivě lepší pro držení tabletu a současně dává tabletu obdivuhodnou výdrž. Zabudovaný stojánek pak usnadní každodenní používání tabletu, ať jde o surfování, čtení nebo sledování videa.

První generace ale nebyla bez chyb, 720p displej se žlutým nádechem v konkurenci zaostával a mizerný výkon s procesorem Mediatek jsme omlouvali důrazem na nízkou spotřebu. Později se objevila verze s FullHD displejem a Snapdragonem 400, ale stále to nebyl výkonný tablet.

produkt.jpg

Nyní je vše lepší...

Nová generace Yoga Tablet 2 to ale mění. FullHD najdeme nejen v 10" verzi, ale i té menší s úhlopříčkou 8". Hlavně je nyní uvnitř výkonnější procesor Intel Z3745, který v Antutu dosáhne na 33 342. Není to tedy to nejlepší, co se dnes v tabletech objevuje, takový Shield Tablet za stejnou cenu je podstatně výkonnější, výkon ale konečně není důvodem k obavám. Nová čipová sada obsahuje i Wi-Fi konečně s podporou 5GHz pásma, další věc, která ubližovala předchozímu modelu. Místo 3G varianty si případně můžete koupit rovnou verzi s podporou LTE.

antutu.jpeg cpuz.jpeg
Ve výkonu na ty nejlepší ztrácí, není to ale průšvih. Procesor Intel nabídne až 1,8 GHz
 

... kromě rozměrů a váhy

Výklopný kovový stojánek stále platí za nejlepší řešení, které můžete dnes u tabletů najít. Možná na první pohled působí jeho chod jako tužší, brzy si ale na to zvyknete. Nové je možné stojánek vyklopit víc, téměř do roviny s displejem a použít nový otvor pro pověšení. Za rok života s první generací jsem si nikdy neřekl, že zrovna tohle mi chybí. Spíše to beru jako logické vyústění stylem: „Když už to tam máme, co kdybychom udělali toto“. Překvapivě je ale nová verze tabletu těžší a tlustší. Není to odrazující změna, jen je to nezvyk ve světě, kde se vše zmenšuje a ztenčuje. Větší baterka přitom tady není důvodem pro větší tloušťku, baterka je stále jen ve válečku na boku.

bok.jpg repro.jpg
Hlasitost je na levé straně spolu s napájením a hlavním vypínačem,
vpravo je jen konektor pro sluchátka
sdslot.jpg viseni.jpg
Pod krytkou je slot pro microSD nebo voliteně i SIM v LTE verzi. Při pověšení využijete dírku v hliníkovém stojánku
 

Skvělý displej s doostřením

Pro sledování videa je nový Yoga Tablet 2 ideální, IPS displej si velmi dobře poradí i s tmavšími scénami a výkon bohatě stačí na FullHD videa. Zvuk ze dvou dopředu mířících reproduktorů je potom dostatečně hlasitý a hutný na pohodlné sledování. Do vestavěné 16GB paměti se vám asi filmů moc nevejde, rozšíření pomocí MicroSD karty to ale v pohodě vyřeší. Displej má příjemné neutrální podání barev, a byť maximální jas oproti minulé generaci klesl, poznáte to jen při přímém srovnání. Při bližším pohledu se ale nedá nevšimnout hardwarového doostřování. Okolo tmavých písmen na šedém pozadí vidíte bílé halo. Ano, trochu to pomáhá čitelnosti, a ne, není to zásadní nedostatek. Uniká nám ale důvod, proč Lenovo nevěří kvalitnímu jemnému displeji a sahá k viditelnému doostřování.

sharpening.jpg

Vlevo fotka displeje, vpravo screenshot z tabletu. Okolo znaků vidíte vlevo bílé obrysy z doostřování, které ve zdroji vpravo nejsou. Není to vyloženě chyba, malý text je možná lépe čitelný, může to ale rušit a tak dobrý displej to nepotřebuje

Použitý Intel procesor už dnes potom nepředstavuje zásadní zdroj nekompatibilit. Dříve nejely hry na enginu Unity, to už ale neplatí a přechodu z platformy ARM na Intel si ani nevšimnete.

Zbytečné kopírování iOS

Lenovo ale změnilo nejen procesor, ale i uživatelské prostředí. Základní launcher vypadá podstatně lépe než na starší generaci, kde byla rychlá instalace Nova Launcheru téměř nutností. Ikonky jsou ostré, prostředí je svižné a dá se na to zvyknout. Hůře si ale budete zvykat na předělanou notifikační lištu. S horní strany se stahují jen a pouze notifikace. Pro nastavení WiFi a dalších částí systému musíte vytahovat lištu ze spodní strany obrazovky, tedy podobně jako na platformě iOS. Uživatele zvyklé na Android to ale bude frustrovat a jiný launcher jim nepomůže.

lista.jpeg multiwin.jpeg
Lišta s nastavením se vytahuje pro Android nezvykle zespodu. Pro pár aplikací můžete zapnout režim multiwin, kdy jich vidíte na obrazovce více současně
 

V konkurenci obstojí

Co se naštěstí nezměnilo, je výdrž na akumulátor. Výkonnější procesor a jemnější displej může budit obavy, ale Lenovo Yoga Tablet 2 je stále k neutahání. Baterka s kapacitou 9600 mAh vydrží na 16,5 hodiny přehrávání videa i se zapnutou Wi-Fi. Pokud se chystáte na delší cestu, stačí vypnout Wi-Fi a máte jistotu, že při sledování filmů a seriálů odpadnete dřív, než tabletu dojde šťáva. I při běžném používání v domácnosti pak máte jistotu, že tablet budete muset dobíjet až po několika dnech.

V současné době je na českém trhu hned několik tabletů v ceně 8000 Kč. Lenovo Yoga Tablet 2 je z nich rozhodně nejlepší na sledování filmů s nejvyšší výdrží pro běžné používání. Nvidia Shield Tablet je ale výkonnější a lepší na hry, Apple iPad mini 2 zabuduje víc při čtení časopisů, a když prostě musíte mít platformu iOS, jen jeho 16 GB nerozšíříte. Alternativní směs pak představuje Xiaomi Pad s výkonem Shield Tabletu, poměrem stran iPadu a upraveným systémem Android. Paměť Xiaomi Pad ale také nerozšíříte ze základních 16 GB.

Pokud tedy nechcete co nejlevnější tablet a hledáte univerzální domácí tablet schopný pokrýt surfování, sledování videa i nějaké to hraní s výdrží, která vás nepřiková k zásuvce, Yoga Tablet 2 vypadá jako velmi rozumné řešení.

Technické parametry

procesorIntel Atom Z3745
systémAndroid KitKat v4.4
paměťRAM: 2GB LPDDR3
úložiště16GB EMMC, microSD až 64 GB
displej1920 × 1200 IPS
kameryzadní: 8MP f2.2 Auto-focus, přední: 1.6MP HD
audio2× dopředu mířící reproduktory, Dolby Audio, Wolfson Master Hi-Fi Codec
konektivitaWiFi 802.11 a/b/g/n 2.4 GHz a 5 GHz, MiMo, Bluetooth 4.0
konektoryMicro USB (OTG), 3,5mm audio jack, microSD
čidlaG-Sensor, e-Compass, okolní světlo, magnetometr, vibrační motor
akumulátor  Li-ion, 9600 mAh, výdrž: až 18 h, Standby: až 16 dní
hmotnost619 g
rozměry255 × 183 × 7,2 mm 

Určitě si přečtěte

Články odjinud