Lepší signál ve vlaku. Do nových vagonů ČD jej propustí speciálně upravená okna

Špatný mobilní signál ve vlaku se často svádí na děravé pokrytí železničních koridorů operátory, ale mnohem větší vinu nese konstrukce samotných vagonů. Jejich kovové tělo průchod elektromagnetických vln úspěšně stíní, u novějších železničních jednotek bývá použita i hluková a tlaková izolace, která dále průnik signálu ztěžuje.

České dráhy (ČD) se rozhodly tuto kritiku vyslyšet a u nových vagonů, které pro největšího českého dopravce vyrobí společnost Siemens, použije speciálně upravená okna s lepší propustností signálu: „Budeme prvním dopravcem v naší republice i ve střední Evropě, který nabídne cestujícím snazší telefonování a příjem dat v jedoucím vlaku,“ uvádí dráhy na své facebookové stránce.

Patent společnosti Siemens umožňuje snazší průchod elektromagnetických vln o kmitočtech 500 MHz až 3,5 GHz, tedy plně v rozsahu, který využívají mobilní telefonní sítě všech generací. Nový typ oken je poprvé použit u 50 moderních vagonů vyrobených v závodu Siemens ve Vídni. Jezdit budou na spojích Západního expresu a rychlících Krušnohor. U některých sedaček budou i bezdrátové podložky pro dobíjení mobilů.

Představení aplikace Můj vlak Českých drah:

Zdroj: Facebook ČD

Diskuze (7) Další článek: Sony ujišťuje: Nové Xperie dostanou nejméně dva velké updaty Androidu

Témata článku: , , , , Koridor, Vlak, Vagón, Okno, Signál, Vídeň, Evropa, Dobrý signál, Pro +