Levná vstupenka do světa iOS? iPhone SE je řešením

Společnost Apple už před Vánocemi ukázala poprvé v historii hned čtyři nové iPhony s číslovkou 12 v názvu. Přestože nabídka je opravdu široká, svou cenou všechny novinky cílí spíše na náročné uživatele. Skutečně levnou vstupenku do světa iOS představuje iPhone SE.

Ceny nejlevnějšího iPhonu 12 mini startují v současnosti už těsně pod hranicí 20 000 korun. To je sice dramaticky méně než v případě nejvybavenějšího iPhonu 12 Pro Max, ale pro řadu lidí to může představovat zbytečně vysokou investici.

Toho si je evidentně vědoma také společnost Apple, a tak stále ještě nabízí iPhone SE, který se ukázal loni na jaře. Jak naznačují dva písmenka v názvu, jde o speciální edici, kterou přinesl americký počítačový gigant na pulty obchodů již podruhé. A protože první generace byla naprostý hit, stejné očekávání máme také od dvojky.

Atraktivní cena

Vysoké popularitě nahrává i velmi příznivá cenovka, základní provedení iPhonu SE s 64GB pamětí je totiž možné pořídit na CZC.cz už za 11 990 Kč. O 1500 Kč dráž pak vyjde 128GB model, nejvybavenější 256GB varianta případné zájemce vyjde na 14 990 Kč.

iPhone SE se svým vzhledem velmi podobá sedmé či osmé generaci jablečných smartphonů. Pod povědomým kabátem se však ukrývá pořádná dávka výkonu. Srdcem telefonu je totiž stejný čip jako v nejvýkonnějším iPhonu 11 Pro, tedy konkrétně Apple A13 Bionic. Spouštění aplikací i jakékoliv jiné činnosti by tedy měly být stejně svižné jako u vlajkové lodi výrobce.

Displej nabízí úhlopříčku 4,7 palce, konkrétně jde o Retina HD panel. Přímo pod dotykovou plochou se ukrývá tradiční čtečka otisků prstů Touch ID, která funguje zároveň jako domovské tlačítko. Konstrukce kromě odolného skla sází také na hliník, je navíc voděodolná. Telefon vydrží pracovat ve hloubce až jednoho metru po dobu 30 minut.

Solidní kvalita fotoaparátů

Výrobce se chlubí také pokročilou multimediální výbavou, především tedy kvalitou fotoaparátů. A to i přesto, že na přední a zadní straně nalezneme po jednom objektivu – podle ukázkových momentek na stránkách Applu se skutečně fotoaparáty nenechají proti stejně drahým konkurentům zahanbit. Je to dáno i nabízenými technologiemi, jako je například Smart HDR, díky níž telefon dovede pořídit solidní momentky i ve složitých světelných situacích.

Mezi další přednosti patří rychlonabíjení (18W), za pouhých 30 minut se tak podle výrobce dostane telefon až na 50procentní kapacitu. Při plném nabití je možné nonstop sledovat videa až 13 hodin, což je poměrně solidní výsledek. Vše samozřejmě pracuje pod taktovkou operačního systému iOS 13.

Další článek: Není ANC jako ANC. Který typ potlačení hluku je u sluchátek nejúčinnější?

Témata článku: ,