Levný 5G mobil a tablet, kterému schází podsvícení. To jsou novinky TCL na CES

Mobilní divize společnosti TCL ukázala v rámci digitálního veletrhu CES 2021 hned několik novinek. Mezi ty nejzajímavější patří další levný smartphone do 5G portfolia a tablet s barevným displejem, kterému ovšem schází podsvícení. Představené novinky se dostanou do prodeje během jarních měsíců.

Do rodiny smartphonů TCL letos přibude rovnou pět nových kousků, všechny budou patřit do rodiny TCL 20. Z této letošní řady výrobce zatím podrobněji představil dva modely – TCL 20 SE a TCL 20 5G. Se zbylou trojicí (TCL 20 Pro 5G, TCL 20L, TCL 20S) nás seznámí později v tomto roce.

Důraz na displej a rozumnou cenu

U všech telefonů si čínský výrobce známý především výrobou televizorů dává záležet zejména na displeji. V souladu s hlavním claimem značky „Display Greatness“ nabízí v závislosti na výbavě konkrétního modelu pod značkou Nxtvision hned několik obrazový zážitek vylepšujících technologií: vylepšení barev, jasu a kontrastu, HDR zobrazení, technologie šetřící zrak, obraz přizpůsobený ohebným displejům nebo spolupráci obrazovek mezi různými typy zařízení.

Klepněte pro větší obrázek

Prvním z nových zařízení je smartphone nižší třídy TCL 20 SE s cenovkou 149 eur (cca 4 tisíce korun). Nalákat chce na velký 6,8palcový HD+ displej, velkou baterii s kapacitou 5 000 mAh, stereo reproduktory a čtyřnásobný zadní fotoaparát s primárním 16Mpx senzorem. Na výběr bude tmavě zelená a černá barva.

Klepněte pro větší obrázek

Druhý kompletně představený model TCL 20 5G se stane nejlevnějším 5G zařízením v portfoliu TCL. Evropská cena činí 299 eur, tedy asi 8 tisíc korun. Telefon obsahuje 6,7palcový IPS displej s Full HD+ rozlišením, procesor Snapdragon 690 5G a trojitý fotoaparát s primárním 48Mpx senzorem. Druhé dva objektivy slouží pro širokoúhlý záběr a makro. Na výběr je modrá a černá barva.

Klepněte pro větší obrázek

Zajímavou novinkou je tablet TCL Nxtpaper. Obsahuje barevný transflektivní LCD displej bez podsvícení, který k zobrazení využívá odraz okolního světla. Znamená to, že bez lampičky nebo jiného zdroje osvětlení na takovém displeji v noci nic neuvidíte, ale výhodou je hned 26 patentovaných technických úprav na ochranu zraku. Displej bez podsvícení totiž nevyzařuje žádné nepříjemné modré světlo ani netrpí problikáváním, na které jsou oči některých lidí citlivé.

Klepněte pro větší obrázek

Práce s tabletem je stejná jako na každém jiném androidovém tabletu, odlišnost je opravdu pouze v technologii displeje. Zážitek se v běžně osvětlené místnosti podobá tabletu s klasickým LCD při podsvícení ztlumeném zhruba na 30 %. Díky vypuštěné vrstvě podsvícení se podařilo dostat tloušťku tabletu TCL Nxtpaper na 7,4 mm a hmotnost na 316 gramů. Prodejní cena tabletu bude 349 eur (cca 9 tisíc korun), do obchodů přijde v dubnu.

Klepněte pro větší obrázek

V nabídce výrobce se objeví ještě jeden tablet, už s klasickým IPS displejem – TCL Tab 10S. Půjde o cenově dostupný desetipalcový Full HD tablet, který bude možné využít ke klasické konzumaci obsahu, ale také třeba k dálkové výuce dětí. Tuto činnost usnadní podpora dotykového pera T-pen a magnetické připínací klávesnice. Tablet ve verzi pouze s Wi-Fi přijde na 199 eur (cca 5 tisíc korun), ve verzi s Wi-Fi a 4G na 249 eur (cca 6 a půl tisíce korun), prodávat se začne v březnu.

TCL 20 5G
rozměry a hmotnost: 166 × 77 × 9,1 mm, 206 g
displej: 6,7", kapacitní IPS LCD, 1 080 × 2 400, 393 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (1200|400 Mb/s), 5G
konektivita: USB Type-C, Wi-Fi 5, Bluetooth 5.1, GPS
paměť: 256 GB, microSDXC (256 GB), RAM: 6 GB, baterie: 4 500 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 690 5G (8× Kryo 560, 2 GHz, 8nm)
operační systém: Google Android 10
fotoaparát: 48MPx, video (3 840 × 2 160), autofocus, blesk
61 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Váš názor Další článek: Příběh o tweetu Elona Muska a lidské hlouposti, která pohádkově zbohatla

Témata článku: TCL, , , , , , , , , , , , , , , TCL 20 5G, TCL 20 SE, TCL Tab, Full HD, Podsvícení, Novinka,