LG C3300: konečně bez antény (test)

Nové LG C3300 je atraktivní zaoblené véčko s červenostříbrnými kryty a bez externí antény. Snadno okouzlí nejednu ženu. Výbava nijak nepřekvapí, telefon má dva displeje, VGA fotoaparát, kvalitní vyzvánění a funkce dostačující většině uživatelů.
Kapitoly článku

Novinka jen navenek

Po zapnutí telefonu vás uvítá znělka T-Mobilu a růžovobílé prostředí. Na hlavním displeji je zobrazen název operátora, hodiny a datum. V horním řádku jsou stavové ikony a ve spodním funkce kontextových tlačítek. Oproti modelům C1200 nebo C2200, které jsou také nabízeny výhradně pro T-Mobile, nepoznáte žádné změny. Rozdíly budete těžko hledat také kdekoli v nabídce telefonu a v jeho ovládání. Popis funkcí proto trochu zestručním a pro podrobnější informace vás odkážu na recenzi modelu C2200.

   
Pohotovostní displej • hlavní nabídka • na výběr je ze čtyř baervných schémat

Pro vstup do nabídky slouží středové tlačítko nebo levá kontextová klávesa. Funkce směrů hlavní klávesy jsou pevně dané – vlevo se dostanete k pruhové nabídce pro přepnutí profilu, vpravo k podobné nabídce pro rychlý přístup ke zprávám, kalendáři, hlasové schránce a budíku. Směrem nahoru se dostanete do adresáře, směrem dolů k hlasovým poznámkám.


Pruhová nabídka profilů a funkcí se zobrazí po stisku horizontálních tlačítek

Telefonování a zprávy

Telefonní seznam svojí kapacitou pro 200 kontaktů nijak neoslní. Ke každému kontaktu je možné přiřadit několik čísel, e-mail nebo obrázek. V seznamu může být zobrazeno pouze jméno, jméno a telefonní číslo, nebo jméno s číslem a obrázkem. V posledním případě je však zobrazení značně nepřehledné. Mezi jednotlivými položkami uloženými k jednomu jménu se lze pohybovat horizontálními šipkami. Vyhledávat můžete postupným psaním jména, chvíli to však trvá.

 
Vyhledávání v seznamu, různé způsoby zobrazení • editace záznamu

Telefon je duální, kvalita zvuku je standardní. Bohužel není možné zapnout hlasité handsfree. Hovor se vám ozve šestnáctihlasými melodiemi a o volajícím vás hned informuje vnější displej. Různé vyzváněcí melodie můžete přiřadit skupinám, do kterých si kontakty můžete roztřídit.

Telefon si kromě textových zpráv poradí také s EMS a multimediálními zprávami. Se psaním pomáhá osvědčený slovník T9, který nezkracuje zprávy, nechybí ani odpočítávání znaků. Psaní na klávesnici je poměrně pohodlné a práci nijak nezpomaluje ani software telefonu. Textovek se do paměti vejde 250, na jeden zátah můžete napsat zprávu až 1600 znaků dlouhou.

 
Nabídka zpráv • psaní textové zprávy • tvorba multimediální zprávy

Editor pro tvorbu multimediálních zpráv je tradiční, relativně intuitivní a přehledný. Do zprávy můžete vkládat text, obrázky, nebo zvuky až do velikosti 100 kB. E-mailový klient tento telefon nemá.

Fotoaparát a ostatní funkce

Fotoaparát se stává standardní součástí levných mobilů a nechybí ani v LG C3300. Má standardní VGA rozlišení a je vybaven diodou pro prosvětlení scény. Při fotografování se v horním řádku displeje zobrazí funkční lišta. Horizontálními šipkami se pohybujete mezi jednotlivými funkcemi, vertikálními pak vybíráte. Nastavit lze kompenzaci expozice, rozlišení, barevné schéma, zoom, blesk, kvalitu nebo samospoušť.

 
Hledáček fotoaparátu • prohlížení obrázků a fotografií

Zrcátko pro autoportréty nahrazuje vnější displej. Přestože je černobílý, dokáže základní rysy snímaného obrazu názorně zobrazit. Pro fotografie a ostatní multimediální data je k dispozici pouze 1,5 MB paměťového prostoru. Obrázky si můžete prohlížet v galerii přístupné pod položkou Downloads v hlavní nabídce.

Klepněte pro větší obrázek
Dioda pro přisvětlení scény v akci

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázkové fotografie

Dále v telefonu najdeme oblíbený budík – rovnou v pěti nezávislých kopiích. Každému můžete přiřadit čas, opakování a vyzváněcí melodii. Podobně lze zadávat upomínky do kalendáře, kde navíc přibude popisek. Kalendář se zobrazuje pouze v měsíčním náhledu nebo jako seznam denních událostí. Maximální počet vložených poznámek je bohužel omezen na 20.

 
Budík a kalendář

Dále nechybí tradiční funkce jako kalkulačka, převodník jednotek, světový čas nebo hlasový záznamník. Ten umožňuje pořizovat dvacetisekundové nahrávky. Hra je pouze jediná – variace na oblíbeného hada, díky podpoře Javy však můžete doinstalovat více her. Pro brouzdání internetem slouží wapový prohlížeč ve verzi 2.0. O zásobení daty se stará GPRS třídy 10.

  
Nabídka doplňkových funkcí • kalkulačka • wap • ukázka ze hry

Barevný společník

Nové LG C3030 si v porovnání se svým největším konkurentem Samsungem E330 nevede špatně. Není sice tak vybaveno, ale nabízí se za přijatelných 4 799 Kč. Dopřát si přitom můžete i dotovanou cenu, která se můžu snížit na pouhou korunu. Od dubna bude LG nabízeno i v Twist sadě za 4 999 Kč. Cena Samsungu přitom přesahuje sedmitisícovou hranici. Pro své barevné pojetí se zřejmě nejvíce zalíbí ženám, které kromě ladných křivek ocení také jednoduché a intuitivní ovládání.

Podrobné parametry telefonu najdete v katalogu mobilů.


Plusy a minusy

+ originální barva a design
+ integrovaná anténa
+ možnost nastavení až pěti budíků

– nemá infraport 
– malá kapacita adresáře 
– pouze 20 položek v kalendáři


V poslední kapitole je připravena rozsáhlá fotogalerie, ve které najdete snímky uvedené v textu a mnoho dalších fotografií, které jste doposud neviděli

Témata článku: LG, , , LG C3300, ANT +, Horizontální šipka, Test, Ostrá hrana, Znělka, Snadné sejmutí, Ant