LG C3320: bez růžové to jde lépe (test)

Nové elegantní véčko LG C3320 s vestavěným fotoaparátem se prodává jen u Oskara. Vychází z modelu C3300, který je pro změnu nabízen pouze u T-Mobilu. Novinka přináší klasickou stříbrnou barvu a pozměněný design. Navíc je oproštěna od jakýchkoli úprav operátorů.
Kapitoly článku

Nejsem pro manažery

Telefonní seznam má kapacitu 200 kontaktů, připočíst k nim můžete i místa na kartě SIM, která si můžete nechat zobrazit ve společném seznamu. Adresář telefonu je vícepoložkový, ke každému jménu je možné přiřadit několik čísel, e-mail nebo také obrázek.

Zvolit si můžete podobu zobrazení seznamu – pouze jméno, jméno s telefonním číslem, nebo jméno s číslem a obrázkem. Mezi jednotlivými položkami uloženými k jednomu kontaktu se lze pohybovat horizontálními šipkami. Adresář lze roztřídit do skupin, které ale nelze využít k filtrování hovoru – můžete jim pouze nastavit rozdílný vyzváněcí signál. Vyhledávat lze postupným zadáváním znaků, chce to však trochu trpělivosti.

   
Telefonní seznam v různých náhledech • editace kontaktu • skupiny volajících

Telefon je duální (900/1800 MHz) a nabízí velmi kvalitní polyfonické vyzvánění s podporou čtyřiceti hlasů. Kvalita reproduktoru je ukázková, zvuk je prokreslený a neztrácí ani v hloubkách. Ke správě zvuků vám poslouží profily, telefon jich nabízí hned pět – pouze tři z nich lze ale personalizovat.

Na e-mail jsem krátký

Novinka kromě klasických zpráv SMS nabídne i méně využívané EMS a potom multimediální zprávy. Při psaní se viditelně odečítají znaky, popřípadě i velikost v kilobajtech u MMS. Pro rychlejší psaní můžete využít český slovník T9, který zprávy nezkracuje a lze ho případně v nabídce nastálo vypnout.

Telefon podporuje i dlouhé zprávy do počtu 1 600 znaků. Do kolika zpráv bude výsledný text rozdělen vidíte opět v horním informačním řádku. LG má paměť na 250 zpráv SMS a 150 MMS. Do multimediálních zpráv lze vkládat fotografie, zvuky, vyzváněcí signály, jednoduché obrázky a v neposlední řadě text – velikost MMS však nesmí přesáhnout 100 kB.

 
Nabídka zpráv • psaní textovky • tvorba multimediální zprávy

Na klávesnici LG C3320 se píše poměrně pohodlně, problém činí pouze spodní řada kláves, která je na přístroji umístěna až příliš dole.

Fotit umím

Má-li být v dnešní době stylový telefon prodejný, nesmí mu chybět integrovaný fotoaparát. Ten je u LG na svoji třídu povedený. Má klasické VGA rozlišení, 640 × 480 obrazových bodů. Při fotografování se v horním řádku displeje zobrazí funkční lišta. Horizontálními šipkami se pohybujete mezi jednotlivými funkcemi, vertikálními pak vybíráte. Nastavit lze kompenzaci expozice, rozlišení, barevné schéma, zoom, blesk, kvalitu snímků nebo samospoušť. Zajímavě působí možnost zobrazení snímané scény i na vnějším monochromatickém displeji, který tak nahrazuje zrcátko pro pořizování autoportrétů.

Klepněte pro větší obrázek 
Čočka fotoaparátu spolu s osvětlovací diodou

  
Hledáček fotoaparátu • nabídka • prohlížení obrázků

Pořízené fotografie se ukládají do alba, které nabízí kromě zobrazení fotografií přes celý displej i matici miniatur či možnost spuštění prezentace z pořízených obrázků. Úložný prostor pro pořízené fotografie je sdílený s celkovým multimediálním obsahem telefonu a jeho velikost činí celé 4 MB. To je mimochodem hlavní rozdíl oproti LG C3300, které má kapacitu jen 1,5 MB.

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

A zvládnu toho víc

Telefon nabídne i jednoduchý kalendář s měsíčním či denním pohledem. Poznámce v kalendáři lze přiřadit krátký popisek, nastavit čas konání události, její opakování (jednou, denně, týdně, měsíčně a ročně) a předstih, s jakým má telefon na událost upozornit. Pod položkou Paměť pak nelogicky najdete možnost přidat jednoduché textové poznámky, které se dělí s událostmi v kalendáři o skutečně malou paměť – celkem uložíte pouze dvacet položek.

   
Budíků můžete mít nastaveno hned několik • ukázka doplňkových funkcí

Jednoduchý budík je v telefonu v pěti nezávislých kopiích. Kromě textového popisku mu lze nastavit stejné atributy jako u události v kalendáři. Hodit se jistě bude i jednoduchá kalkulačka, převodník měn či aplikace pro zjištění světového času. Telefon nabízí i hlasové poznámky, které mohou mít maximální délku 20 s.

Bude-li vám v telefonu něco chybět, nezoufejte – k dispozici je podpora Javy a díky GPRS třídy 10 a wapu ve verzi 2.0 si doplňkovou aplikaci nebo hru snadno stáhnete. Hra je v telefonu připravena pouze jedna, nabízí ale tři podivuhodné disciplíny: hod vybavením domácnosti (televize, lampa, telefon ...), balancování ve vlaku a jízda na skútru po pláži.

 
Pouze jedna hra, ale o třech disciplínách • už jste někdy házeli televizí? • wap

Bráška na mě nemá

LG C3320 přináší oproti modelu C3300 především větší paměť a ze subjektivního pohledu i příjemnější, ucelenější vzhled. Zatímco model nabízený T-Mobilem bych si představil spíše v dámské ruce, Oskarova novinka je více univerzální.

Jak už bylo napsáno u recenze růžového brášky, největším konkurentem je Samsung E330. Rozhodující je i cena. LG C3320 se nabízí u Oskara pod hranicí pěti tisíc – navíc se lze díky závazkům dostat až na velmi příjemných 977 Kč. Výhodou také je, že Oskar své telefony na rozdíl od T-Mobilu nijak neupravuje.

Podrobné parametry k telefonu najdete v katalogu mobilů.

Plusy a minusy

+ větší kapacita paměti
+ integrovaná anténa
+ možnost nastavit až pět budíků

– nemá infraport
– malá kapacita adresáře
– pouze 20 položek v kalendáři


V poslední kapitole je připravena rozsáhlá fotogalerie, ve které najdete snímky uvedené v textu a mnoho dalších fotografií, které jste doposud neviděli

Témata článku: LG, , , LG C3300, LG C3320, Samsung E330, Červený telefon, Možná kombinace, Subjektivní pohled, Standardní obraz, Velký rozestup, Horizontální šipka, Snadné sejmutí, Test