LG F2100: první mobil s 3D vyzváněním (test)

Rozmazlujete rádi svoje uši? Co takhle telefon, který má 64hlasé stereofonní vyzvánění s prostorovým efektem? A co oči? Displej s 262 tisíci barvami nového LG F2100 by je mohl rovněž uspokojit. A co funkce? O nich si už přečtěte v recenzi.

Nauč se se mnou žít

Na ovládání a prostředí telefonu si budete muset zvyknout. Nenabízí totiž příliš možností přizpůsobení, ale naštěstí je vše poměrně logicky uspořádáno. Levá kontextová klávesa je vyhrazena pro vstup do hlavní nabídky, pravá pak zobrazí nabídku telefonního seznamu. Stisknutím levého směru hlavní ovládací klávesy vyvoláte malou řádkovou nabídku s ikonami, ze které si můžete rychle vybrat požadovaný vyzváněcí profil. Pravé tlačítko pak zobrazí podobnou nabídku, kde můžete rychle přejít ke zprávám nebo budíkům. Směr nahoru míří k vyhledávání v telefonním seznamu, směrem dolů se dostanete do nabídky oblíbených funkcí. Zde si můžete nadefinovat devět nejpoužívanějších.

Na displeji se v pohotovostním režimu zobrazují v horním řádku stavové ikony a ukazatele stavu baterie a signálu. Pod nimi je název operátora, jehož zobrazení jde však vypnout. Ve spodním stavovém řádku jsou popisky funkcí kontextových tlačítek a nad nimi údaje o čase a datu. Písmo popisků je černé s bílým lemováním, takže je dobře viditelné na jakémkoli pozadí.


Pohotovostní displej s různým pozadím a zadávání čísla

Tapetu můžete samozřejmě libovolně změnit, na výběr je několik základních obrázků, včetně tradiční oranžové rybičky. Tapetu můžete změnit i u vnějšího displeje. Na něm je také zobrazen horní řádek se stavovými ikonami a v pravém spodním rohu čas a datum. Čas si však můžete nechat zobrazit ve formě analogových hodin na pozadí malého displeje, stačí podržet některé z bočních zesilovacích tlačítek.

 
Malý vnější displej v pohotovostním režimu a při vyzvánění

Hlavní nabídku je možné zobrazit pouze v jediném možném, maticovém náhledu. Přes celou plochu displeje je rozmístěno devět pěkně vykreslených ikon, rozdělených tenkou mřížkou. Po výběru se ikona zvětší a animuje. V levém horním rohu každé ikony je číslo položky, lze ji tedy vyvolat i rychleji, stisknutím příslušné číselné klávesy.

 
Hlavní nabídka • popisky ve vnořených nabídkách jsou mnohdy nepřehledné

Toto číslování je zachováno i v dílčích nabídkách, které jsou již textové. LG již tradičně používá značně nešikovné popisky funkcí v nabídce. Jejich písmo je docela velké a hlavně jsou mnohdy zbytečně dlouhé. Na první pohled tedy někdy ani nevíte, co se pod položkou skrývá a je nutné ji vybrat, aby text popisku začal rolovat.

Pozadí vnořených nabídek tvoří obrázek noční oblohy se sytě modrým zabarvením a hvězdami. Není to škaredé, ale ocenil bych možnost výběru z jiných variant. To by mělo být u stylového telefonu samozřejmostí.

Fotoaparát

Integrovaný fotoaparát ničím nepřekvapí. Umí vytvářet snímky s maximálním rozlišením 640 × 480 bodů a jejich kvalita je srovnatelná s ostatními fotomobily. Fotografie jsou k okrajům rozostřené a barvy mnohdy neodpovídají skutečnosti. Rozlišení lze snížit na 320 × 240 nebo na speciální formát 128 × 160 určený pro zobrazení na displeji či 46 × 46 pro přiřazení ke kontaktům do telefonního seznamu. Při nižším rozlišení lze využít digitální zoom.

  
Hledáček fotoaparátu v normálním režimu • při fotografování obrázků do adresáře • v režimu s rámečky

Nastavit lze tři stupně kvality a také kompenzaci expozice. Bohužel chybí možnost ovládat vyvážení bílé. Snímky můžete pořizovat v barevném, ale také černobílém nebo sépiovém nádechu a k dispozici máte také samospoušť, sekvenční snímání a výkonnou diodu pro přisvětlení. Fotografie můžete pořizovat i ve speciálním režimu s připravenými rámečky. Noční režim nebo možnost natáčení videa v nabídce není.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázkové fotografie ve VGA rozlišení a nejlepší kvalitě

Pořízené fotografie se ukládají do virtuálního alba. V telefonu není klasický prohlížeč multimediálních souborů, často nazývaný galerie. Album najdete v nabídce fotoaparátu a můžete si zde nechat zobrazit všechny pořízené obrázky zároveň nebo pouze běžné, orámované nebo portréty pro telefonní seznam. Obrázky se dají zobrazit postupně přes celou plochu displeje ve formě automatické prezentace. K dispozici je 5 MB uživatelské paměti.

Poznámka: Podle prvních oficiálních informací mělo mít LG F2100 dokonce 256 MB paměti. Skutečnost je výrazně nižší. Na druhou stranu to ale ani tolik nevadí – stejně by do ní nebylo co ukládat.

 
Prohlížení obrázků • informace o volné paměti

Pro fotografování můžete použít i malý vnější displej, který nahradí chybějící zrcátko pro tvorbu autoportrétů. Fotoaparát aktivujete bočním tlačítkem a zesilovacími tlačítky si zvolíte funkci z nabídky. K dispozici je aktivace spouště, zapnutí diody a dokonce i prezentace pořízených snímků.

 Nabídka fotoaparátu na malém displeji

Nechte zvony znít

Telefon si vás okamžitě získá svým vyzváněním. Je mimořádně kvalitní a co víc, dokonce s prostorovým efektem. Telefon má totiž pod svým předním krytem dva hlasité reproduktory, které dokáží hrát ve stereu. Jsou tomu přizpůsobené i melodie a zvuky připravené v telefonu. LG Bohužel nepodporuje soubory MP3 nebo WAV, které by zvukové schopnosti tohoto telefonu ještě znásobily.

Nabídka melodií je velmi bohatá. Nejlákavější jsou ale ty, které jsou zařazené ve složce s označením „3D“. Pokud telefon leží před vámi, budete se až divit, jak se zvuk prostorem line. Zvýraněný stereo efekt je nejvíce patrný na zvukových ukázkách, například projíždějícího vlaku. U zvuku zpívajících ptáčků se navíc značně projeví další specialita, kterou je plně prostorový zvuk. Ptáčci rázem pozpěvují všude kolem vaší hlavy.


Nabídka profilů • na výběr je několik desítek melodií, nejlákavější jsou 3D

Prostorový zvuk je sice zajímavým efektem, ale u melodií se takřka vytrácí. Běžné melodie, které si do telefonu dohrajete, navíc stereofonně znít nebudou. Telefon je přitom většinou schovaný někde v kapse a smysl těchto výstřelků se pak zcela vytrácí. Ale bezpochyby se bude takový telefon lépe prodávat.

Při vyzvánění bohužel nelze zvuk při zavřeném telefonu ztlumit, je ovšem možné hovor bočními tlačítky pro zesilování odmítnout.


V další kapitole se zaměříme na telefonní seznam a psaní zpráv a prozkoumáme nabídku doplňkových funkcí.

Témata článku: LG, , , LG F2100, Samsung E330, F +, Test, Projíždějící vlak, Bílý podklad, Stisknutí levého, Horizontální seznam, MOBI, ČLR, Dlouhá zpráva, Jednoduchá poznámka, Skvělá klávesnice, Vyzvánění, První mobil, Mobil