LG F3000: říkejte mu Carrera GT (test)

Nové LG potěší každého fandu automobilů. Vypadá jako Porsche Carrera GT, vrčí, troubí a v nabídce je to samé auto. A také výkonem dokáže zaujmout, mezi prvky standardní výbavy patří dva barevné displeje, Bluetooth, podpora MP3 a megapixelový fotoaparát.

Větší paměť, jinak vše při starém

Další funkce už jsou stejné, jako u starších telefonů LG. Hodilo by se dodat bohužel, protože například telefonní seznam náročnější uživatele rozhodně neuspokojí. K jednomu kontaktu lze uložit jen sedm záznamů a na displeji vždy uvidíte pouze dva. Obrázek lze k uživateli přiřadit pouze ve speciálním čtvercovém rozlišení 48 × 48 bodů a je tedy jasné, že z něj při vyzvánění budete volajícího spíše hádat. Zvláštní vyzvánění nelze ke kontaktu přiřadit, ale nabízí se možnost roztřídění do skupin, v rámci kterých různé vyzvánění nastavit lze. 


Tři způsoby zobrazení adresáře

Ale můžeme i chválit. Adresář lze zobrazit ve třech různých režimech (jen jména, jména s číslem, jména s číslem a obrázkem) a vyhledávat v něm lze postupným psaním jména hledaného kontaktu. Zadávat můžete i české znaky s diakritikou. Přístroj pojme až tisícovku jmen.

  
Zadávání nového jména • skupiny

Telefon je triální (900/1800/1900 MHz) a nabízí kromě MP3 i velmi kvalitní polyfonní vyzvánění s podporou čtyřiceti hlasů. Samozřejmě nechybí vibrační vyzvánění. Ke správě zvuků poslouží profily, telefon jich nabízí hned pět – pouze tři z nich lze ale personalizovat.

 
Seznam vyzváněcích profilů

Konečně e-mail

V oblasti zpráv přichází LG F3000 s novinkou ve formě e-mailového klienta. Ten je pouze velice jednoduchý. Zvládá samostatně ovládat tři účty prostřednictvím protokolů POP3 a SMTP. Stahují se rovnou celé zprávy včetně příloh ovšem jen do určitého limitu (odhaduji 200 kB). Po jeho překročení zůstane e-mail na serveru a do telefonu přijde jen oznámení. Odesílaný e-mail může mít maximálně dva tisíce znaků textu a pět příloh s celkovou kapacitou max. 200 kB.

   
Hlavní nabídka e-mailové schránky • přijaté zprávy • čtení zprávy (s HTML si telefon neporadí) • psaní e-mailu

Kromě e-mailů si telefon samozřejmě poradí i s běžnými textovými zprávami. Do paměti se jich vejde až 150. Se psaním pomáhá slovník T9, který slova vybavuje i českou diakritikou. Před odesláním je ovšem odstraněna, takže nedochází k nemilému zkracování.

A zapomenuto nebylo ani na multimediální zprávy. Editor je stále stejný, poměrně jednoduchý, ale přehledný. Kromě textu je možné do zprávy vložit, obrázek zvuk nebo hlasovou poznámku. S videi si telefon neporadí vůbec.


Nabídka zpráv • psaní textovky • tvorba multimediální zprávy

Doplňky a data

LG zabíjí použitelnost kalendáře omezením na vložení pouhých dvaceti upomínek a toto nesmyslné omezení se bohužel nevyhnulo ani modelu F3000. Kalendář přitom nabízí přehledný měsíční náhled a umožňuje zadávání i opakovaných upomínek.


Měsíční náhled na kalendář • denní přehled událostí

Přítomný je také budík umožňující nastavit až pět nezávislých alarmů, kalkulačka, užitečný převodník jednotek, světový čas a poznámky. K dispozici je také záznamník zvuku, který ovšem zaznamenává pouze dvacetivteřinové úryvky. V telefonu jsou připraveny také dvě javové hry – v jedné budete závodit ve čtyřech bizardních disciplinách, druhá je tetrisovka ze hřbitovního prostředí.

  

Doplňkové funkce a hry

Pro brouzdání internetem je určen wapový prohlížeč a GPRS třídy 10, které najde využití v případě zapojení telefonu jako modemu. V krabici by měl být dodáván také datový kabel a CD se softwarem, ale s předprodejním testovacím vzorkem jsme bohužel ani jedno nedostali.

 
Wapový prohlížeč

Pro spojení s počítačem jsme si vystačili s Bluetooth. To už je, narozdíl od modelu F2400, plnohodnotné a umožňuje kromě jiného výměnu multimediálních dat s počítačem a připojení jako modem. Spárování se sluchátkem Jabra fungovalo bezvadně.

Útočí na city

Po přečtení recenze je asi každému jasné, že tento telefon je především stylovou záležitostí. Náročnější uživatelé vyžadující propracovanější funkce musí zvolit jinou značku. Cena při nástupu na trh by se měla těsně vejít pod hranici osmi tisíc korun, což je z hlediska výbavy poměrně nadsazená částka. LG F3000 ale není jen nějaký mobil s funkcemi. Je to nezaměnitelný přístroj, který vždy vzbudí zájem okolí. Skvěle vypadá, výborně zní, pohodlně se ovládá a displeje jsou vynikající. Zamilovat se bude velmi snadné a cena či nedostatky ve výbavě půjdou rázem stranou.

Jestli se u nás nové LG uchytí, možná se k nám dostane i zajímavý doplněk – podvozek pod mobilní telefon. Pak už si s telefonem opravdu i zajezdíte.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Univerzální podvozky pro telefony jsou dostupné zatím pouze na asijském trhu


V poslední kapitole je připravena rozsáhlá fotogalerie, ve které najdete snímky uvedené v textu a mnoho dalších fotografií, které jste doposud neviděli.

Témata článku: LG, , , LG F3000, Stejný poměr, F +, Sporťák, CAR, Carr, Sportovní auto, Odesílaný e-mail, Test, Rychlý výběr, Zajímavý doplněk, Car +, Sportovní automobil, Podvozek