LG G Flex: zahnutý a schopný regenerovat [recenze]

Do Česka přichází první zakřivený telefon, LG G Flex. Nabídne 6palcový ohebný displej a výkonný hardware. Obhájí tím ale svou cenu?
Kapitoly článku

Napěchováno tím nejlepším

Při pohledu na hardwarové vybavení téměř nemůžeme mít výhrad. V rozměrném těle se ukrývá zatím nejvýkonnější čtyřjádrový procesor od Qualcommu, přičemž Snapdragon 800 má svá jádra taktovaná na 2,26 GHz. Součástí SoC (system-on-chip) je rovněž grafický čip Adreno 330. To vše doplňují ještě 2 GB operační RAM paměti. Vysoký výkon potvrzují také výsledky několika benchmarkových testů, které jsme provedli. Telefon se v nich vždy řadí k těm absolutně nejlepším.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zleva výsledky benchmarkových testů AnTuTu benchmark, Quadrant Standard, Vellamo.

LG G2 poměrně výrazně srážela velikost vnitřní paměti, která tvořila pouze 16 GB. Tím spíše, že ji dále nešlo rozšířit o paměťové microSD karty. Nemožnost rozšíření paměti přebral i G Flex, avšak vnitřní paměť se zdvojnásobila na 32 GB, tudíž naprostá většina uživatelů nebude mít s nedostatkem paměti problém. Samotný systém a grafická nadstavba si z paměti ukousne čtvrtinu paměti (8 GB) a pro reálné využití tak zbyde něco přes 24 GB, avšak i to by mělo stačit. V opačném případě můžete vždy sáhnout alespoň po webovém rozšíření prostřednictvím cloudových služeb jako Dropbox, SkyDrive/OneDrive, Google Drive nebo Box.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Z 2GB paměti je dostupný maximálně 1 GB, ostatní si zabere nenažraný systém.

KitKat jen tak neochutnáte

Ačkoliv se poslední verze Androidu funkčně již tolik neliší, vzhledem k cenovce telefonu bychom oprávněně očekávali, že v něm nalezneme to nejnovější, co je momentálně k dostání. Realita je však poněkud jinde, když G Flex stále běží na Androidu 4.2.2. LG tak i nadále potvrzuje, že systémová podpora ani zdaleka nepatří k jejím silným stránkám. Abych si na systém pouze nestěžoval, tak musím znovu zopakovat, co jsem již tvrdil dříve, že grafická nadstavba od LG patří subjektivně k těm designově nejpodařenějším.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V nabídce chválíme především možnost zakrýt nepoužívané aplikace.

Na jednu pohotovostní plochu se vejde až 25 zástupců aplikací (mřížka 5 × 5), které je možné alternovat s widgety. K tomu je navíc připravena lišta s až sedmi dalšími aplikacemi, která zůstává připnutá na všech pohotovostních plochách. Netradiční funkcí je možnost měnit vzhled ikony aplikace i její velikost. Podobně je to i v nabídce aplikací. K dispozici je dvojí zobrazení mřížky aplikací a to buď 5 × 5, nebo 4 × 5. Aplikace lze, jako obvykle, řadit dle názvu, frekvence používání nebo dle vlastních preferencí. Nechybí ani možnost skrýt libovolné aplikace v nabídce. Vámi doinstalované aplikace můžete velmi rychle také odinstalovat. Předinstalované aplikace bohužel opět, bez zásahu do telefonu, neodinstalujete.

 Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přehlednost roletky se snižuje s přibývajícím počtem trvalých prvků.

Součástí systému je i mnoho vlastních aplikací, gest a funkcí od LG. Vše začíná již u stahovací roletky, ke které lze na trvalo připnout například QuickRemote (dálkové ovládání), rychlý přístup k vybraným aplikací aj. Rovněž zde můžete ovlivňovat počet a pořadí rychlých přepínačů. Vypnout nemůžete pouze lišty s nastavením míry podsvícení a hlasitosti zvukového profilu. Z roletky můžete vstoupit také do QuickMemo, která vám umožňuje zapsat poznámku na aktuálně zobrazenou část systému. Využití tato funkce nalezne zřejmě především ve webovém prohlížeči.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
LG přidalo několik možností pro vylepšení ovládání jednou rukou.

Gestem za svým cílem

Telefon dokáže reagovat také na několik gest. Nechybí přijímání hovoru pouhým přiložením k uchu, zvednutím telefonu pro zeslabení vyzvánění či obdobné ovládání budíku nebo videa. Pro usnadnění ovládání jednou rukou jsou k dispozici možnosti přizpůsobení klávesnice (jak klasické pro psaní, tak pro vytáčení). Nepříliš obvyklá je také možnost podobného uzpůsobení systémových tlačítek nebo zamykací obrazovky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
G Flex nabízí hned několik forem multitaskingu. Více či méně použitelných.

Nakonec pokud přejedete trojicí prstů z pravého kraje displeje doleva, uložíte právě běžící aplikaci v momentálním stavu do mezipaměti. Je v ní místo max. pro tři takové úlohy. Praktický význam mi však uniká. Mnohem použitelnější tak je možnost rozdělení displeje na dvě části, přičemž v každé z nich může běžet jiná aplikace. K tomu se dostanete skrze gesto klepnutí a podržení šipky zpět. Zde si pak můžete vybrat ze seznamu takto podporovaných aplikací. Inspirace funkcemi konkurenčního přístroje Samsung Galaxy Note se zde určitě nezapře, nicméně pokud to funguje, tak není důvod si na to stěžovat, ale naopak to vítáme.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Možnost měnit velikost a podobu ikonek příliš výrobců nenabízí.

Součástí seznamu aplikací je také několik aplikací, které již známe z dřívějších modelů. Mezi ně patří aplikace pro zálohování obsahu telefon LG Backup, sociální koutek LG Square, zápisník Notebook, kancelářský balík Polaris Viewer 5 (bez možnosti vytváření souborů) či jazykový překladač Quick Translator. Již u LG G2 jsme chválili aplikaci Safety Care, která vám umožní ohlídat svůj telefon i v případě, kdy ho nemáte ve své moci, tím že můžeme na dálku odeslat informace o aktuální poloze nebo zprávu vybranému kontaktu v případě, že telefon delší dobu nepoužíváte.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V nastavení můžete upravit barvy displeje, systémová tlačítka, či si ulehčit pohyb v prostředí prostřednictvím gest.

Při pohybu v prostředí nezaznamenáte téměř žádné prodlevy či nepříjemná zaseknutí. Dle mnohých nedokáže LG svou grafickou nadstavbu dostatečně vyladit. Sám jsem se však se žádnými problémy nesetkal a telefon se mi během testování nerestartoval ani jednou. Kladně hodnotím především užitečná gesta, která vám zjednoduší denní používání. Záporným prvkem je většina aplikací od LG, které pravděpodobně ani nikdy nezapnete. Potěší tak již zmíněná možnost je alespoň v nabídce skrýt.

Výdrž předností

Četnost používání telefonu se samozřejmě projevuje na celkové výdrži telefonu. Tu zajišťuje baterie s vysokou kapacitou 3 500 mAh a dalším prvenstvím. Vzhledem k zakřivení telefonu totiž i baterie musí být zahnutá, s čím se setkáváme opět poprvé. Při vyšší zátěži telefon zvládne bez problémů přibližně 24-30 hodin. Při nižším využití se bude šplhat až ke 2-3 dnům. Subjektivně mohu říct, že kvůli výrazně větší úhlopříčce výdrž nedosahuje tak dobrých výsledků jako například LG G2. Také zmíněná Lumia 1520 se stejnou úhlopříčkou vydrží více. Při srovnání s jinými telefony však výsledky výdrže hovoří poměrně výrazně ve prospěch G Flex.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Výdrž baterie můžete podpořit také zapnutím úsporného režimu, či si nastavit jeho spuštění na určitou úroveň stavu baterie. 

Vysoce nadprůměrná a vzhledem k velikosti baterie také překvapující je krátká doba dobíjení. Z 0 na 100 to totiž G Flex zvládne již za 2 hodiny. V této oblasti tedy telefon zanechal velmi dobrý dojem.

Témata článku: LG, , , , , , LG G Flex, LG G2, Nokia Lumia 1520, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 3, Samsung Galaxy Note 3 Neo, Samsung Galaxy Note 3 Neo Duos, Sony Xperia Z, Sony Xperia Z Ultra, ZTE Grand Memo, Oficiální cenovka, Zabudovaná anténa, Subjektivní názor, Denní používání, Vysokorychlostní data, Pohodlné řešení, Jazykový překlad, Finální výběr,