LG G Flex: zahnutý a schopný regenerovat [recenze]

Do Česka přichází první zakřivený telefon, LG G Flex. Nabídne 6palcový ohebný displej a výkonný hardware. Obhájí tím ale svou cenu?
Kapitoly článku

Zdvojené přehrávače

V dnešní době je telefon současně také hudební přehrávač či i „malá televize“. Je tak nutné, aby moderní telefon všechny tyto prvky zvládal. G Flex proto obsahuje dva hudební přehrávače, krom vlastního Hudba také povinný Hudba Play. Vlastní přehrávač řadí hudbu dle běžných zvyklostí a obsahuje také jednoduchý ekvalizér. Jednotlivé skladby lze míchat či přehrávat stále dokola. V případě, že je dostupný i text skladby, zobrazí i tu. Z pohledu souborů telefon přehraje všechny, které jsou ve formátech: MP3, AAC/(e), AAC+, WAV, WMA, WMV a FLAC. Při přehrávání pak využívá také softwarového vylepšení Dolby mobile.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Údaje o skladbě můžete opět měnit přímo v telefonu (viz poslední obrázek).

Videopřehrávač je v podání LG opět velice dobře zpracovaný. Dokáže zobrazit titulky, které nejsou součástí soubory, měnit velikost obrazu, „fotit“ obraz, sdílet obraz pomocí SmartShare nebo současně přehrávat video na polovině obrazovky a na té druhé můžete pracovat či prohlížet internet. Rovněž nechybí chytré ovládání, což znamená, že telefon automaticky pozná, zda video sledujete a podle toho ho může pozastavit či spustit. Videa můžete bez konverze přehrávat v následujících formátech: MPEG-4, H.263, H.264, DivX a MKV.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Videopřehrávač od LG patří k absolutní špičce.

G Flex má v nabídce také aplikace QuickTheater, která na jednom místě přehledně sdružuje fotky, videa i přístup na YouTube. Aplikace se vytvořena přímo pro tento model a proto je její prostředí „prohnuté“. Ve výbavě telefonu nalezneme také FM tuner s RDS, tudíž si můžete pustit svoji oblíbenou rádiovou stanici, kdekoliv budete chtít. Jedinou podmínkou pro spuštění je připojení sluchátek, ve kterých je zabudována anténa.

Vše pohromadě

G Flex nestrádá ani po stránce konektivity. Dokáže využívat vysokorychlostní data a to jako LTE, tak HSPA+ (HSDPA až 42 Mbit/s, HSUPA až 21 Mbit/s). Pokud nejsou data od operátorů dostupná nebo chcete šetřit svůj FUP limit, můžete využít adaptéru pro bezdrátové připojení Wi-Fi (802.11 a/b/g/n/ac), přičemž telefon podporuje také Wi-Fi Direct. Lze z něj vytvořit i Wi-Fi hotspot. Do třetice lze využít Wi-Fi také k připojení k domácí multimediální knihovně skrze DLNA. Pro přenos souborů lze využít Bluetooth 4.0 LE s A2DP, přičemž telefony se mohou rychle a jednoduše párovat pomocí NFC čipu a věřme, že ho později bude možné využít také k bezhotovostním platbám.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Bez sluchátek s FM rádio bohužel nepustíte.

Z G Flex můžete vytvořit i kvalitní navigaci, když přitom bude využívat lokačního čipu A-GPS a GLONASS

Fotoaparát neoslní

LG se v tiskových materiálech poměrně výrazně chlubí také svým 13Mpix fotoaparátem. Oproti modelu G2 však G Flex postrádá optickou stabilizaci obrazu a musí si tak vystačit pouze s digitální variantou. Na pravé straně od fotoaparátu je umístěn LED blesk, který bude pomáhat v horších světelných podmínkách. Samotné prostředí fotoaparátu je bohaté. Můžete si vybrat z dvanácti režimů (mj. panorama, časovač, sport, burst mode, duální fotoaparát, HDR aj.). V nastavení pak můžete volit mezi různými variantami rozlišení, vyvážení bílé, hodnotami ISO nebo jasu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Barvy na fotografiích jsou přirozené. Jsou však mírně chladnější než u LG G2.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V horším světle už snímky ztrácí potřebnou kvalitu.

Schopnosti fotoaparátu se opět dělí na denní snímky a snímky focené v horších světelných podmínkách, ale ani v jednom případě nedosahují na nejlepší v oboru. Ve dne dokážete vyfotit snímky, které jsou sice barevně vyvážené a přirozené, avšak málokdy obsahují dostatečný počet detailů. V noci je situace ještě horší. Svůj podíl na tom má horší světelnost f/2,4 a absence optické stabilizace. Fotoaparát tak většinou nepojme dostatečné množství světla, a tedy nedokáže fotku dostatečně prosvětlit. Brzy se na fotografiích objevuje také šum. Často se také stane, že jsou noční fotografie rozmazané.

4K video nebo fullHD při 60 fps

Zatímco ve dne tak lze schopnosti hodnotit nadprůměrně, v noci tomu tak rozhodně není. LG se však v nedávné době zaměřila především na video. Díky tomu dokáže G Flex natáčet video dokonce v UHD rozlišení (3 840 × 2160 pixelů) nebo ve fullHD rozlišení (1 920 × 1 080 pixelů) se snímkovací frekvencí 60 fps. Výsledná videa jsou tak velmi dobrá, telefon dokáže dobře přeostřovat na jiné objekty a dobře zvládá také barevné vyvážení. Při fullHD natáčení se 60 fps je pak video zcela nepřekonatelné, co do plynulosti obrazu.

Skvělý, ale za tu cenu?

LG G Flex je bezesporu skvělé zařízení, které disponuje vysokým výkonem, pěkným designem a plynulým prostředím. K tomu musíme připočíst také ochranné pouzdro Quick Window, které k němu při nákupu dostanete zdarma. Záměrně jsem vynechal zakřivenou obrazovku, protože to je dvousečná zbraň. Na jedné straně je v dnešní době poměrně unikátní, jedinečná a málokdo bude mít telefon jako vy. Na druhé straně však stojí horší kvalita samotného displeje a dle mého subjektivního názoru v praxi téměř nulový přínos, když mezi zakřiveným a rovným displeje téměř nenajdete rozdíly.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nepřímými konkurenty může být pro LG G Flex například ZTE Grand Memo, Sony Xperia Z Ultra nebo...

Z dalších specifičností zmíním také velké rozměry a především astronomickou cenovou přirážku právě za ohnutý displej, která dělá z tohoto přístroje jen těžce prodejné zboží. Hardwarově téměř srovnatelný LG G2 se svou cenou pohybuje kolem 11 tisíc Kč, pokud bychom vzali v úvahu atypičnost G Flex, dostaneme se tak maximálně na 13 tisíc Kč. Avšak oficiální cenovka je těsně pod hranicí 20 tisíc Kč, což je holý nesmysl. Za tuto cenu se „mohou“ prodávat telefony od Apple nebo vrcholné modely Samsungu, protože ty na to jednoduše mají jméno. A ačkoliv G Flex vlastně nemá přímého konkurenta na trhu, tato cenovka je opravdu přehnaná.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
...Nokia Lumia 1520 a konečně také Samsung Galaxy Note 3.

LG G Flex však na trh určitě přináší několik inovací, na což nesmíme zapomenout. Přináší tím také určitý pohled do budoucna a lze ho za to jen pochválit. Avšak je také vidět, že se jedná o experiment a LG si tím testuje, zda podobné produkty vyvolají zájem ze strany uživatelů.

Plusy:

  • 6palcový zakřivený P-OLED displej
  • Samoopravitelný zadní kryt
  • Výkonný hardware
  • Vysoká výdrž baterie a rychlé dobíjení
  • Ochranné pouzdro Quick Window
  • Možnost natáčení videa ve 4K rozlišení či ve fullHD rozlišení a snímkovací frekvencí 60 fps
  • Notifikační dioda na přední i zadní straně
  • Propracovaná systémová gesta

Minusy:

  • Průměrný fotoaparát
  • Astronomická cena
  • Nižší rozlišení (HD) a horší kvalita displeje
  • Horší ovladatelnost
  • Starší verze Androidu 4.2.2 Jelly Bean
Kapitoly článku

Témata článku: LG, , , , , , LG G Flex, LG G2, Nokia Lumia 1520, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 3, Samsung Galaxy Note 3 Neo, Samsung Galaxy Note 3 Neo Duos, Sony Xperia Z, Sony Xperia Z Ultra, ZTE Grand Memo, Rušivý element, Vysoká výdrž, Lokační čip, F +, Konverze, Pohodlné řešení, Většina ostatních, Astronomická cena,