LG G1800: mobil s MP3 za čtyři tisíce (test)

Malý a lehký mobil s dobrým funkčním základem, displejem s 262 tisíci barvami a hlavně s MP3 přehrávačem a 64 megabajty paměti. Že bude příliš drahý? Na nové LG G1800 budou stačit jen čtyři tisíce!

Telefonování a zprávy

Adresář telefonu je samozřejmě vícepoložkový. K jednotlivým jménům můžete přiřadit tři telefonní čísla, jedno faxové, e-mailovou adresu, obrázek a specifickou vyzváněcí melodii. Můžete si přitom vybrat, které položky budete v telefonním seznamu používat. Pokud chcete vyzvánění a obrázek zachovat pro několik osob stejné, můžete využít možnost rozdělení do skupin.

 
Hledání v telefonním seznamu • náhled na kontakt • editace

Do telefonu se vejde maximálně 300 jmen, vyhledává se pouze podle prvního znaku. Při vyhledávání v plnějším seznamu musíte mít trpělivost, odezvy nejsou nejrychlejší. Při procházení se u každého jména zobrazí bublina s telefonním číslem. Až po dvojím stisknutí levého kontextového tlačítka se pak dostanete k detailům záznamu.

 
Výběr skupiny • nastavení pro skupinu

Při psaní zpráv jsem nemohl otestovat znalosti češtiny slovníku T9. Vzorek telefonu, který jsme měli zapůjčený, nebyl určený na náš trh a tak čeština chyběla nejen u zpráv, ale v celé nabídce. Raritou jsou pak popisky tlačítek s azbukou. Není se čemu divit, telefon byl původně určen pro ruský trh, kde se již prodává. K nám se samozřejmě dostane plně počeštěná verze. Otázkou však zůstává, zda bude slovník T9 psát s diakritikou a zda bude zkracovat zprávy. Podle zkušeností z ostatních modelů značky se však tohoto neduhu bát nemusíme.

Telefon si rozumí s textovými zprávami, rozšířenými EMS i multimediálními zprávami. Pro lepší využití MMS zpráv by se jistě hodil integrovaný fotoaparát. Při psaní textovek nechybí odpočítávání z celkového počtu zbývajících znaků, ani informace o počtu použitých SMS zpráv. Do paměti se jich vejde až 300.

 
Psaní textové zprávy • tvorba multimediální zprávy

Hudba stále připravena

Lidé si tento telefon budou kupovat především pro funkci MP3 přehrávače. Ten lze aktivovat tlačítkem na boku telefonu nebo z hlavní nabídky.

Pro svoje oblíbené skladby máte k dispozici 64 MB paměti. Dnes to již není mnoho, standardem nejlevnějších MP3 přehrávačů se stalo 128 MB. Na jedno běžné album komprimované s datovým tokem 128 kbit to však stačí a 64 MB je přesně na hranici, kdy mobilním telefonům s pevnou pamětí uznáváme funkci MP3 přehrávač. Pokud se navíc spokojíte s nižší kvalitou nahrávek, vejde se vám do telefonu písniček víc.

Data se do telefonu nahrávají výhradně prostřednictvím USB kabelu, který s telefonem dostanete. Můžete však použít v podstatě jakýkoli jiný USB kabel s konektorem miniUSB, například od digitálního fotoaparátu. Pokud máte při připojování telefon zapnutý, dá vám na výběr, zda ho chcete připojit jako disk Mass storage pro nahrávání dat nebo jako hardwarový modem. Pokud zvolíte první možnost, telefon se automaticky vypne a telefon se v počítači zobrazí jako další disk. Operační systém podporující zařízení Mass storage (např. Windows XP) navíc nevyžaduje žádnou instalaci ovladačů. Telefon můžete snadno používat i pro přenášení jakýchkoli nehudebních dat mezi počítači.

Do připravených složek můžete do paměti telefonu nahrát kromě MP3 souborů také obrázky nebo zvuky. MP3 skladby se nahrávají pouze do vyhrazeného adresáře, z jiného je telefon nepřehraje a to ani z vnořených složek. Skladby mohou být komprimované s různým datovým tokem, přehrávač si poradí i s proměnným.

Paměť si můžete organizovat díky jednoduchému správci souborů i přímo v telefonu. Můžete vytvářet složky, přejmenovávat, kopírovat nebo přesouvat soubory.

 
Správce souborů v telefonu

Samotný přehrávač je velmi jednoduchý. Na displeji vidíte čtyři funkce přiřazené směrům hlavní navigační klávesy – spuštění/pauza, stop, přeskok o skladbu vpřed a vzad. Kromě toho také odehraný čas skladby, její pořadí a také její název. Názvem mám na mysli název souboru, popisek ID3 je možné vyvolat z kontextové nabídky seznamu skladeb. K němu se dostanete stiskem levého kontextového tlačítka, pravé slouží k opuštění přehrávače. Pokud před jeho stiskem přehrávání nezastavíte, můžete dál pracovat s telefonem, aniž by se přehrávání samo zastavilo. Na hlavním displeji se pak zobrazuje název právě znějící skladby.

  
Přehrávač MP3 • přehrávání na pozadí

K poslechu můžete použít přibalená sluchátka nebo hlasitý reproduktor. Tomu však zcela chybí basová složka. Originální sluchátka jsme neměli možnost vyzkoušet, se sluchátky od telefonu Motorola však telefon hrál až překvapivě kvalitně. Samozřejmostí je stereo. Výtku bych měl k omezenému nastavení hlasitosti a to jak na horním, tak na spodním limitu. Při poslechu v klidu bych u některých skladeb přivítal možnost ještě většího ztlumení, venku bych naopak ocenil větší zesílení. Nastavení hlasitosti se provádí bočními tlačítky.


Seznam skladeb • informace o skladbě (ID3)


Třetí kapitolu započneme průzkumem doplňkových funkcí a skončíme u závěrečného hodnocení

Témata článku: LG, , , LG G1800, MOBI, Test, Tis, Finanční možnost, Mobil, Stisknutí levého, Vertikální šipka, Systém podporující, Dvojí stisknutí, Nepříjemné vrzání, Tisíc