LG G2: monstrum s trumfem v zádech [recenze]

LG G2 přichází s nekompromisní výbavou a cenou nastavenou proklatě nízko. Stane se černým koněm letošního podzimu?

Bez kompromisů

Jestliže v oblasti designu má telefon tu a tam nějaké mezery, u hardwarové výbavy je to jiná písnička. LG G2 je napěchovaný tím nejlepším, co mohou dnešní telefony nabídnout. Když byl na začátku srpna představen, stal se na krátkou dobu jediným modelem, který oficiálně slíbil nejvýkonnější čtyřjádrový procesor od Qualcommu, Snapdragon 800. Všechna jeho jádra mohou běžet až na frekvenci 2,26 GHz. Zástupcem výkonné složky je v tomto případě také grafický čip Adreno 330 a 2GB RAM paměť.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V benchmarkových testech patří G2 samozřejmě k tomu nejlepšímu. Zleva AnTuTu, Quadrant Standard a Vellamo.

Ze zmiňovaných 2 GB RAM paměti si však pořádný kus ukousne grafická nadstavba a vy tak reálně budete moci využít maximálně kolem 900 MB operační paměti. Velikost vnitřní paměti se pak pohybuje mezi 16 a 32 GB, v závislosti na tom, kterou variantu si pořídíte. Na českém trhu se ale bohužel uvedení té vyšší varianty neplánuje. Je to o to smutnější, že reálně využitelná paměť u 16GB verze bude maximálně 10,6 GB. S absencí podpory paměťových microSD karet to může být po delším používání poměrně velký problém.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Skutečný stav volné paměti u 16GB verze rozhodně nepatří k přednostem telefonu. Na dalších snímcích je správce souborů.

Celkový pocit z práce v prostředí je velice dobrý. Jak by také ne, s téměř nejsilnější hardwarovou sestavou pod kapotou se ani nic jiného čekat nedalo. Veškeré animace jsou plynulé. I v případě, že si nastavíte živou tapetu a animovaný widget počasí, se nemusíte bát, že by telefon jakýmkoliv způsobem zaváhal. LG neomezilo ani počet aplikací v multitaskingu, protože zřejmě vědělo, že to není potřeba. I při více než 10 spuštěných aplikacích telefon reaguje bez váhání a vše běží, jak má.

Líbivé funkční prostředí

Je trochu škoda, že LG osadilo svůj nejvýkonnější model již mírně starším systémem Android 4.2.2 Jelly Bean a „nešoupla“ mu rovnou nejnovější Android 4.3. Systém je samozřejmě překrytý grafickou nadstavbou jihokorejské společnosti. Ta působí na pohled velmi příjemným dojmem a stále pro ni platí to, co jsem zmiňoval už u Optimu G. Dle mého názoru se jedná o graficky nejzdařilejší úpravu Androidu. Navíc všechny přidané aplikace ze strany LG fungují bez problémů a netrpí geografickými omezeními, což se například o aplikacích od Sony říct nedá.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prostředí telefonu se vám bude líbit.

Po prvním spuštění na vás „za každým rohem“ bude čekat nějaký tip na usnadnění práce v systému. Tím prvním a nejpraktičtějším je trik pro rozsvícení displeje s názvem KnockOn. Dvojitým poklepáním totiž obrazovku probudíte a stejným způsobem i uspíte. V druhém případě je třeba kliknutí směřovat na stavovou lištu nebo nezaplněné místo na obrazovce. Takové místo se na velkém displeji jistě najde. Na pohotovostní plochu totiž můžete naskládat až 30 ikon aplikací (mřížka 5 × 6) nebo menší počet widgetů. Dalších až 7 aplikací se vám vejde do spodní lišty, která se zobrazuje na všech těchto plochách.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pohotovostních ploch může být maximálně sedm.

Pod touto lištou jsou ještě softwarová tlačítka, která mohou být buď tři nebo čtyři. Záleží pouze na vás, jak si je nastavíte. Příjemným překvapení je, že řádek s těmito tlačítky můžete v nastavení zprůhlednit. Hlavní nabídka disponuje rovněž mřížkou 5 × 6 aplikací. Pokud byste chtěli ikony větší, lze přepnout i na mřížku 5 × 5. Nad nimi jsou umístěny přepínače mezi aplikacemi, widgety a tlačítko pro vyhledávání a rychlou úpravu této nabídky. Aplikace lze v menu řadit abecedně, dle používání, nebo podle vlastního uvážení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Možnost zvolit si vzhled systémových tlačítek potěší.

Předinstalované aplikace LG sice nejde odinstalovat, ale v nabídce je můžete alespoň skrýt (platí i pro doinstalované), tudíž se s nimi nemusíte vůbec potkávat. Širokou paletu nastavení má rovněž zamykací obrazovka. Přizpůsobit můžete vše od efektu odemknutí, výběru tapety, přes nastavení až pěti zkratek pro přímý vstup do aplikace nebo zobrazení widgetů až po zámek telefonu. Přejedete-li na správném místě zamčené obrazovky doprava, dostanete se ihned do prostředí fotoaparátu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Widgety můžete umístit i na zamykací obrazovku.

Roletková alchymie

Samostatnou kapitolou je stahovací roletka. Její stálou součástí jsou rychlé přepínače adaptérů a jiných možností telefonu. Pod nimi pak nechybí posuvník regulace jasu displeje a regulace hlasitosti. Tím to však nekončí. Pokud si v přepínačích aktivujete položku QSlide, zobrazí se vám zde další lišta s aplikacemi. Jedná se o aplikace, které dokážou běžet současně s jinou aplikací. Jde o jednoduché věci jako kalendář, kalkulačka, zprávy apod. Všechny tyto aplikace mají ve svém prostředí malou ikonku, kterou tento formát zobrazení spustíte. Zajímavou novinkou je možnost tyto aplikace zprůhlednit, abyste mohli vidět, co je za nimi. Zpět ale k roletce.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Máte-li spuštěný hudební přehrávač nebo FM rádio, můžete ho ovládat skrze roletku.

Chcete-li mít v roletce ještě méně místa, můžete si do ní přidat také zjednodušené prostředí dálkového ovladače. V takovém případě ale z hlavní obrazovky zmizí informace o zmeškaných událostech a zprávách systému a dostanete se k nim posunem na displeji dolů. Právě z důvodu přílišného ukrojení místa v roletce však tuto volbu tolik využívat nebudete. Z celkového pohledu lze ale široké možnosti nastavení roletky jedině pochválit, protože každý si může nastavit to, co mu vyhovuje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Možnost zprůhlednění QSlide aplikací je velmi praktická.

Témata článku: LG, , , , , Apple iPhone 4, Apple iPhone 4 16GB, Apple iPhone 4 32GB, Apple iPhone 4GB, LG G2, LG Optimus, LG Optimus G, Nokia Lumia 1020, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S, Sony Xperia Z, Klidné prostředí, Spuštěná aplikace, Jediná možnost, Malý rámeček, Jednoduché gesto, Barevný efekt, Jméno volajícího, Bohaté nastavení, Jediný způsob,