LG G3: laserový jemnostpán [recenze]

LG letos naplno dokazuje, že její vrcholný model patří mezi vyvolené superphony. G3 přináší inovace, i když ani ona není bez chyb.

Dobrý = obrovský

Loňská G2 se chlubila minimálními rámečky kolem displeje. Letos už LG tuto vlastnost nevytahuje. Možná, že displej zabírá o pár procent menší plochu čelní strany telefonu. Spíš je to proto, že do popředí vystupuje jiný parametr – rozlišení, resp. jemnost. Než se pustíme do čísel a jejich reálného efektu, dovolte mi poztěžovat si na velikost displeje.

Pět a půl palce už je za hranou přijatelné ergonomie. I když mám relativně velkou ruku, často jsem nucen ručkovat a Android ala LG situaci příliš nepomáhá. Ukázkovým příkladem je mailový klient s tlačítkem pro smazání zprávy u horního okraje displeje, do stejných míst se sahá i pro horní systémovou roletu. Tam už jednoduchým pohybem palce zkrátka nedosáhnu, musím přehmatávat, ručkovat, popohazovat telefon, použít druhou ruku. A když pak potřebujete šipku zpět, která je naopak úplně dole, ručkujete znovu.

Klepněte pro větší obrázek 
Velké telefony jsou dnes zkrátka v módě. Tady je LG vedle OnePlus One.

Je to taková nenápadná nepříjemnost, ale uvědomím si ji mnohokrát za den. Velká plocha displeje je příjemná, hodně místa pro klávesnici se také hodí, ale všechno bych to vyměnil za pohodlnější ovládání. Bohužel, takový je trend – špičkově vybavený mobil dnes automaticky znamená obrovský mobil. Situaci nezachraňují ani mini verze těchto vlajkových lodí. S velikostí displeje totiž ztrácí i výkon a technické parametry, takže na slavném jméně spíše parazitují (s čestnou výjimkou Sony Z1 Compact).

Nejjemnější displej na českém trhu

LG posunuje hranice, G3 dostala Quad HD displej (zkráceně QHD, tedy rozlišení 2 560 × 1 440 pixelů). Není to první telefon na světě, ale na českém trhu ano a mezi „velkými značkami“ také. A to je velmi důležité. LG překonalo Samsung, HTC, Sony i další, LG donutilo konkurenci reagovat. Další otázkou však je, jestli má zrovna tahle inovace reálný přínos, nebo jde jen o tabulkové překonání konkurence, případně trumf marketingového oddělení. Když vezmete do ruky QHD telefon, poznáte to na první pohled? Odpověď je překvapivě jednoduchá.

Ne. Až když jsem si v klidu sednul, položil vedle sebe QHD a FullHD telefony a začal jsem hledat rozdíly, tak jsem je našel. V tomto směru skvěle posloužila ikonka aplikace Kiosek Play, která v sobě má velmi drobný text. Až na něm při pozorném zkoumání uvidíte rozdíl. Na QHD displeji by šlo přečíst – kdyby nebylo tak malé. Na FullHD displeji už narazíte na nedostatek detailů a text byste nepřečetli ani s lupou.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Praktická ukázka: vlevo HTC One M8, napravo LG G3. Zaměřte se na ikonku aplikace Kiosek Play.
Klepněte pro větší obrázek
Ano, rozdíl vidíte, ale jen když si dáte opravdu záležet.

…lupou se ale na telefony obvykle nedíváme. Tedy. Rozdíly mezi QHD a FullHD jsou, najdete je pouhým okem, ale při úhlopříčkách kolem 5 nebo 5,5 palce a běžné pozorovací vzdálenosti, to není problém, který by vás musel trápit. S klidným svědomím si kupte FullHD smartphone, při běžném používání rozdíl neuvidíte.

Tomuto tématu jsem věnoval celý článek. Přesto jsem se v následujících týdnech při pohledu na G3 několikrát přistihl při myšlence „To QHD, to je krása na pohled“. Jinými slovy, psychika je mocná čarodějka, takže své předchozí doporučení lehce pozměním: jestli jste sugestivní typ, kupte si telefon s QHD displejem, vašemu mozku se bude náramně líbit!

Znovu a znovu jsem bral do ruky FullHD displej a opakovaně se přesvědčoval o tom, že rozdíl je viditelný jen při podrobném zkoumání. Na běžnou vzdálenost oči-displej kolem 30, možná 40 cm, je rozdíl zanedbatelný. Navíc jen s LG G3 můžete balit holky na to, že máte telefon s nejjemnějším displejem na světě (a nebudete lhát).

Myslím, že s rozlišením displejů to bude stejné jako před pár lety s rozlišením fotoaparátů. Výrobci nám budou tvrdit, že čím víc, tím líp, bez ohledu na reálný efekt. Je to přirozený vývoj, nemá cenu mu odporovat a je jen logické, že se špičkově vybavené smartphony snaží posouvat hranice.

Rychlejší senzor, prosím

Co se ostatních vizuálních vlastností týče, je to typické IPS s krásnými a přirozenými barvami. Na slunci nastává problém s viditelností, ale i to je pro IPS typické. Díky vysokému jasu patří G3 k tomu lepšímu, co je dnes možné koupit. Jas displeje si můžete nechat regulovat automaticky, nicméně reakce na náhlou změnu světelných podmínek jsou relativně pomalé. Znát je to třeba když vám telefon začne vyzvánět v temné kapse, vy jej vytáhnete na jasné denní světlo a (v tomto případě velmi dlouhé) dvě sekundy trvá, než se displej rozzáří naplno.

Klepněte pro větší obrázek 
Nejvýrazněji je vidět čelní kamera. Nalevo od ní je notifikační dioda, napravo pak dva senzory: přiblížení a intenzity okolního osvětlení.

Témata článku: LG, , , , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 5s, Apple iPhone 5s 32GB, Apple iPhone 5s 64GB, HTC One, HTC One (E8), HTC One (M8), LG G3, LG G3 32GB, Nokia Lumia 930, OnePlus One, OnePlus One 64GB, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S5, Sony Xperia Z2, Xiaomi Redmi, Xiaomi Redmi Note, Denní světlo, Metallic Black