LG GD880 Mini: návykový kvádr (test)

LG Mini má v rukávu několik trumfů. Předně zaujme designem, malými rozměry a kvalitní konstrukcí. O to více pak překvapí bohatá výbava uvnitř.

Multitouch pro zoom

LG GD880 Mini se při ovládání spoléhá výhradně na svůj dotykový displej, jakákoli hardwarová tlačítka na přední straně chybí. Kapacitní panel s úhlopříčkou 3,2 palce je vyroben technologií TFT. Nabízí rozlišení 480 × 854 pixelů a zobrazí 256 tisíc barev. Hlavně barevnost a ostrost displeje je na vysoké úrovni a přestože známe i lepší displeje, panel LG Mini patří ve své třídě k těm nejlepším.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Kapacitní technologie naznačuje podporu multitouche, tedy snímání více dotyků současně. Tuto funkci LG GD880 Mini nezvládá na očekávané úrovni. Častá nepřesnost a absence jakékoliv jiné možnosti přibližování (např. při prohlížení fotografií) je problémem. Třeba však připomenout, že ani zařízení od konkurence v této cenové kategorii na tom nejsou mnohem lépe. V internetovém prohlížeči ale funguje tzv. pinch zoom bez potíží.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Telefon je vybaven akcelerometrem, který otáčí obrazovku podle polohy telefonu. Tuto funkci využijete při prohlížení fotografií či surfování na internetu. Malému LG nechybí ani proximity senzor, který zajišťuje vypnutí displeje při telefonování. Čitelnost displeje na přímém slunci není úplně dobrá. Špatné podmínky znásobuje množství otisků a nečistot, kterým se v případě dotykového displeje nevyhnete.

Život bez kláves

LG GD880 Mini nedisponuje hardwarovou klávesnicí. Kromě několika tlačítek na hranách nenabízí další hardwarové ovládací prvky. To je daň za snahu o co nejčistší design blížící se kvádru. Určitě by však nebyla na škodu přítomnost kláves pro přijetí a ukončení hovoru, jak tomu bylo u starší LG Areny. Alespoň senzorové klávesy by designový koncept nenarušily. Po několika dnech používání jsme si však na ovládání bez fyzických tlačítek zvykli.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Specifikem takového ovládání je nutná přítomnost virtuálních funkčních tlačítek na každé obrazovce v menu, čímž se zbytečně ukrajuje na užitné ploše displeje. Naštěstí širokoúhlé rozlišení si může dovolit takovou ztrátu. Ve spodní části obrazovky se tak téměř vždy setkáme s virtuálním červeným a zeleným sluchátkem nebo dvojitým čtvercem značícím multitasking. K samotnému ovládání nemáme větší výhrady. Občas se nám ale prostředí zdálo pomalé, některé animace nebyly zcela plynulé. Displej na dotek reaguje dobře, náročnosti uživatelského prostředí asi příliš neodpovídá osazený procesor. Jeho parametry však výrobci u hloupých telefonů nezveřejňují.

Pozměněný S-class

Jak už bylo řečeno, LG Mini není smartphone. Pracuje na standardním uzavřeném operačním systému výrobce, který známe i ze starších modelů. Obnovené uživatelské rozhraní S-class přineslo lehce upravenou domovskou obrazovku i hlavní nabídku. O zásadních změnách se však hovořit nedá. Namísto čtyř domácích obrazovek jsou nyní k dispozici tři.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Všechny plochy lze libovolně upravit pomocí widgetů, internetových záložek nebo zástupců odkazující na aplikace. V nabídce je celá řada různých widgetů od hodinek, přes události až po miniaplikace sociálních sítí. V omezené míře je možné další widgety stáhnout z internetu a doinstalovat. K tomu slouží LG Application Store, který však pro české uživatele ještě nenabízí plnohodnotný obsah.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Ve spodní části pohotovostní obrazovky se nacházejí specializovaná virtuální tlačítka na rychlý přístup do hlavní nabídky, zprávám, kontaktům a k numerické klávesnici. Styl ikon a grafika v prostředí může vzdáleně připomenout systém iOS. Telefon podporuje multitasking. Překvapivě jde o multitasking plnohodnotný, nikoli jen o přepínač nedávno spuštěných nebo pevně daných aplikací. Po znovuaktivaci dříve spuštěné aplikace ji najdete v zanechaném stavu, například u prohlížeče na naposled otevřené stránce. I při desítce spuštěných aplikací najednou telefon nezaznamenal jakékoli zpomalení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

LG GD880 Mini podporuje také dotykové zkratky na uzamčené obrazovce. Prstem opíšete například kružnici a otevře se vám příslušná aplikace či odkaz. Jedná se o obdobu písmenných gest v prostředí TouchWiz u Samsungu. Aktuální stav telefonu je možné zkontrolovat kliknutím na horní stavový řádek. Získáte tak rychlý přístup k novým událostem, vyzváněcím profilům, ovládání Wi-Fi a Bluetooth připojení, hudebnímu přehrávači a budíku. Pokud si na plochu naskládáte vhodné doplňující zástupce a widgety, nebudete mít díky bohaté notifikační liště potřebu chodit často do nabídky.

Klepněte pro větší obrázek

V hlavní nabídce najdeme ikony uspořádané do mřížky o čtyřech krát třech řadách. K dispozici už není horizontální nadhled, jak tomu bylo v případě LG Areny nebo protáhlé New Chocolate. Mezi třemi listy nabídky se posouváte potáhnutím prstu ze strany na stranu, o pořadí podplochy informují úsečkovité indikátory v horn části displeje pod notifikační lištou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Hlas i text jako manažer

S LG Mini si zavoláte v pásmech GSM na frekvencích 850, 900, 1 800 a 1900 MHz. V případě sítí třetí generace jsou to frekvence 900 a 2 100 MHz. Kvalita hovoru je dobrá, ani k hlasitosti sluchátka nemáme žádné výhrady. Druhá strana si při telefonování nikdy nestěžovala na jakékoliv nedostatky a během testování jsme nezaznamenali žádné problémy s příjmem signálu.

Do paměti adresáře uložíte až tisíc vícepoložkových kontaktů. Vybrané kontakty můžete označit jako oblíbené nebo je zařadit do vlastních vytvořených skupin. V nabídce je také rychlá volba. Při přidávání nového kontaktu máte k dispozici standardní možnosti jak přidat fotku, několik čísel, e-mail či adresu. Protokol hovorů zaznamenává všechny komunikační události, včetně informací o SMS a MMS zprávách. LG GD880 Mini podporuje také videohovory.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Témata článku: LG, , , LG BL40 New Chocolate, LG GD880 Mini, Kvádr, Vyhlížející mobil, Designový koncept, Silný procesor, Aktivní kryt, Test, Hudební knihovna, Nepříjemné vrzání, Rychlá volba, Pravidelná kontrola, Odpovídající cena, Mini +, Příslušná aplikace, Externí aplikace, Cihlička, Min, Mini, Kompaktní disk, Hezký design, Širokoúhlé rozlišení