LG GX300 a GX500: klasik a dotykáč pro dvě SIM

Také LG se pravidelně věnuje dualSIM telefonů. Představuje novinky GX300 a GX500, první v klasickém podání, druhou s dotykovým displejem.

LG patří mezi tradiční velké výrobce dualSIMových telefonů. Obvykle však jeho produkty nejsou určeny přímo pro Evropu, nejčastěji se s nimi telefonuje na území Ruska a Ukrajiny. LG nyní do svého portfolia telefonů pro dvě SIM přidává dvě novinky. LG GX300 je klasická tatranka, vyšší LG GX500 má dotykový displej a stane se tak přímou konkurencí pro Samsung B5722.

LG GX300: útlý klasik s dlouhou výdrží

U modelu GX300 na první pohled nic nenasvědčuje, že se jedná o telefon s podporou dvou SIM karet najednou. Střídmé rozměry 116 × 51 × 13 mm jsou pro dualSIM dobrou vizitkou. Na krytu telefonu však najdete klávesu vyhrazenou k přepínání aktivní karty a ta už přítomnost dualSIMu zpečetí. LED dioda slouží k barevné signalizaci, která ze SIM karet je v danou chvíli aktivní. Displej telefonu zobrazuje na úhlopříčce 2,2" matici 176 × 220 pixelů v 262 tisících barev, na zádech telefonu je umístěn 2Mpx snímač s fix focusem a diodovým přisvětlením. Klávesnice je v jednom bloku a nabídne standardní rozvržení hlavních ovládacích prvků v čele s pětisměrnou kurzorovou klávesou.

Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Interní paměť telefonu se zastavila na 30 MB, rozšířit ale půjde paměťovými kartami microSD až do kapacity 4 GB. S vysokokapacitními (microSDHC) tedy nemůžeme počítat. Při psaní zpráv všeho druhu (i e-mailů) přijde vhod prediktivní slovník T9, pro brouzdání na internetu je připraven internetový xHTML prohlížeč. K dispozici je však pouze EDGE, takže si velké rychlosti moc neužijete.

Ve výbavě dále objevíme Bluetooth 2.1, které se bude starat o bezdrátové přenosy hlasu, hudby a dat. Pro synchronizaci s počítačem, přijde vhod kabel s USB 2.0. Další nabídka je již poměrně standardního rázu, FM rádiu sekunduje hudební přehrávač s podporou běžně používaných formátů, videopřehrávač si poradí jen se soubory H.263 a MP4. Nesmíme zapomenout ani na podporu Javy, 3D hry si na telefonu nezahrajete, z důvodu chybějícího doplňkového API. Model GX300 bude cílen do nižší třídy, hlavním tahákem bude bezesporu funkcionalita dvou SIM karet, s nimiž díky 1 500mAh baterii může na příjmu vydržet opravdu dlouho.

LG GX500: dotykový dualSIM s Wi-Fi

DualSIM v dotykovém podání, je to je základní charakteristika přístroje s označením GX500. Rezistivní dotyková plocha má úhlopříčku rovné tři palce. Rozlišení charakterizuje širokoúhlé QVGA, tedy 240 × 400 pixelů, což bude pro cílovou skupinu uživatelů rozhodně stačit. Pod displejem si pak rozdělily místo tři klávesy, sluchátka pro ovládání hovorů a také kruhová středová klávesa. Na levém boku jsou umístěny dvě klávesy pro korekci hlasitosti, o něco níže pak čeká záslepka paměťových karet microSD (maximální kapacita je 4 GB). Třímegapixelový fotoaparát se nachází na zadním krytu, bohužel, automatické ostření od něj čekat nemůžeme. Videosekvence budou maximálně ve VGA rozlišení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Ve výbavě nechybí Bluetooth 2.1 včetně A2DP profilu, FM rádio s RDS nebo hudební a video přehrávač. Na zařízení bez problému spustíte i 3D java hry, velikost instalačního souboru jar však nesmí přesáhnout 1 MB. K přetáčení obrazu v některých nabídkách a aplikacích bude sloužit akcelerometr. K internetu se připojíte přes EDGE nebo přes Wi-Fi (802.11 b/g), na prohlížení poslouží jednoduchý xHTML prohlížeč. S dodávanou 1 500mAh baterií je udávaná doba pohotovosti rovna 400 hodinám i při použití obou SIM karet zároveň. Tato čísla však bývají ve všech případech nadsazená, laboratorní podmínky totiž běžnému používání přístroje nikdy nemohou odpovídat. Telefon se začal v květnu prodávat v Rusku, co nevidět by se měl dostat na další evropské trhy. Cena zveřejněna nebyla.

Diskuze (3) Další článek: Sony Ericsson W150i: když se z X10 mini stane Walkman

Témata článku: LG, , , , Samsung B5722, Dotyk, Klasická tatranka, Klasik, Základní charakteristika, Dot, Pro +,