LG K10: levný oblázek pro mladé [recenze]

Atraktivní vzhled, dlouhá výdrž baterie, skvělý foťák a nízká cena. Tak nějak by se daly shrnout hlavní požadavky mladých. LG proto přispěchalo s odpovědí v podobě LG K10.
Kapitoly článku

1. Design: jako oblázek

I když LG v poslední době začalo vážně koketovat s kovem, tak je K10 stále pouhý „plasťák“, musím ale říci, že rozhodně povedený. Konstrukce je velmi pevná, nikde se nic neohýbá ani nevrže. Pochválit musím i vzhled, který na pohled připomíná oblázek, kvůli oblému tvaru a zúženým okrajům. Příjemně na mě zapůsobilo i zaoblené krycí sklíčko s tzv. 2,5D efektem, které dodává telefonu atraktivnější vzhled.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
LG K10 je skutečně jako oblázek, stejně tak i klouže z ruky.

Smartphone má kompaktní rozměry 146,6 × 74,8 × 8,8 mm a váhu jen 142 gramů, takže skvěle padne do ruky a příjemně se drží. Na vrub mu však musím připsat tendenci vyklouzávat z ruky, kterou moc nezachraňují ani vroubkovaná záda.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Vroubkovaná záda jsou pokusem nějak telefon ozvláštnit. Ne každému se to ovšem musí líbit. Nemůžou také chybět pro LG typická tlačítka vypínaní displeje a regulace hlasitosti.

Na přední straně přístroje se nachází pouze displej, přední kamerka, sluchátko a nutné senzory (senzor přiblížení a světelný senzor). Jelikož telefon používá softwarová ovládací tlačítka, působí spodní brada nevyužitě, výrobce však prázdný prostor šikovně zakryl svým logem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Jak je u LG typické, na bocích nenajdete vůbec nic

Prázdné jsou dokonce i boky zařízení, LG totiž typicky zapínací tlačítko i regulaci hlasitosti umístilo na záda telefonu. Mimo jiné zde najdeme i čočku fotoaparátu, LED diodu a také reproduktor. Zbylé prvky, tedy micro-USB a 3,5mm jack konektor a mikrofon najdete na straně spodní.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
V balení najdete kromě telefonu napájecí adaptér, kabel micro-USB a sluchátka pro nouzový poslech.

Známka za design: 7,5 z 10


2. Displej: „hádéčko“ s ohnutým sklíčkem

Přestože má IPS displej úhlopříčku 5,3", vsadilo LG pouze na HD rozlišení 1280 × 720 pixelů. Ač to někomu může připadat málo, po několika týdnech používání bych to rozhodně za slabinu nepovažoval. Pokud totiž displej nebudete zkoumat zblízka, rastr nespatříte. V LG zřejmě pochopili, že ve střední třídě není důležité hnát se za parametry, ale naopak nižším rozlišením mohou pomoci k vyšší výdrži baterie.

Co se týče barevného podání musím pochválit zejména podání černé, které dle mého názoru překonává i dražší konkurenci s IPS displeji, což potvrdilo i následné měření. Telefon má rovněž skvělé pozorovací úhly a špatná není ani viditelnost na slunci. Dále bych vyzdvihnul dnes již poměrně populární zahnutí 2,5D, které způsobuje zahnuté krycí sklíčko.

Naměřené parametry displeje:

  • průměrná barevná odchylka: 8,45
    (Ideální hodnota je 0, údaj určuje odchylku od normy stanovené pro BluRay. Smartphony s odchylkou do hodnoty 6 mají stále velmi realistické podání barev. LG K10 si barevně trochu vymýšlí.)
  • maximální barevná odchylka: 15,49
    (Hodnota u nejvíce odchýlené barvy. U LG K10 je to fialová)
  • gamma: 2,29
    (Ideální hodnota je 2,20, údaj vypovídá o podání černé a odstínů šedé barvy. LG K10 má dobré podání odstínů šedé.)
  • maximální jas: 329 cd/m2
    (Čím vyšší hodnota, tím lepší jas; nejzářivější IPS displeje na mobilech mají maximální jas okolo 600 cd/m2. Čitelnost LG K10 na slunci je dostačující.)
  • minimální jas: 4,8 cd/m2
    (Čím nižší hodnota bližší nule, tím méně může displej méně zářit. To se hodí například při nočním čtení.)
Klepněte pro větší obrázekGamut barevného spektra – bílý trojúhelník nevyplňuje celou plochu normovaného spektra (černý trojúhelník). To znamená, že LG K10 nedokáže zobrazit všechny barvy tak, jak mají být. Celkově tak displej působí mdlejším dojmem s předností studených odstínů barev (fialová, modrá). V dané cenové kategorii ale nejde o nic výjimečného.

Stěžovat si nemůžu ani na minimální a maximální jas, má hlavní výtka však směřuje k jeho automatické regulaci. S tou jsem bojoval několik dní a nakonec jsem se musel stejně spolehnout na ruční regulaci. Za tmy totiž často nesnížila jas na minimum a na přímém slunci zase naopak jasu nepřidala, takže bez manuálního zásahu bych neviděl nic. Může však jít jen o problém našeho kusu. U LG K10 samozřejmě nechybí ani možnost aktivace displeje dvojitým poklepáním.

Známka za displej: 6 z 10


3. Hardware: pracant s malou pamětí

Srdcem telefonu je čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 410 s taktem 1,2 GHz, který je už od loňského roku častou volbou u telefonů nižší střední třídy. I když nejde o žádného trhače rekordů, stačí pro plynulý chod zařízení a dovolí s jistými omezeními rozjet i náročnější 3D hry. Mrzí mě, že si LG ponechalo svůj zlozvyk šetřit u levnějších telefonů na operační paměti a u „kádesítky“ znovu nabízí jen 1,5 GB RAM i když většina konkurence startuje minimálně na 2 GB.

V praxi jsem se však s nedostatkem paměti nesetkal a vždy zůstává volných alespoň 500 MB. Při dlouhodobějším používání však už můžete menší paměť RAM pocítit. Telefon dále nabízí 16GB vnitřní úložiště, z něhož vám při prvním spuštění zbyde volných necelých 11 GB. To už méně náročnému uživateli bez problému vystačí pro běžné používání. V opačném případě můžete úložiště rozšířit paměťovou kartou o kapacitě až 32 GB.

Výsledky benchmarku AnTuTu 6.0: 

  • Celkové skóre: 27 863
  • 3D: 257
  • UX: 12 821
  • CPU: 11 098
  • RAM: 3 687

Dalším důležitým parametrem je výdrž. O tu se stará akumulátor s kapacitou 2 300 mAh. Zde musím LG hodně pochválit za to, že zachovalo možnost uživatelské výměny. Překvapila mě i samotná doba výdrže. Telefon totiž s neustále zaplou Wi-Fi a mobilními daty,  při volání, SMS, surfování na webu, kontrole mailů a sociálních sítí nebo na přehrávání streamované hudby z Apple Music, vydržel dva dny.

AnTuTu Battery Test:

  • 8260

Při náročnějším používání se výdrž samozřejmě sníží. Naopak při méně náročnější práci s telefonem se můžete dočkat i dvou a půl dnů výdrže. Horší je to však s nabíjením, které trvá bez pár minut 3 hodiny.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Telefon vydrží dva dny běžného používání, s úsporným režimem můžete přidat i dalšího půl dne k dobru

LG K10 podporuje LTE ve všech pásmech včetně 800 a 900 MHz, nabízí také podporu Bluetooth 4.1 LE či Wi-Fi 802.11 b/g/n, tam jste bohužel omezení pouze na 2,4GHz pásmo. Přítomno je také NFC nebo FM rádio, ke kterému je nutné připojit sluchátka do 3,5mm jack konektoru. K nabíjení a datovým přenosům zde slouží standardní micro-USB konektor, bohužel bez podpory OTG. Samozřejmě nechybí ani navigační systémy jako je GPS, A-GPS, Glonass nebo také jen obyčejný digitální kompas.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pod odejmutelným krytem naleznete slot na micro SD kartu, nano SIM a také uživatelsky vyměnitelnou 2 300mAh baterii

Zmínit je rovněž třeba zvukové podání. O to se stará nenápadný reproduktor na zádech telefonu. Na něm je znát, že se šetřilo. Co se týče hlasitosti, nijak zásadní výhrady nemám a na maximální volume přístroj rozhodně nepřeslechnete. Horší je to s kvalitou, repráček totiž začíná šumět už kousek za polovinou maximální hlasitosti. Pro poslech hudby tedy raději využijte sluchátek, ale ne těch přibalených, tam kvalitní zvuk také nehledejte, přesto je pozitivní, že i v této ceně je výrobce k telefonu přibalí.

Známka za hardware: 5 z 10


4. Software: vyladěné lízátko

Operačním systémem telefonu je Android 5.1.1 s vlastní nadstavbou LG UI 4.1. Ta je uživatelům telefonů LG dobře známá a mně osobně hodně vyhovuje. Je intuitivní, přehledná a mohu potvrdit, že i dobře odladěná. Celé prostředí se nese v duchu material designu vycházejícího z pětkového Androidu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Vzhled LG UI 4.1 je velmi podobný čistému Androidu

Nalezneme však několik změn, například přehledně rozdělené nastavení podle kategorií, i to však lze přepnout na klasický seznam. Vylepšená je i vysouvací roletka, kde si můžete dle své libosti zobrazit používané přepínače nebo měnit jas či hlasitost.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nastavení je přehledně roztříděné do sekcí

LG naštěstí patří k těm výrobcům, které se do telefonu nesnaží přidat zbytečný balast a aplikace, které zde najdete naopak můžete dobře využít, případně však není problém cokoliv odinstalovat. Ke všem aplikacím se můžete dostat skrze hlavní nabídku, LG totiž stále ignoruje trend mít appky pouze na plochách. Všechny aplikace si můžete prohlédnout ve fotogalerii v poslední kapitole článku.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Předinstalované aplikace případně obchod s aplikacemi LG v telefonu rozhodně nijak nepřekáží, přesto je lze odinstalovat.

Pro méně zdatné uživatele, lze prostředí přepnout do jednoduchého režimu, kdy máte všechny základní funkce přístupné přímo z přednastavených ploch. Najdete zde ale i jiné šikovné funkce, například oblíbený režim Nerušit, který vypne zvukové oznámení v předem nastavený čas.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Jednoduchý režim oseká prostředí na pouhé 3 plochy, kde si můžete nastavit oblíbené aplikace či rychlé volby pro kontakty. 

U každé z aplikace také můžete spravovat nastavení notifikací. Specialitou LG je také modifikace systémových tlačítek, k těm výchozím (zpět, domů, multitasking) si můžete přidat tlačítko pro stáhnutí notifikační lišty nebo pro snímek obrazovky a jeho následné uložení do poznámek.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
V nastavení můžete například spravovat notifikace, či ovládací tlačítka ve spodní liště

Známka za software: 8 z 10


5. Fotoaparát: skrytý talent

LG u modelu K10 použilo snímače o rozlišeních 13 a 5Mpx. Prvně jmenovaný se nachází na zadní straně, kde ho doplňuje LED blesk. Jeho výsledky mě vzhledem k ceně a k minulým zkušenostem s levnějšími modely LG velmi příjemně překvapily. Fotografie jsou ostré, mají věrné barvy a s jejich kvalitou nijak výrazně nezacloumá ani protisvětlo či scéna s velkým dynamickým rozsahem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázkové fotografie. Více fotek naleznete v poslední kapitole recenze.

Pochválit musím i noční fotografie, šum je u nich sice patrný, ale přepaly u jasných světel nejsou tak výrazné a narozdíl od mnoha cenově srovnatelných telefonů fotky jsou v rámci možností poměrně ostré aniž bych musel používat stativ. Ve střední třídě jej tedy hodnotím jako nadprůměr.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Prostředí fotoaparátu je oproti vyšším modelům značně osekané. Potěšila mě však možnost pozastavit nahrávání videa.

Výslednou známku jsem bohužel musel snížit kvůli samotné aplikaci. Ta uživateli neumožňuje nastavit prakticky vůbec nic. Dovolí vám pouze manuálně zaostřit pokud selže autofokus, nebo můžete zapnout blesk či samospoušť. Jednou z mála funkcí je pořízení selfie gestem ruky. Pro milovníky selfie LG přidalo funkci, kdy se náhled fotoaparátu zmenší pouze na malé okénko s jasný bílým pozadím okolo, které simuluje přední blesk.

Telefon samozřejmě umí natáčet i video a to ve Full HD rozlišení. Video ale není moc plynulé a obraz se obvzláště při rychlejším pohybu mírně trhá. Výhodou je ovšem možnost pozastavit nahrávání videa a poté na něj znovu navázat, což může do jisté míry vynahradit případné stříhání videa.

Známka za fotoaparát: 6,5 z 10


Závěr: ve stínu konkurence

Pakliže jste recenzi dočetli až do konce, asi už tušíte, že se LG K10 vcelku povedlo. Za cenu 5 000 Kč nabízí zajímavý vzhled, dobrý poměr ceny a výbavy a pro někdo ho může být i levnou vstupenkou do sítě LTE. Osobně mu musím vytknout pouze 1,5 GB operační paměti a ani novější čipset by v roce 2016 rozhodně neurazil, ale při běžné používání vás rozhodně limitovat nebudou. Naopak minusy kompenzují skvělý fotoaparát, nadprůměrná výdrž a dobře odladěné prostředí.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Kromě černé varianty je K10 na českém trhu i v bílém provedení

„Kádesítka“ to však na trhu nebude mít jednoduché, jelikož konkurence nespí a za stejnou cenu nabízí velmi podobnou (někdy i lepší) výbavu. Mohu zmínit například Huawei P8 Lite s obdobnou výbavou v kompaktnějším těle (5 000 Kč). Pokud toužíte raději po kovovém tělě, může vás zaujmout nové LG Zero (5 000 Kč). Jestli raději oceníte dlouhou výdrž, doporučit mohu Lenovo P1m s 4000mAh baterií (4 500 Kč). A najdete i spoustu dalších. Po LG K10 tak zřejmě sáhnou spíše spokojení uživatelé této značky.

Celková známka LG K10:​ 6,6 z 10

(Celková známka vzniká z aritmetického průměru všech pěti dosavadních udělených známek. Všechny kategorie mají stejnou váhu.)

Verdikt: LG K10 ve střední třídě nabídne téměř vše, co si uživatel žádá. Má pěkný displej s efektním 2,5D zahnutým krycím sklíčkem, nadprůměrný fotoaparát či dvoudenní výdrž baterie. Ocenit musíme i odladěné prostředí postavené na Androidu 5.1 Lollipop. Díky nízké cenovce a atraktivnímu vzhledu lze telefon považovat jako skvělou volbu zejména pro mladé.

Plusy:

  • Povedený oblázkový design
  • Nadprůměrný fotoaparát
  • Dvoudenní výdrž baterie
  • Odladěné, čisté prostředí

Minusy:

  • Méně spolehlivá automatická regulace jasu
  • Pouze 1,5 GB RAM
  • Nabíjení trvá až 3 hodiny
  • Horší reproduktor

Témata článku: LG, , , , , , Huawei P8, Huawei P8 64GB, Huawei P8 Lite, Huawei P8 Max, LG K10, LG Zero, Pět Android, Srovnatelný telefon, Oblíbený režim, Dobrý poměr, Talent, Základní funkce, Pěkný displej, Krycí sklíčko, Napájecí adaptér, Hlavní výtka, Studený odstín, Zbytečný balast, Skvělý fotoaparát,