LG KC550: nejlevnějších pět mega na trhu (test)

LG přináší na náš trh nový vysouvák, který vás překvapí svou bohatou multimediální výbavou i příznivou cenou.

Hry: stačí mávat telefonem

V oblasti zábavy začnu hrami, protože ty jsou ve spojení s pohybovým senzorem podstatnou vlastností telefonu. V přehrávači M-Toy najdete šest her, které tento senzor využívají. Jedná se o házení šipek, magickou věštící kouli, bludiště, odpalování míčku při baseballu, hod kladivem a rybaření. Některé hry se mi líbí více, jiné méně. Nové bohužel nelze přiinstalovat. Všechny se ale z velké většiny ovládají jen nakláněním telefonu a mácháním s ním ve vzduchu. Zábavnost her vzroste, pokud telefon připojíte pomocí speciálního kabelu k televizoru a telefon používáte jako herní konzolu. Tento kabel ale bohužel není součástí základního balení a musíte si jej dokoupit.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přehrávač M-Toy a hry ovládané pomocí pohybového senzoru
LG KC550 ale nabízí i klasické Java hry. V telefonu najdete předinstalované dvě: jízdu na skateboardu a pobíhání s kočičkou při plnění různých úkolů. Další Java hry lze samozřejmě doinstalovat. Telefon je dokáže přijmout i přes paměťovou kartu nebo Bluetooth. Java je ale velmi pomalá.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Předinstalované Java hry
Výsledky aplikací jBenchmark:
  • jBenchmark 1.0:          3711 bodů
  • jBenchmark 2.0:            133 bodů
Hudební přehrávač si poradí se všemi běžnými formáty a hraje i na pozadí. Hudbu třídí podle ID3 tagů, rozdělení do složek je bohužel zbytečné. Vybírat skladby tak můžete podle interpreta, alba i žánru. K dispozici je jednoduchý ekvalizér s předdefinovanými křivkami a možnost vytvářet playlisty. Telefon obsahuje i FM rádio s pamětí pro dvanáct stanic, které hraje jen s připojenými sluchátky. Ta lze využít jako handsfree. Jejich kvalita je pro poslech hudby průměrná.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hudební přehrávač a hudební knihovna • ekvalizér
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sluchátka mají průměrnou kvalitu • datový kabel je součástí základního balení 

EDGE musí stačit

Pro datové přenosy je k dispozici EDGE a GPRS ve třídách 12. UMTS bohužel chybí. Konektivitu na krátké vzdálenosti zajistí Bluetooth 2.0 s profilem A2DP. K telefonu tak připojíte i bezdrátová stereofonní sluchátka. Při spojení přes datový kabel, který je součástí základního balení, můžete využít USB Mass Storage. Paměť telefonu i obsah paměťové karty se objeví jako další diskové jednotky. Pro pohlížení wapu a xHTML stránek slouží prohlížeč se základními funkcemi. Je škoda, že stránky nelze otočit na šířku ani pomocí polohového senzoru ani manuálně.
 
V krabici jsem našel i malé cédéčko s obslužným softwarem LG PC Suite. Po úvodních problémech se mi nakonec podařilo přes kabel navázat komunikaci mezi telefonem a tímto programem. Tento program umožňuje celkovou správu telefonu. Můžete editovat telefonní seznam i události v kalendáři, synchronizovat je s programem Outlook nebo pročítat SMS zprávy. Nepřišel jsem ale na to, jak přes program textovku odeslat. Nechybí samozřejmě možnost připojit přes telefon počítač k internetu. Potěší, že celá aplikace LG PC Suite je lokalizována do češtiny.
 

Hlavně pro zábavu

LG KC550 je zajímavý telefon. Své uživatele by si mohl najít díky svým propracovaným multimediálním funkcím. Jeho hlavním tahákem je bezesporu pětimegapixelový fotoaparát s dobrou výbavou vytvářející slušné snímky. Herní dovednosti ocení zejména mladší generace, u které by mohl telefon svým multimediálně-zábavným zaměřením sklízet úspěch.
 
Uživatelé hledající telefon pro práci by se ale měli poohlédnout raději jinde. Jistě by je nepotěšila malá kapacita kalendáře ani celková pomalost telefonu. Tu také považuji za největší nevýhodu jinak vcelku povedeného telefonu.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sony Ericsson K850i je oproti LG KC550 podstatně drazší, má ale lepší datovou výbavu
Největším překvapením nového LG je ale cena, která se pohybuje okolo pěti tisíc korun. Mezi pětimegapixelovými fotomobily tak v této kategorii LG KC550 vítězí na celé čáře. Cenově nejbližší konkurenti (Sony Ericsson K850i a LG Viewty) jsou o dva a půl tisíce korun dražší. A to je již podstatný rozdíl.
 

Plusy a minusy

+ pětimegapixelový fotoaparát
+ pohybový senzor
+ příznivá cena
 
- pomalejší reakce telefonu
- malá kapacita kalendáře
- vrzající kryt baterie
 

Témata článku: LG, , , LG KC550, LG Viewty, Sony Ericsson K850i, Ostrý přechod, Skateboard, Malá kapacita, Test, Vystouplé tlačítko, Nejbližší konkurent, Odpalování, Vodní hladina, Rybaření, Herní dovednost, Čtvercový tvar, Mírné naklonění, Mega +, Kvalitní podání, Nenápadný design, Trh, Hlavní chlouba, Navigační tlačítko, Chlouba