LG KC910 Renoir: dotyk impresionismu (test)

Nástupce Viewty s dotykovým displejem nabízí stylový vzhled, osmimegapixelový fotoaparát, GPS i Wi-Fi.

Na displeji jen to, co chcete

Uživatelské prostředí je částečně převzato z modelu Viewty. Na hlavní displej si můžete umístit měsíční pohled na kalendář, digitální nebo analogové hodiny, odkaz na počasí, poznámku, světový čas, přístup k rychlé volbě devíti čísel a zástupce hudebního přehrávače či rádia. Všechny tyto miniaplikace lze po displeji libovolně přesouvat. Z lišty si vytáhnete jen ty, které na displeji potřebujete. Připomínají tak Widgety u konkurenčního Samsungu. U spodního okraje pohotovostního displeje se nachází čtveřice ikon. První slouží pro zahájení vytáčení čísla, dalšími vstoupíte do telefonního seznamu, nabídky zpráv a hlavního menu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pohotovostní displej s miniaplikacemi • můžete je posouvat a měnit po stisku tlačítka s W

To je opět rozdělena pomocí čtyř záložek. První záložka obsahuje komunikační nástroje, druhá zábavní funkce, třetí nástroje pro organizaci času a čtvrtá položky nastavení a připojení. Ikonky i textové položky v nižších úrovních jsou dostatečně rozměrné pro pohodlné ovládání prsty. Písmo v nabídce lze navíc zvětšit ve čtyřech krocích, takže s jeho čitelností nebudou mít problémy ani osoby s horším zrakem. Občas se ale popis položky nevejde na řádek celý a tak nevíte, co přesně obsahuje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Všechny čtyři záložky hlavní nabídky v černé verzi • bílá verze obsahuje barevné ikony

Pro návrat o úroveň výše slouží „tlačítko“ se zpětnou šipkou v pravém horním rohu displeje. Dotekové ovládání reaguje přesně. Odezva je při pohybu v nabídce okamžitá. Při každém doteku navíc telefon krátce zavibruje. Zdržovat vás ale budou různá potvrzení a animovaná oznámení o provedení akce, která bohužel nejde vypnout.

Klepněte pro větší obrázek
Jemnost zobrazení je průměrná, ale dostačující

Rolování v textových nabídkách se provádí posunem prstu po displeji. Prostředí telefonu může mít černé pozadí s bílými ikonami nebo bílé pozadí s barevnými. Nové LG podporuje multitasking. Přehled spuštěných aplikací se zobrazí po stisku prostředního tlačítka pod displejem. Problém je ale v tom, že spuštěnou aplikaci nejde z této nabídky rychle vypnout. Musíte ji aktivovat a poté ukončit. Druhá záložka v této nabídce pak obsahuje rychlý přístup k oblíbeným funkcím, jejichž seznam si můžete dle libosti upravit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nižší úroveň nabídky se zvětšeným písmem • uživatelská nabídka pro rychlý přístup k vybraným funkcím • zobrazení stavu telefonu

Vše se píše přes displej

Telefonní funkce zvládá LG Renoir na výbornou. Podporuje všechny čtyři frekvence sítě GSM i síť UMTS. Nad displejem tak objevíte kamerku pro videohovory. Telefonní seznam pojme tisíc kontaktů. Ke každému si můžete uložit až pět telefonních čísel, dva e-maily, adresu, narozeniny, pracovní zařazení apod. Zadávání kontaktů přes dotykový displej ale vyžaduje trpělivost. V dlouhém seznamu položek se mi špatně rolovalo a často jsem se překlepl. Kontakty lze rozdělit do skupin a odlišit obrázkem nebo vyzváněcí melodií. Naopak chybí hlasové vytáčení a filtrování hovorů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vytáčení čísla • telefonní seznam • detail kontaktu • kontextová nabídka se vyvolává stiskem tlačítka vlevo nahoře

Překvapila mě i absence záznamníku hovoru. V nabídce při hovoru položka Nahrát chybí. Nižší model KP500 Cookie ji tam přitom má. Telefon obsahuje sedm vyzváněcích profilů včetně režimu letadlo. Všechny profily si upravíte podle potřeby. Nastavit lze i rozdílnou hlasitost vyzvánění a zvuku zprávy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vyzváněcím profilům není co vytknout • rychlé volby

Všechny typy zpráv se píší v jednotném editoru. Z textovky se zpráva MMS stane přidáním obrázku nebo jiného objektu. Text se zadává přes displej ťukáním na klasickou alfanumerickou klávesnici. Při tomto způsobu psaní může pomáhat slovník T9, který diakritiku před odesláním ořeže. Při pootočení telefonu o devadesát stupňů se automaticky objeví plnohodnotná QWERTY klávesnice, na které se dobře píše i prsty. Odezva telefonu při psaní je dobrá. Rychlosti psaní jako na klasické klávesnici mobilu ale nedosáhnete.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nabídka zpráv • čtení a psaní zprávy pomocí alfanumerická klávesnice • tvorba MMS

Nechybí ani možnost rozpoznávání psaného textu, při kterém je ale vhodné použít stylus. Zvuk upozorňující na novou zprávu se může opakovat v intervalu jedné, dvou, pěti nebo deseti minut. V době nečinnosti je totiž displej zcela vypnutý a zmeškané události se z něj nedozvíte. Přijaté zprávy lze třídit do složek. Do paměti telefonu se vejde rovná tisícovka zpráv.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Funkce pro rozpoznávání textu má několik variant • psát můžete přímo na displej nebo do připravených kolonek

V telefonu najdete i e-mailový prohlížeč, který umí pracovat s přílohami až do velikosti 2,2 MB. Telefon si rozumí s protokoly SMTP, POP3 a IMAP4. Nastavit si můžete více jak pět e-mailových účtů i automatickou kontrolu nových zpráv ve zvoleném intervalu.

Klepněte pro větší obrázek
QWERTY klávesnice má dostatečně velká tlačítka i pro psaní prsty

Témata článku: LG, , , LG KC910 Renoir, LG KF750 Secret, LG Viewty, Dotyk, Content typ, Microsoft Outlook, Malíř, Přehled spuštěných, Test, Rychlý odkaz, Uschování, Kolo štěstí, Rychlý přechod, První záložka, Druhá záložka, Dot, Rovná tisícovka, Denní pohled